Κορονοϊός: Συναγερμός στον ΕΟΔΥ – 575 νοσηλείες και 21 θάνατοι σε μία εβδομάδα

Διαβάζεται σε 2'
Γιατρός σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας νοσοκομείου της Αττικής
Γιατρός σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας νοσοκομείου της Αττικής SOOC

Τι προκύπτει από τα δεδομένα της εβδομαδιαίας έκθεσης του ΕΟΔΥ για την τριδημία γρίπης, κορονοϊού και RSV. Αναλυτικά τα ποσοστά, οι θάνατοι και οι διασωληνωμένοι ανά λοίμωξη.

Αυξημένη δραστηριότητα του κορονοϊού καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες με αυξητική τάση στις εισαγωγές για νοσηλεία και έτσι ο ΕΟΔΥ, μετά από αρκετούς μήνες, εξέδωσε για πρώτη φορά ειδικές συστάσεις.

Ο ΕΟΔΥ συστήνει στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα) σχολαστική τήρηση των μέτρων πρόληψης κατά των λοιμώξεων αναπνευστικού και την έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής συμβουλής μόλις εκδηλώσουν συμπτώματα, ώστε να χορηγείται έγκαιρα θεραπεία.

Παράλληλα συστήνεται στο γενικό πληθυσμό, όταν έχει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού, να περιορίζει τις επαφές του με άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες, καθώς και την τελευταία εβδομάδα η θετικότητα παρουσιάζει νέα αύξηση.

Ο αριθμός των νέων εισαγωγών για COVID-19 την τελευταία εβδομάδα έφτασε τις 575 (487 την περασμένη εβδομάδα).

Καταγράφηκαν 9 νέες διασωληνώσεις. Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη Covid-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 13.

Την ίδια στιγμή καταγράφηκαν 21 θάνατοι σε ασθενείς με λοίμωξη Covid.

Η BA.2.86 με τις μεταλλάξεις F456L και R346T (νέα κατηγορία παραλλαγμένων στελεχών υπό παρακολούθηση από τις 4/6) φαίνεται να επικρατεί κατά τις τελευταίες εβδομάδες.

Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARS-CoV-2 σε οκτώ από τις δέκα περιοχές που ελέγχθηκαν.

Ιός της γρίπης

Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα μειώθηκε στο 10% (sentinel)  (εποχικό όριο έναρξης/λήξης της επιδημικής δραστηριότητας της γρίπης κατά το ECDC).

Δεν καταγράφηκε νέο σοβαρό κρούσμα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ούτε νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV

Δεν ανευρέθηκαν θετικά δείγματα στην κοινότητα (δίκτυο επιτήρησης Sentinel ΠΦΥ), ούτε στα νοσοκομεία (δίκτυο επιτήρησης SARI).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα