Κορονοϊός: Συγκυριακή μείωση κρουσμάτων, ενώ αυξάνονται οι διασωληνώσεις

Κορονοϊός: Συγκυριακή μείωση κρουσμάτων, ενώ αυξάνονται οι διασωληνώσεις
Κόσμος στο δρόμο AP

Μείωση κατά 15% εμφάνισαν οι νέες διαγνώσεις κορονοϊού την τελευταία εβδομάδα, όμως κατά 8% αυξήθηκαν οι διασωληνώσεις.

Μείωση της τάξης του 15% εμφανίζει ο μέσος όρος νέων κρουσμάτων σε επίπεδο εβδομάδας, με βάση τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ, με τις νέες διαγνώσεις κορονοϊού να κινούνται πλέον στα επίπεδα των 2700 έναντι 3100 μια εβδομάδα πριν. Την ίδια ώρα βέβαια οι διασωληνώσεις αργά αλλά σταθερά, αυξάνονται, φτάνοντας στις 364, δείχνοντας ότι σε καμιά περίπτωση στο ΕΣΥ δεν υπάρχει αποκλιμάκωση της πίεσης.

Σύμφωνα επίσης με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ σε επίπεδο μέσου όρου εβδομάδας, ο δείκτης θετικότητας υποχώρησε στο 3% από 3,48%, μια σημαντική αποκλιμάκωση. Την ίδια στιγμή πάντως οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω covid σημείωσαν μικρή άνοδο και κατά μέσο όρο είχαμε 251 έναντι 248. Να αναφέρουμε ακόμη ότι πλέον το 71% των κλινών ΜΕΘ στην Επικράτεια είναι καλυμμένες κι αυτό παρά την αύξηση των κρεβατιών σε αρκετά νοσοκομεία.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της επιστημονικής κοινότητας, η πορεία αυτή δικαιολογείται καθώς σταδιακά έχουμε όλοι επιστρέψει από διακοπές, με αποτέλεσμα να έχουν μειωθεί έντονα και οι συναθροίσεις. Έτσι για την ώρα τουλάχιστον περιορίζεται και η μεγάλη διασπορά. Βέβαια όπως σημειωνει και ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κ. Χαράλαμπος Γώγος, περνάμε πλέον σε μια νέα φάση, όπου ο ιός από τα νησιά θα μεταφερθεί στην ηπειρωτική Ελλάδα και τα αστικά κέντρα, ενώ πρόκειται να νοσήσουν άτομα κάθε ηλικίας, όχι όπως προηγουμένως που νοσούσαν κυρίως νέοι.

Ημερομηνία ορόσημο για την πορεία της επιδημίας είναι το άνοιγμα των σχολείων στις 13/9 καθώς παρά τα πρωτόκολλα για την ασφαλή επιστροφή των μαθητών, το γεγονός ότι η εμβολιαστική κάλυψη στις ηλικίες 12-17 ετών είναι πολύ χαμηλή αλλά και ότι κυριαρχεί η υψηλή σε μεταδοτικότητα Μετάλλαξη Δέλτα, αναμένεται να παρουσιαστεί σημαντική αύξηση κρουσμάτων.

Να αναφέρουμε ακόμη ότι μετά τις 13 Σεπτεμβρίου θα υπάρχει και αύξηση των τεστ καθώς οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε πολλές περιπτώσεις θα πρέπει να κάνουν 1 με 2 rapid test την εβδομάδα. Παράλληλα θα έχουμε και πολλά τεστ σε μαθητές.

Νέα αύξηση κρουσμάτων

Να σημειώσουμε ακόμη ότι αύξηση κρουσμάτων προέβλεψε μέσω του ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής στο ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, εκτιμώντας ότι το πρώτο «κρας τεστ» είναι το άνοιγμα των σχολείων στις 13 Σεπτεμβρίου.

Επεσήμανε ακόμη ότι η εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα μας δεν είναι επαρκής καθώς είναι κάτω κι από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, παρά το γεγονός ότι έχουμε από τα καλύτερα εμβολιαστικά προγράμματα στην Ευρώπη.

«Είμαστε γύρω στο 60% εμβολιαστική κάλυψη έπρεπε να ήμασταν στο 85% για να καλυφθούμε από το στέλεχος Δέλτα και αυτό πρέπει να το πετύχουμε το συντομότερο δυνατόν όχι σε έξι ή οχτώ μήνες» προειδοποίησε.

«Θα πλησιάσουμε στην ανοσία αγέλης, με μεγάλο κόστος, γιατί θα νοσήσουν πάρα πολλοί άνθρωποι που είναι ανεμβολίαστοι… Θα αρχίσουμε να απαλλασσόμαστε προς το τέλος της άνοιξης του 2020 οπότε θα γίνει ενδημικός ιός» εκτίμησε ακόμα ο καθηγητής.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα