Κορονοϊός: Όλο και πιο κοντά το 4ο κύμα – Αυξητική η τάση των κρουσμάτων

Κορονοϊός: Όλο και πιο κοντά το 4ο κύμα – Αυξητική η τάση των κρουσμάτων
Κόσμος με μάσκες περπατά στην Αθήνα Eurokinissi

Η Μετάλλαξη Δέλτα αλλάζει τα δεδομένα για την αποκλιμάκωση της επιδημίας. Θετικό στοιχείο η εκδήλωση ηπιότερης ασθένειας.

Ανησυχία στις υγειονομικές αρχές έχει προκαλέσει το γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες σημειώνεται αύξηση νέων διαγνώσεων κορονοϊού, τη στιγμή που η πορεία των εμβολιασμών δείχνει σημάδια υποχώρησης. Το ποσοστό των θετικών τεστ έχει πλέον αυξηθεί στο επίπεδο του 1,4% στο σύνολο των ελέγχων (μέση θετικότητα τελευταίου 7ημέρου) από 1,1%, με τα κρούσματα να φαίνεται πως κατά μέσο όρο βρίσκονται στα 500 με τάση ανόδου.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των επιστημόνων, η πορεία της επιδημίας έδειχνε μέχρι πρόσφατα τάση για διψήφιο αριθμό κρουσμάτων μέσα στον Ιούλιο. Η εκτίμηση αυτή άλλαξε με τη σταδιακή επικράτηση της Μετάλλαξης Δέλτα, με αποτέλεσμα να αναμένεται ή αύξηση των κρουσμάτων στα 1000 το τέλος του καλοκαιριού, εφόσον η πορεία των εμβολιασμών παρέμενε στους σημερινούς ρυθμούς. Όμως όπως φαίνεται από τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα, ο αριθμός αυτός αναμένεται να “επιτευχθεί” αρκετά νωρίτερα.

Χαρακτηριστική είναι η χθεσινή αναφορά της Καθηγήτριας Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων Βάνας Παπαευαγγέλου, η οποία τόνισε ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα της περασμένης εβδομάδας δείχνουν μία σταθεροποίηση της πανδημίας στη χώρα μας και ότι φαίνεται σαν να ανακόπηκε η καθοδική πορεία που παρατηρούσαμε τις προηγούμενες εβδομάδες.

Ο κυλιόμενος μέσος όρος των τελευταίων επτά ημερών είναι στα 481 νέα κρούσματα ανά μέρα αυξημένα κατά 25% σε σχέση με μια εβδομάδα πριν. Το δε κύριο χαρακτηριστικό της τελευταίας εβδομάδας είναι η σημαντική περαιτέρω μείωση της διάμεσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων, που έπεσε μόλις σε μία εβδομάδα κατά πέντε χρόνια. Δηλαδή, η διάμεση ηλικία βρίσκεται τώρα στα 27 έτη.

“Εντυπωσιακό είναι ότι η πλειοψηφία των νέων κρουσμάτων αφορά κατά κύριο λόγο τους νέους μας 18-24 ετών και στη συνέχεια την ηλικιακή ομάδα των 25-34 ετών. Σήμερα, αυτές οι ηλικίες, δηλαδή από 18 έως 34 ετών, αφορούν στο 60% των νέων κρουσμάτων. Παράλληλα, σε κάποιες περιοχές βλέπουμε μια μικρή αλλά σαφή αύξηση των νέων κρουσμάτων και αφορά αυτό κυρίως νησιωτικές περιοχές” σημείωσε η κα Παπαευαγγέλου.

Όπως σημειώσαμε θετικό γεγονός θεωρείται η αποσυμπίεση στα νοσοκομεία του ΕΣΥ λόγω του ότι διαπιστώνεται ηπιότερη νόσηση λόγω covid. Όπως επεσήμανε η κα Παπαευαγγέλου, ο αριθμός των νέων ασθενών που χρήζουν διασωλήνωσης μειώνεται καθημερινά, καθώς και ο αριθμός των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους λόγω κορονοϊού. Οι προβλέψεις των μαθηματικών μοντέλων μιλούν για μείωση στους ασθενείς που νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στους 100 μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, καθώς και μείωση των θανάτων σε λιγότερους από 10 θανάτους την ημέρα. Αναφορικά με τους θανάτους, βλέπουμε μια σημαντική μείωση στην ηλικιακή ομάδα άνω των 65 ετών και μια σταθεροποίηση στην ηλικιακή ομάδα των 55-64 ετών”.

Τοίχος ανοσίας

Βασικό όπλο στην αναχαίτιση της επιδημίας αποτελεί ο εμβολιασμός προκειμένου να πετύχουμε ένα σημαντικό τοίχος ανοσίας. Αυτό όμως μπορεί να γίνει εάν επιτυγχάνουμε πάνω από 100.000 εμβολιασμούς τη μέρα, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται. Να αναφέρουμε ότι χθες το σύνολο των εμβολιασμών ήταν περίπου 84.300 και την Τετάρτη επίσης περίπου 94.000. Πάνω από το 50% αυτών αφορούσε δεύτερη δόση ενώ διατηρείται η αποχή από τους μη εμβολιασμένους.

Η μη ανοσοποίηση του πληθυσμού αποτελεί την καλύτερη συνθήκη για τη διασπορά του ιού ο οποίος παρά τις αρνητικές γι’ αυτόν καιρικές συνθήκες εξακολουθεί να εξαπλώνεται. Ο φόβος για την εκδήλωση ενός 4ου κύματος νωρίτερα από το τέλος Φθινοπώρου είναι εμφανέστατος.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα