Κορονοϊός: Ο “μαύρος” Αύγουστος και τα σχολεία που ανοίγουν χωρίς μέτρα

Κορονοϊός: Ο “μαύρος” Αύγουστος και τα σχολεία που ανοίγουν χωρίς μέτρα
Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Covid-19 Alexandros Michailidis / SOOC

Αύξηση κατά 10% παρουσίασαν οι θάνατοι λόγω κορονοϊού τον Αύγουστο σε σχέση με τον Ιούλιο, παρά την αποδρομή της πανδημίας.

Βαρύ είναι το τίμημα που πλήρωσε τον Αύγουστο η Ελληνική κοινωνία στο πεδίο των θανάτων λόγω κορονοϊού. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, τον Αύγουστο καταγράφηκαν κατά 10% περισσότεροι θάνατοι έναντι του Ιουλίου. Είναι σαφές ότι η κατάργηση του συνόλου σχεδόν των μέτρων τους θερινούς μήνες λόγω τουρισμού προκάλεσαν την ανεξέλεγκτη διασπορά η οποία οδήγησε πολλούς συμπολίτες μας στο θάνατο.

Ειδικότερα, συγκρίνοντας τα διαθέσιμα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ σχετικά με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, για διάστημα 4 εβδομάδες τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, βλέπουμε πως κατά μέσο όρο αυξήθηκαν από 38 θανάτους ανά ημέρα τον Ιούλιο σε 42 τον Αύγουστο.

Η εικόνα βέβαια τώρα είναι σαφώς βελτιωμένη, όμως ο απολογισμός του τελευταίου μήνα του καλοκαιριού είναι αποκαρδιωτικός. Να σημειώσουμε δε ότι τα περισσότερα θύματα του ιού ήταν ηλικιωμένοι, με υποκείμενα νοσήματα και δεν είχαν κάνει τη δεύτερη αναμνηστική δόση του εμβολίου.

Όπως εξηγούν οι εκπρόσωποι της επιστημονικής κοινότητας, η κορύφωση των κρουσμάτων προς το τέλος Ιουλίου αποτυπώθηκε όπως ήταν λογικό στο πεδίο των θανάτων μερικές εβδομάδες μετά. Εκείνο το οποίο επίσης συμπεραίνουμε ότι το ΕΣΥ δεν πιέστηκε ειδικά όσον αφορά στις νοσηλείες σε ΜΕΘ διότι οι περισσότεροι ασθενείς φαίνεται να κατέληξαν εκτός ΜΕΘ.

Πάντως η καταγραφή των συγκεκριμένων στοιχείων δεν αφήνει αδιάφορες τις υγειονομικές αρχές οι οποίες επισημαίνουν την ανάγκη για εμβολιασμό με 4η δόση αλλά και τον έλεγχο όσων επιστρέφουν από διακοπές και έρχονται σε επαφή με ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Μπορεί η κατάσταση να βαίνει σταθερά βελτιούμενη με υποχώρηση των κρουσμάτων, των νοσηλειών και των θανάτων, όμως ο κίνδυνος παραμονεύει και ακόμη καταγράφουμε περίπου 30 θανάτους τη μέρα.

Ποια είναι η σημερινή επιδημιολογική κατάσταση

Τη σαφή αποδρομή της επιδημίας καταγράφει η τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, η οποία αφορά στην εβδομάδα 22 έως 28/8. Ειδικότερα τη συγκεκριμένη εβδομάδα καταγράφηκαν 50.802 κρούσματα, δηλαδή 6.486 λιγότερα σε σχέση με την προηγούμενη. Αυτό σημαίνει πως πλέον οι ημερήσιες μολύνσεις έχουν πέσει στις 7.257 ημερησίως κατά μέσο όρο.

Ο αριθμός αυτός, εντοπίζεται μάλιστα σε αυξημένα κατά 67.934 τεστ σε σχέση με το προηγούμενο 7ήμερο, κάτι που μειώνει ταυτόχρονα και τον δείκτη θετικότητας στο 9,04% (-2,31%).

Μειωμένες κατά 354 ασθενείς σε μία εβδομάδα, καταγράφηκαν και οι εισαγωγές ασθενών σε απλές κλίνες νοσηλείας Covid. Και συγκεκριμένα έπεσαν στα 1.173 νέα εισιτήρια.

Επίσης μειωμένοι εμφανίζονται και οι διασωληνωμένοι, οι οποίοι έπεσαν στους 117 (-15), από τους 132 την προηγούμενη εβδομάδα.

Ακόμη πιο σημαντική ήταν η πτώση των θανάτων. Εντοπίστηκαν 56 θάνατοι λιγότεροι την εβδομάδα αυτή σε σχέση με την προηγούμενη και συγκεκριμένα, από 258 θανόντες στην προηγούμενη καταγραφή, έπεσαν στους 202.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα