Κορονοϊός: Μόνο ακίνδυνη δεν είναι η νόσηση για τα παιδιά

Κορονοϊός: Μόνο ακίνδυνη δεν είναι η νόσηση για τα παιδιά
Παιδιά σε εποχή κορονοϊού istock

Πληθαίνουν ολοένα τα περιστατικά βαριάς νόσησης από κορονοϊό στα παιδιά, τη στιγμή που στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα υπάρχει τεράστια διασπορά.

Τα 200.000 προσεγγίζουν τα κρούσματα κορονοϊού στα παιδιά που καταγράφονται μέσα σε ένα δίμηνο, αποτελώντας περίπου το 1 στα 3 νέα κρούσματα το διάστημα αυτό. Αν και η έντονη διασπορά σε αυτή την ηλικιακή ομάδα δεν προβλημάτισε τους επιστήμονες, καθώς θεωρούνταν δεδομένο ότι τα παιδιά νοσούν ήπια, το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες αυξήθηκαν πολύ οι νοσηλείες τους αλλά και οι βαριές νοσήσεις, προβληματίζουν.

Όπως σημείωσε χθες η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, “η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων είναι τα 34 έτη με το 1/3 των κρουσμάτων σταθερά να αφορά σε παιδιά ηλικίας μικρότερης των 17 ετών”. Βέβαια δεν αναφέρθηκε καθόλου στο λόγο της μεγάλης διασποράς σε αυτή την ηλικία, αν και γνωρίζουμε ότι κατά βάση αυτή η καταγραφή αποδίδεται στον εντατικό έλεγχο λόγω σχολείων.

Η νόσηση στα παιδιά

Κάτι το οποίο επεσήμανε η κα Παπαευαγγέλου είναι ότι την εβδομάδα αυτή μας απασχόλησε η νοσηλεία παιδιών με το λεγόμενο υπερφλεγμονώδες σύνδρομο, αυτό που λέμε MIS-C.

Όπως είπε, στην Ελλάδα, σε πολυκεντρική μελέτη που διενεργήθηκε με επικεφαλής την καθηγήτρια Μαρία Τσολιά, μέχρι το τέλος του 2021 είχαν νοσηλευτεί 119 παιδιά με διάμεση ηλικία τα 8 έτη. Βέβαια η μελέτη δεν έγινε …χθες, απλά δεν υπήρξε διάθεση δημοσίευσης της.

“Τα παιδιά εμφάνισαν κατά κύριο λόγο ψηλό πυρετό, γαστρεντερικές διαταραχές και εξάνθημα. Σημαντικό ποσοστό αυτών εμφάνισε μυοκαρδίτιδα και άλλες επιπλοκές από την καρδιά ενώ 2 στα 10 χρειάστηκαν εισαγωγές στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας λόγω βαριάς κατάστασης”.

Πριν από μερικές εβδομάδες τόσο η κα Παπαευαγγέλου όσο και η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα τόνιζαν ότι τα παιδιά που νοσηλεύονται, κάθονται ελάχιστο χρόνο στα νοσοκομεία και μετά φεύγουν. Για τα σοβαρά περιστατικά γνωρίζαμε ότι είναι σπάνια.

Επίσης να αναφερθεί ότι τα μόνο μέσα στο 2022 έχουμε περίπου 30 παιδιά με σύνδρομο MIS-C. Σε ένα σύνολο όμως 200.000 κρουσμάτων. Δε γνωρίζουμε πόσα ακόμη θα το εμφανίσουν και λογικά θα είναι πολύ περισσότερα από πέρυσι.

“Είναι αναμενόμενο, οκτώ βδομάδες μετά από την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων λόγω του πανδημικού κύματος της «Όμικρον», να δούμε νέα περιστατικά με MIS-C. Στην περίπτωση, λοιπόν, ψηλού πυρετού σε παιδιά που πέρασαν Covid-19 το προηγούμενο διάστημα, οι γονείς θα πρέπει να αναζητήσουν την συμβουλή του παιδιάτρου τους”, επεσήμανε η κα Παπαευαγγέλου.

Συμπλήρωσε ακόμη ότι πρόσφατη μελέτη από το CDC έδειξε ότι ο εμβολιασμός των εφήβων ηλικίας 12 με 17 ετών με δυο δόσεις εμβολίου, μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης MIS-C κατά 91% και αναφέρει ότι όλα τα παιδιά που εμφάνισαν σοβαρό MIS-C και μπήκαν στο νοσοκομείο και στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ήταν ανεμβολίαστα.

Περιστατικά Μυοκαρδίτιδας

Αναφορικά δε με τον φόβο των γονιών, λόγω της γνωστής πιθανότητας ανάπτυξης μυοκαρδίτιδας στους εφήβους η κα Παπαευαγγέλου επανέλαβε ότι: “μετά από την δεύτερη δόση του εμβολίου, πράγμα που κυρίως βλέπουμε στα έφηβα αγόρια και νεαρούς ενήλικες 15 έως 24 ετών, έχουμε νεότερα δεδομένα από το CDC, όπου εξέτασαν την πορεία αυτών των παιδιών επί συνόλου 380 περιστατικών μυοκαρδίτιδας”.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι τρεις μήνες μετά, το 99% των εφήβων και νεαρών ενηλίκων παρουσίαζαν σημαντική βελτίωση, ενώ στο 81% των περιπτώσεων ο θεράπων καρδιολόγος μιλούσε για πλήρη ίαση.

Επιβεβαιώνονται, συνεπώς, οι προβλέψεις ότι η μυοκαρδίτιδα, που εμφανίζεται στην ομάδα αυτή μετά την χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου, είναι ήπια και παροδική.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν μία τάση απομείωσης των κινδύνων για τα παιδιά στα οποία αποδεδειγμένα η θνητότητα λόγω κορονοϊού είναι απειροελάχιστη. Όμως είναι σίγουρο πως οι κίνδυνοι υπάρχουν.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα