Κορονοϊός: Οι αριθμοί της επιδημίας και τα μέχρι σήμερα δεδομένα

Κορονοϊός: Οι αριθμοί της επιδημίας και τα μέχρι σήμερα δεδομένα
Γιατροί ελέγχουν κρούσματα κορονοϊού AP

Η συντριπτική πλειονότητα των κρουσμάτων και των θανάτων έχει καταγραφεί στην Κίνα, αλλά οι αριθμοί αυξάνονται σε άλλες χώρες. Η Ιταλία έχει το δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό θανάτων με 233, ακολουθεί το Ιράν με 124 και η Νότια Κορέα με 42.

Περισσότερα από 102.000 άνθρωποι έχουν νοσήσει και πάνω από 3.500 έχουν χάσει τη ζωή από τον κορονοϊό μέχρι τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, με τον αριθμό των κρουσμάτων του ιού στις ευρωπαϊκές χώρες να καταγράφει χθες Σάββατο ραγδαία άνοδο, καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι τα κρούσματα εκτός Κίνας έχουν ξεπεράσει τα 20.000.

Άλλα 21 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας ανακοίνωσε άλλωστε το Υπουργείο Υγείας το βράδυ του Σαββάτου, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των ασθενών στους 66.

Η εξάπλωση

Συνολικά 21.114 κρούσματα του Covid-19 έχουν επιβεβαιωθεί σε 94 χώρες εκτός Κίνας, μια αύξηση 3.633 κρουσμάτων από την Παρασκευή, σύμφωνα με την καθημερινή αναφορά του ΠΟΥ.

Η συντριπτική πλειονότητα των κρουσμάτων και των θανάτων έχει καταγραφεί στην Κίνα, αλλά οι αριθμοί αυξάνονται σε άλλες χώρες. Η Ιταλία έχει το δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό θανάτων με 233, ακολουθεί το Ιράν με 124 και η Νότια Κορέα με 42.

Η Κολομβία, η Κόστα Ρίκα, η Καμπότζη, η Μάλτα, η Μολδαβία, η Παραγουάη και οι Μαλβίδες ανακοίνωσαν χθες τα πρώτα τους κρούσματα.

Η επιταχυνόμενη εξάπλωση του ιού θεωρείται «πολύ ανησυχητική» από τον ΠΟΥ. Οι νέες μολύνσεις μόνο το Σάββατο στην Ιταλία ανήλθαν πάνω από 1.000, στην Γαλλία άνω των 300 και 150 στην Γερμανία. Μέσα σε ένα 24ωρο στο Ιράν καταγράφηκαν περισσότερα από 1.000 κρούσματα και 448 επιπλέον άνθρωποι στην Νότια Κορέα μολύνθηκαν, όπως ανακοίνωσαν χθες οι αρχές των χωρών.

Παράλληλα, η Αμερικανική Στρατιωτική Διοίκηση της Ευρώπης επιβεβαίωσε χθες το πρώτο κρούσματα του Covid-19 ανάμεσα σε Αμερικανούς στρατιώτες που βρίσκονται στην Ευρώπη. Πρόκειται για έναν ναύτη του Αμερικανικού Ναυτικού σε βάση στην Νάπολη.

Δεκάδες ομοσπονδιακοί ελεγκτές υγείας και άλλοι εργαζόμενοι στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Λος Άντζελες διατάχθηκαν το Σάββατο να θέσουν τους εαυτούς τους σε καραντίνα έως τις 17 Μαρτίου, μετά αφότου δύο συνάδερφοί τους βρέθηκαν θετικοί στον ιό, δήλωσε ένας ομοσπονδιακός αξιωματούχος στο Reuters. Οι δύο ελεγκτές ήταν αρμόδιοι να κάνουν ιατρικούς ελέγχους σε επιβάτες που έφταναν από το εξωτερικό.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας της Νέας Υόρκης ‘Αντριου Κουόμο ανακοίνωσε χθες την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης ώστε να καταπολεμηθεί ο κοροναϊός, που συνεχίζει να εξαπλώνεται, προκαλώντας το Σάββατο τουλάχιστον 20 νέα κρούσματα.

Υπάλληλος με μάσκα προσώπου και γάντια περιμένει πίσω από την πόρτα διαγνωστικού κέντρου corona στο Duesseldorf, Γερμανία AP

 

Τι πρέπει να ξέρω για τον κορονοϊό

*ΠΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ. Χρήσιμος οδηγός για να προστατευθείτε από τον κορονοϊό

*ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ. Ποια θα υποδέχονται τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα.

*ΤΑΞΙΔΙΑ. Κορονοϊός και αεροδρόμια: Τι να προσέξετε.

*Η ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ. Δείτε LIVE χάρτη με την εξέλιξη του κορονοϊού.

Δυστυχήματα

Περίπου 30 άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι στα ερείπια ενός πενταώροφου ξενοδοχείου που κατέρρευσε χθες στην πόλη Κουανγκτσόου (πρώην Καντόνα) της επαρχίας Φουτζιάν στην Κίνα, ανέφεραν στην ιστοσελίδα τους οι τοπικές αρχές.

Περαιτέρω ενδείξεις οικονομικής ζημιάς

Τα κακά νέα για την παγκόσμια οικονομία συνεχίζονται: Μια έκθεση που δημοσιεύτηκε χθες έδειξε ραγδαία πτώση 17,2% των κινεζικών εξαγωγών τους πρώτους δύο μήνες του έτους και μείωση των εισαγωγών κατά 4%, καθώς η υγειονομική κρίση προκαλεί μαζικές διαταραχές σε επιχειρηματικές λειτουργίες, στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και στην οικονομική δραστηριότητα.

Έλεγχος κρουαζιέρας

Οι ΗΠΑ εξετάζουν τρόπους να αποθαρρύνουν τους πολίτες τους να κάνουν κρουαζιέρες, στο πλαίσιο μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊού. Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς δήλωσε πως οι ηλικιωμένοι άνθρωποι πρέπει να χρησιμοποιήσουν «κοινή λογική και προσοχή» και να θυμούνται ότι τα γεμάτα με κόσμο ξενοδοχεία θέτουν μεγάλη πρόκληση για τους ιατρικούς αξιωματούχους.

Εικοσιένα άνθρωποι που επέβαιναν στο κρουαζιερόπλοιο Grand Princess, στο οποίο απαγορεύτηκε να ελλιμενιστεί στο λιμάνι του Σαν Φρανσίσκο, βρέθηκαν θετικοί στον ιό.

Αργά χθες ο Πενς ανέφερε πως οι ΗΠΑ παρακολουθούν ένα άλλο κρουαζιερόπλοιο στο οποίο ίσως να εργάστηκαν μέλη του πληρώματος του Diamond Princess ή του Grand Princess, κρουαζιερόπλοια όπου βρέθηκαν επιβάτες θετικοί στον ιό. Δεν ανέφερε το όνομα του πλοίου.

Πολίτες με μάσκες προστασίας από τον κορονοϊό AP

Ακύρωση ακόμη περισσότερων εκδηλώσεων

Προστιθέμενο σε ένα μακρύ κατάλογο αθλητικών, επιχειρηματικών και άλλων εκδηλώσεων που ακυρώθηκαν ή αναβλήθηκαν σε όλο τον κόσμο, την Παρασκευή ακυρώθηκε το μουσικό και τεχνολογικό φεστιβάλ SXSW στο Όστιν στο Τέξας. Ανάμεσα σε άλλα, ο μαραθώνιος της Βαρκελώνης που ήταν προγραμματισμένος για τις 15 Μαρτίου, αναβλήθηκε για τις 25 Οκτωβρίου.

Θρησκεία, από απόσταση

Το Βατικανό αποφάσισε ότι από χθες η γενική ακρόαση των πιστών από τον πάπα Φραγκίσκο κάθε Τετάρτη και η καθιερωμένη ευλογία της Κυριακής θα πραγματοποιούνται μέσω διαδικτύου. Στόχος της απόφασης αυτής είναι να μην δημιουργούνται ουρές στην είσοδο της πλατείας του Αγίου Πέτρου και στις πύλες της Αγίας Έδρας εξαιτίας των ελέγχων της αστυνομίας.

Δεκατρείς Αμερικανοί, που φέρονται ότι εκτέθηκαν στον κοροναϊό κατά τη διάρκεια ενός «ταξιδιού ζωής» στους Αγίους Τόπους, βρίσκονται σε καραντίνα κοντά στην Βηθλεέμ και βρίσκονται σε συνεννόηση με αμερικανικές και παλαιστινιακές αρχές για να επαναπατριστούν.

Παράλληλα, μια ισπανική παράδοση πριν το Πάσχα, όπου Καθολικοί συρρέουν μαζικά για να φιλήσουν αγάλματα του Ιησού και της Παναγίας, έπεσε θύμα της επιδημίας, καθώς εκκλησίες με κάποια από τα αγάλματα αυτά, είπαν στους πιστούς να μην τα αγγίζουν και ούτε να τα φιλούν.

Τα νέα κλινικά δεδομένα και οι ανησυχίες για μετάλλαξη

Όπως τονίζουν σε πρόσφατο άρθρο στο πολύ έγκριτο  περιοδικό Nature,  διακεκριμένοι λοιμωξιολόγοι και επιδημιολόγοι των Ηνωμένων Πολιτειών, σε αρκετές περιπτώσεις η κλινική εικόνα της λοίμωξης από το νέο κοροναϊό είναι ήπια. “Συνεπώς, πιστεύεται ότι πολλά άτομα που έχουν μολυνθεί δεν έχουν αναζητήσει ιατρική φροντίδα και επομένως δεν έχουν επίσημα καταγραφεί ως κρούσματα.

Επιδημιολογικά μοντέλα που έχουν βασιστεί στις αρχικές επιδημιολογικές και κλινικές πληροφορίες για τον νέο κορονοϊό υπολογίζουν ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να είναι από 3 ως 6 φορές μεγαλύτερος από τον επίσημα καταγεγραμμένο στις αρχές Φεβρουαρίου”. Σύμφωνα με τον πρύτανη του ΕΚΠΑ, Αθανάσιο Δημόπουλο, ο οποίος μίλησε στο ΑΜΠΕ, “τα  στοιχεία αυτά δημιουργούν δύο βασικές ανησυχίες στους επιστήμονες.

Νοσοκομείο AP

Η πρώτη αφορά την εξάπλωση της επιδημίας. Εκτιμώντας το ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων και συγκρίνοντας με ιστορικά μοντέλα, αρκετοί επιδημιολόγοι θεωρούν ότι η καραντίνα που έχει επιβληθεί σε περίπου 50 εκατομμύρια κατοίκους της Κίνας δεν θα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική. Τουναντίον εκφράζονται φόβοι ότι θα αυξήσει ιδιαίτερα τον αριθμό των κρουσμάτων στον αποκλεισμένο πληθυσμό. Επίσης τα μέτρα απαγόρευσης των μετακινήσεων μπορούν να περιορίσουν την επιδημία μόνο κατά 25%.

Η δεύτερη ανησυχία αφορά την περίπτωση να γίνει ο νέος κοροναϊός ενδημικός στον άνθρωπο. Αυτό σημαίνει τη διαρκή κυκλοφορία του ιού μεταξύ των ανθρώπων και την εμφάνιση περιοδικών εξάρσεων της λοίμωξης όπως συμβαίνει με τον ιό της γρίπης.

Η ανησυχία προκύπτει από την αναγνώριση κρουσμάτων με ήπια ή και χωρίς καθόλου συμπτώματα που μπορούν να συντηρήσουν τη διαρκή κυκλοφορία του ιού μεταξύ των ανθρώπων. Κάτι αντίστοιχο δεν υπήρχε στην επιδημία του ιού SARS καθώς όλα τα κρούσματα είχαν σοβαρή κλινικά εικόνα και μπορούσαν να ταυτοποιηθούν και να απομονωθούν. Μένει να φανεί αν κάτι ανάλογο μπορεί να γίνει και με τον νέο κοροναϊό”.

Ειδικά για το θέμα της μετάλλαξης του νέου ιού και τις συνέπειες που μπορεί αυτό να επιφέρει, οι ειδικοί είναι καθησυχαστικοί, τονίζει ο κ. Δημόπουλος.  Είναι γνωστό ότι οι ιοί συνεχώς  μεταλλάσσονται κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους. Επιπλέον, ένας ιός που έχει μεταδοθεί από τα ζώα στον άνθρωπο θα υποστεί μεταλλάξεις προκειμένου να προσαρμοστεί στον νέο του ξενιστή. Δεν έχει όμως καταγραφεί ως τώρα μετάλλαξη που να έκανε κάποιον ιό περισσότερο μολυσματικό εν μέσω επιδημίας. Επιπλέον, τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού SARS είχαν μικρότερη ικανότητα μετάδοσης μεταξύ των ανθρώπων.

“Προφανώς, η επιδημία του νέου κοροναϊού προκαλεί παγκόσμια ανησυχία. Βέβαια, η θνητότητα είναι χαμηλή, περίπου στο 2% και πιθανώς ακόμα μικρότερη αν υπολογίσει κανείς τις περιπτώσεις των ατόμων που παραμένουν ασυμπτωματικοί ή ολιγοσυμπτωματικοί και δεν έχουν διαγνωσθεί. Υπάρχει όμως μεγάλη ανησυχία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τον κίνδυνο εξάπλωσης της νόσου σε χώρες με λιγότερο ανεπτυγμένα συστήματα υγείας που δεν θα μπορούν να διαχειριστούν μεγάλο αριθμό ασθενών”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα