Κορονοϊός: Προβληματισμός από την εξάπλωση της “Αθηναϊκής μετάλλαξης”

Κορονοϊός: Προβληματισμός από την εξάπλωση της “Αθηναϊκής μετάλλαξης”
Πολίτες με μάσκα στην πλατεία Συντάγματος Eurokinissi

Πονοκέφαλο στις υγειονομικές αρχές προκαλούν οι παραλλαγές του κορονοϊού, με την Ελλάδα να ανησυχεί για τα πολλά κρούσματα από το στέλεχος B.1.1.318 (Variant E484K).

Ενώ η παγκόσμια κοινότητα έχει έντονη ανησυχία για την ινδική μετάλλαξη του κορονοϊού η οποία εμφανίζει αυξημένη μεταδοτικότητα κατά 50%, στη χώρα μας η μετάλλαξη B.1.1.318 (Variant E484K) δείχνει να καλπάζει στο Κέντρο της πρωτεύουσας με αποτέλεσμα να λάβει και το όνομα Αθηναϊκή Μετάλλαξη. Η βασική ανησυχία είναι αν τα εμβόλια που έχουμε μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτό το στέλεχος του κορονοϊού που δείχνει να μεταδίδεται πιο γρήγορα.

Στη συγκεκριμένη παραλλαγή του ιού, είχε αναφερθεί πριν από 10 ημέρες ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνώμων Γκίκας Μαγιορκίνης. Ειδικότερα είχε σημειώσει ότι: το στέλεχος 318 είναι ένα στέλεχος το οποίο η παλιά απομόνωσή του βρίσκεται στη Νιγηρία. Πρόκειται για ένα στέλεχος που έχει τη μετάλλαξη 484Κ, είναι μία μετάλλαξη η οποία σχετίζεται με ανοσολογική διαφυγή.

Σχολιάζοντας μάλιστα ότι το στέλεχος αυτό έχει εξαπλωθεί στο 10% των κρουσμάτων στην Αττική είχε σημειώσει ότι “δεν είναι το 10%”, καθώς έχει γίνει μία επιλογή συγκεκριμένη, γιατί γίνεται διερεύνηση και περιχαράκωση του συγκεκριμένου στελέχους αυτή τη στιγμή. Και σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στο 10% όλων των κρουσμάτων της Αττικής. Είναι ένας πολύ συγκεκριμένος πληθυσμός, ο οποίος αυτή τη στιγμή αναλύεται. Σημειώνεται πως με βάση τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ το 7% των κρουσμάτων που φορούν στις μεταλλάξεις, έχουν το στέλεχος 318.

Άνθρωποι με μάσκα περπατούν στο κέντρο της Αθήνας ⓒ 2021 Petros Giannakouris/Associated Press

Αθηναϊκή μετάλλαξη: Δείχνει μια ανησυχητική δυναμική

“Δεν γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι αυτή τη στιγμή. Να θυμίσω ότι και στην περίπτωση της αφρικάνικης, στην αρχή λέγαμε ότι η νοτιοαφρικάνικη είναι πολύ επιθετική, δεν έχει αποδειχθεί αυτό ακόμα, ούτε η βραζιλιάνικη έχει αποδειχθεί” σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης. Η δε Αθηναϊκή Μετάλλαξη θα λέγαμε αποτελεί ένα συνδυασμό των δύο παραπάνω μεταλλάξεων.

Σύμφωνα με αναφορές του καθηγητή Δημήτρη Θάνου στη RealNews, προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, που έχει την ευθύνη για τη γονιδιωματική επιτήρηση του SARS-CoV-2 στην Ελλάδα, ο αριθμός των περιστατικών με αυτή τη μετάλλαξη που εντοπίστηκαν στη χώρα μας είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό όλων των περιστατικών που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, το συγκεκριμένο στέλεχος εντοπίστηκε στη χώρα μας τον περασμένο Φεβρουάριο σε αλλοδαπό, ωστόσο δείχνει μια ανησυχητική δυναμική αύξηση της διασποράς του, καθώς σε μικρό χρονικό διάστημα ανταγωνίζεται τη βρετανική μετάλλαξη που επικρατεί στην Αττική.

Επίσης, τον προβληματισμό του για την εξάπλωση της αθηναϊκής μετάλλαξης μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα από τον εντοπισμό του πρώτου περιστατικού εκφράζει ο καθηγητής του εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Το θετικό είναι, όπως λέει ο καθηγητής, ότι προς το παρόν υπάρχει μια κοινωνική περιχαράκωση αυτού του στελέχους σε συγκεκριμένες περιοχές και πληθυσμούς.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα