Κορονοϊός: Ποιες περιφέρειες “οδηγούν” το 4ο κύμα

Κορονοϊός: Ποιες περιφέρειες “οδηγούν” το 4ο κύμα
SOOC / @Konstantinos Tsakalidis

Ιόνια Νησιά, Πελοπόννησος και Ανατολική Μακεδονία-Θράκη παρουσιάζουν ραγδαία αύξηση κρουσμάτων. Σε πολύ καλά επίπεδα η Αττική.

Κόντρα στα προγνωστικά που ήθελαν η είσοδος του Φθινοπώρου να συνοδευτεί με αύξηση των κρουσμάτων στα μεγάλα αστικά κέντρα και δη στην Αττική, η επιδημία κορονοϊού φαίνεται να καλπάζει στην περιφέρεια και μάλιστα όχι μόνο στη Βόρεια Ελλάδα. Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ δείχνουν ότι συνολικά οι νομοί στο Ιόνιο, την Πελοπόννησο και την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, σημείωσαν αύξηση κρουσμάτων 20% και άνω μέσα σε ένα μήνα.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και συγκρίνοντας τον αριθμό των κρουσμάτων που καταγράφηκαν από τις 28/8 μέχρι και χθες διαπιστώνουμε τις εξής μεταβολές:

  • Ιόνια Νησιά 23,25%
  • Πελοπόννησος 20,93%
  • Αν. Μακεδονία-Θράκη 19,82%
  • Ν. Αιγαίο 17,80%
  • Ήπειρος 15,53%
  • Δ. Ελλάδα 14,87%
  • Κεντρική Μακεδονία 13,13%
  • Δυτική Μακεδονία 12,93%
  • Β. Αιγαίο 12,69%
  • Θεσσαλία 12,50%
  • Στ. Ελλάδα 11,79%
  • Κρήτη 10,79%
  • Αττική 6,71%

Να σημειώσουμε ότι συνολικά τα κρούσματα το συγκεκριμένο διάστημα στη χώρα, παρουσίασαν αύξηση 11,2%, γεγονός που σημαίνει ότι η Αττική με το χαμηλότερο ποσοστό αύξησης των, είναι αυτή που συγκρατεί την έξαρση της επιδημίας. Αυτό είναι ιδιαίτερα θετικό διότι είναι και η περιφέρεια η οποία “φιλοξενεί” σχεδόν το 45% του Ελληνικού πληθυσμού και επίσης συνήθως κατέγραφε σχεδόν τα μισά από τα ημερήσια κρούσματα.

Τα παραπάνω στοιχεία “προδίδουν παράλληλα και περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, μια κατάσταση η οποία και επιτρέπει την αύξηση της διασποράς. Είναι γεγονός πως η Αττική είναι από τις περιοχές με υψηλό ποσοστό πλήρως εμβολιασμένων κατοίκων ειδικά ο κεντρικός τομέας (62% στο σύνολο του πληθυσμού) και γι’ αυτό και παρουσιάζει και θετικότητα κάτω από 1%.

Αντίθετα η περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης παρουσιάζει διαφορετική εικόνα και για το λόγο αυτό εμφανίζει και τους περισσότερους νομούς που είναι στο κόκκινο.

Προβληματίζει η Β. Ελλάδα

Όπως ανέφερε κατά την τελευταία ενημέρωση η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, διαπιστώνεται αυξητική τάση στη Θεσσαλονίκη και σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα που από Νομό σε Νομό κυμαίνεται από 11% ως 36% και αυτό ανησυχεί.

“Το φθινόπωρο μπαίνει τώρα. Ο χειμώνας είναι μπροστά. Νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να το έχουμε αυτό υπόψη μας και αυτός ήταν και ο λόγος που ανεβήκαμε στη Θεσσαλονίκη με τον Υπουργό, να πούμε ότι χτυπάει ένα καμπανάκι κινδύνου. Θέλουμε, λοιπόν, πάρα πολύ να είναι ενήμερος όλος ο κόσμος ότι τα κρούσματα στη Βόρεια Ελλάδα ανεβαίνουν. Έτσι ξεκινήσαμε και πέρσι και θέλουμε πάση θυσία να αποφύγουμε τα πολλά κρούσματα, την πολύ ταλαιπωρία των ασθενών αι φυσικά και τους θανάτους και όλα αυτά που ακολούθησε πέρσι”.

Επίσης στο ίδιο μήκος κινήθηκε και η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, “η οποία ανέφερε ότι η ματιά μας είναι στραμμένη στη Βόρειο Ελλάδα. Ιδιαίτερα στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, όπου παρατηρούμε σημαντική αύξηση των νέων κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα. Ενδεικτικά, θα αναφέρω ότι έχουμε μέχρι και διπλασιασμό των νέων κρουσμάτων στην Ξάνθη, αύξηση κατά 60% στη Κοζάνη και περίπου 40% στη Δράμα, στον Έβρο και την Πιερία”.

Συμπλήρωσε όμως ότι το επιδημιολογικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη εμφανίζει μία ηπιότερη μεν, αλλά σαφή σταδιακή αύξηση. Η μεγάλη αυτή μητροπολιτική περιοχή της συμπρωτεύουσας, το τελευταίο επταήμερο έχει υπερδιπλάσιο μέσο κυλιόμενο αριθμό νέων κρουσμάτων, αναλογικά με τον πληθυσμό της σε σχέση με την Αθήνα.

“Η σημαντική αύξηση των νέων κρουσμάτων σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, σε μια περιοχή που περιλαμβάνει πυκνοκατοικημένες μεγαλουπόλεις με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, ανησυχεί ιδιαίτερα καθώς προμηνύει αύξηση της νοσηρότητας και της επιβάρυνσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα