Κορονοϊός: Πόσο εφικτή είναι η ανοσία της αγέλης με τη νέα μετάλλαξη
Τι αποκάλυψε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας BioNTech για την ανοσία της αγέλης με το νέο στέλεχος του κορονοϊού.
- 23 Δεκεμβρίου 2020 06:07
Πιο δύσκολη είναι πλέον η επίτευξη ανοσίας της αγέλης, μετά την εμφάνιση και την εξάπλωση του νέου στελέχους του κορονοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως αποκάλυψε ο διευθύνων σύμβουλος της BioNTech SE, της γερμανικής εταιρείας που αναπτύσσει από κοινού με την Pfizer εμβόλιο Covid-19.
Σύμφωνα με τις βρετανικές αρχές, το νέο στέλεχος του κορονοϊού είναι πιο μεταδοτικό, γεγονός που οδήγησε ουκ ολίγες χώρες να διακόψουν τις συνδέσεις τους με τη χώρα.
Η πιο μολυσματική εκδοχή του κορονοϊού συνεπάγεται ότι μεγαλύτερος των αρχικών εκτιμήσεων, αριθμός πολιτών θα χρειασθεί να εμβολιαστεί ώστε να επιτευχθεί η ανάσχεση της νόσου, υποστηρίζει στη Wall Street Journal ο Ουγκούρ Σαχίν, διευθύνων σύμβουλος της BioNTech. HΠΑ και Βρετανία έχουν ήδη εγκρίνει το εμβόλιο Pfizer-BioNTech, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η ανοσία της αγέλης επιτυγχάνεται όταν επαρκής αναλογία του πληθυσμού έχει αποκτήσει ανοσία, είτε μέσω εμβολιασμού είτε αφού έχει νοσήσει και ξεπεράσει τη νόσο, αναστέλλοντας τη μετάδοση του κορονοϊού.
Το όριο επίτευξης της ανοσίας αγέλης είναι σε άμεση σχέση με την εξάπλωση του ιού, γνωστός και ως δείκτης R αναπαραγωγής των κρουσμάτων. Οι περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν ότι για τον κορονοϊό, η ανοσία αγέλης κυμαίνεται μεταξύ του 60% με 70% του πληθυσμού.
Στην περίπτωση που το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος -που πιστεύεται ότι προήλθε από τη Βρετανία αλλά έχει πλέον εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες- αυξήσει τον δείκτη R, τότε οι κυβερνήσεις θα χρειασθούν περισσότερα εμβόλια για να σταματήσουν την εξάπλωση, υποστήριξε ο δρ. Σαχίν.
“Εάν ο ιός αποδειχθεί πιο μεταδοτικός, τότε ίσως να χρειασθούμε υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμών ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα συνεχισθεί η κανονική ζωή”, ανέφερε ο δρ Σαχίν.
Εάν επικρατήσει το νέο στέλεχος και αυξήσει τον δείκτη R, τότε είναι πιθανό να υπάρξουν νέα κύματα έξαρσης, ακόμη και με ανοσία 70% του πληθυσμού, εξήγησε ο δρ Σαχίν. Όμως σε αυτή την περίπτωση, η σοβαρότητα της εξάπλωσης θα εξασθενήσει σταδιακά, επιτρέποντας τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το εμβόλιο Pfizer-BioNTech θεωρείται ιδιαίτερα αποτελεσματικό και απέναντι στο νέο στέλεχος του κορονοϊού. Θα χρειασθεί να μεσολαβήσουν δύο εβδομάδες για την επιβεβαίωση μέσω δοκιμών, διευκρίνισε ο δρ Σαχίν. «Έχουμε επιστημονική εμπιστοσύνη ότι το εμβόλιο μπορεί να προστατεύσει (απέναντι στο νέο στέλεχος), αλλά θα το γνωρίζουμε μόνο όταν τελειώσει το πείραμα», πρόσθεσε ο επικεφαλής της BioNTech.
To εμβόλιο Pfizer-BioNTech έχει ήδη αποδειχθεί αποτελεσματικό απέναντι σε 20 διαφορετικές μεταλλάξεις που έχουν εμφανισθεί τους τελευταίους μήνες ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στην περίπτωση που δεν είναι αποτελεσματικό μπροστά στο νέο στέλεχος, η BioNTech μπορεί να αναπτύξει ένα άλλο εμβόλιο μέσα σε έξι εβδομάδες, που θα καλύπτει και τη συγκεκριμένη μετάλλαξη, υποστήριξε ο δρ Σαχίν. Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι σαφές εάν οι ρυθμιστικές αρχές όπως η αμερικανική Επιτροπή Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) θα ζητήσει νέες δοκιμές και νέα διαδικασία έγκρισης του εμβολίου.
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr