Κορονοϊός: Μετρημένη αισιοδοξία για κάμψη της επιδημίας από την άνοδο της θερμοκρασίας
Τη συμπεριφορά του ιού στα ζεστά κλίματα προσπαθούν να καταγράψουν οι επιστήμονες χωρίς όμως να μπορούν να διαπιστώσουν αν θα υπάρχει θετική επίδραση.
- 31 Μαρτίου 2020 21:33
Στο ερχομό του θέρους διαβλέπει ένα σύμμαχο η επιστημονική κοινότητα στην προσπάθεια αναχαίτισης της εξάπλωσης του κορονοϊού. Είθισται οι ιοί να μην μπορούν να επιβιώσουν το καλοκαίρι, όμως για τον κορονοϊό ίσως και να μη συμβαίνει αυτό. Η επιστημονική κοινότητα διατηρεί την αισιοδοξία ότι η άνοδος της θερμοκρασίας και η πτώση της υγρασίας θα λειτουργήσουν «επιθετικά» στον ιό όμως ακόμη δεν υπάρχουν τα δεδομένα που θα επιβεβαιώσουν αυτή τη διαπίστωση.
Σχετικά με την επίδραση της βελτίωσης των κλιματολογικών συνθηκών στην εξάπλωση του ιού, ο λοιμωξιολόγος κ. Σωτήρης Τσιόδρας σημειώνει δύο ζητήματα. Πρώτον, υπάρχουν κάποια βασικά επιστημονικά δεδομένα, τα οποία λένε ότι οι αναπνευστικοί ιοί το καλοκαίρι υποχωρούν. Αυτό είναι βασικό επιστημονικό δεδομένο και το ξέρουμε για όλους τους αναπνευστικούς ιούς και τους κορονοϊούς, οι οποίοι μάλιστα έχουν και ένα περίβλημα το οποίο είναι από λίπος και σε υψηλές θερμοκρασίες με χαμηλή υγρασία, αυτό σπάει.
Το δεύτερο είναι ότι η πρόσληψη νερού και η σχετική υγρασία βοηθάει στο να πέφτουν τα σωματίδια που κουβαλούν τον ιό, τα σταγονίδια όπως λέμε, πολύ γρήγορα κάτω.
«Δεν ξέρουμε για αυτόν το νέο ιό τι θα γίνει το καλοκαίρι. Ελπίζουμε ότι θα μειωθεί η διασπορά, όπως γίνεται για όλους τους αναπνευστικούς ιούς, και θα μειωθεί και η επιβίωση του στο περιβάλλον στην πατρίδα μας, η οποία έχει κάποιες ειδικές συνθήκες και θερμοκρασίας και υγρασίας» επισημαίνει ο κ. Τσιόδρας.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ |
|
Παρ’ όλα αυτά, περιοχές όπως το Χονγκ Κόνγκ, οι οποίες έχουν υψηλές θερμοκρασίες, αλλά με αρκετή υγρασία, ζουν μια επάνοδο του ιού, η οποία οφείλεται και στην επανεισαγωγή κρουσμάτων. Επίσης, το άλλο στοιχείο που δεν υπολογίζεται αυτή την στιγμή στο καλοκαίρι, είναι ότι ο ιός θα κυκλοφορεί σε χώρες που έχουν διαφορετικές συνθήκες περιβάλλοντος και κλιματολογικές από τις δικές μας και θα μπορεί να εισαχθεί από αυτές.
«Άρα, το μόνο που μπορούμε να πούμε με σιγουριά αυτή τη στιγμή, είναι πως ελπίζουμε ότι ζεστές θερμοκρασίες θα μειώσουν την διασπορά του ιού στο περιβάλλον. Δεν θα εξαφανίσουν τον ιό, αυτό είναι σίγουρο, και φυσικά θα υπάρχει δυνατότητα επανεισαγωγής του ιού από χώρες στις οποίες θα κυκλοφορεί ο ιός. Δεν μπορούμε να αποκοπούμε από όλους για πάντα. Και θέλει πάρα πολλή προσοχή για να υπάρχει μια επαγρύπνηση», αναφέρει ο καθηγητής.
Εμείς πάντως ελπίζουμε, στο καλό σενάριο, ότι η χώρα μας θα έχει κλιματολογικές συνθήκες που δεν θα ευνοούν τη διασπορά του ιού, αλλά κανένας αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να το πει με σαφήνεια, ούτε 100%.
Ο κ. Τσιόδρας υπενθυμίζει ακόμη ότι αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο μιλάνε μερικοί και για δεύτερο κύμα της επιδημίας. Το 2009, στην πανδημία γρίπης, μία γρίπη που με μαθητική ακρίβεια και αυτή υποχωρεί το καλοκαίρι, είχαμε δεύτερο κύμα την άνοιξη του επόμενου έτους στο Μεξικό, από το οποίο πάλι διεσπάρη στις Η.Π.Α. και στον υπόλοιπο κόσμο.