Κορονοϊός: Συνεδρίαση Εμπειρογνωμόνων στη σκιά του ρεκόρ νέων κρουσμάτων

Κορονοϊός: Συνεδρίαση Εμπειρογνωμόνων στη σκιά του ρεκόρ νέων κρουσμάτων
Κόσμος στο κέντρο της Αθήνας Eurokinissi

Φανερά προβληματισμένοι είναι οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας οι οποία συνεδριάζουν εξετάζοντας τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα.

Τα τελευταία επιδημιολογικά κορονοϊού στοιχεία εξετάζουν τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας η οποία συνεδριάζει αυτή την ώρα. Αν και συνήθως τις Τετάρτες συνεδριάζουν μόνο οι επιδημιολόγοι που συμμετέχουν στην Επιτροπή, σήμερα κλήθηκε η ολομέλεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα θέματα τις ατζέντας αφορούν τις επόμενες κινήσεις της Κυβέρνησης σχετικά με την πορεία προς το άνοιγμα των σχολείων αλλά και τα πιθανά τοπικά Lockdown τα οποία θα πρέπει να επιβληθούν με βάση και τον “χρωματισμό” του επιδημιολογικού χάρτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιτροπή δεν είχε κάνει κάποια συγκεκριμένη εισήγηση σχετικά με τα μέτρα τα οποία ανακοινώθηκαν χθες από τον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια και αφορούν στους μη εμβολιασμένους πολίτες. Πάντως οι ειδικοί δεν φαίνεται να διαφωνούν ενώ προβληματίζει το γεγονός ότι η έναρξη των μέτρων συμπίπτει με το άνοιγμα των σχολείων δηλαδή σε περίπου 2,5 εβδομάδες, διάστημα κατά το οποίο αν η κατάσταση εξακολουθήσει ως έχει, θα επιτρέψει στην επιδημία να εκτιναχθεί περαιτέρω.

Σημειώνεται ακόμη ότι η Επιτροπή προβληματίζεται σχετικά με την επιστροφή των πολιτών στα μεγάλα αστικά κέντρα φοβούμενη την πιθανότητα επανάληψης των φαινομένων του περσινού Φθινοπώρου και την έναρξη του 2ου κύματος. Πλέον η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη σε σχέση με πέρυσι καθώς ήδη βρισκόμαστε στο 4ο κύμα με μία ιδιαίτερα επικίνδυνη μετάλλαξη.

Επίσης και η χθεσινή ανακοίνωση των στοιχείων από την ανάλυση των λυμάτων μόνο σε δυσοίωνες προβλέψεις οδηγούν.

Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα παρουσιάζει ημερήσια κρούσματα κορονοϊού, της τάξης των 3300 ημερησίως και έχει καλυμμένες τις ΜΕΘ covid κατά 70%. Επίσης σύμφωνα με τα στοιχεία του ourworldindata.org, η Ελλάδα φαίνεται στο σύνολο του πληθυσμού να καταγράφει ποσοστό 54% πλήρως εμβολιασμένων πολιτών και 57% με τουλάχιστον μία δόση. Βέβαια αν γίνει αναγωγή σε πληθυσμό που μπορεί να εμβολιαστεί δηλαδή άνω των 12 ετών, το ποσοστό ξεπερνά το 60%, όμως και πάλι αυτό είναι χαμηλό. Την ίδια στιγμή η Πορτογαλία έχει ανεβάσει φοβερές ταχύτητες με το 81% των πολιτών της να έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση και το 67,5% να είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ενώ πρωταθλήτρια είναι η Μάλτα με πλήρως εμβολιασμένο το 80% των κατοίκων της.

Χθες επίσης ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε νέο ρεκόρ κρουσμάτων με 4608 νέες μολύνσεις. Βέβαια σε αυτό συνέβαλε η διενέργεια μεγάλου αριθμού τεστ που αποτελεί και νέο ρεκόρ, όμως ανάλογος αριθμός είχε σημειωθεί και πριν από μερικές ημέρες χωρίς αντίστοιχες διαγνώσεις. Η δε θετικότητα στο 3,8% αποτελεί δυσοίωνο στοιχείο όταν μάλιστα αφορά ένα τόσο μεγάλο αριθμό ελέγχων.

Να αναφέρουμε ακόμη ότι πλέον ο κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών για τα νέα κρούσματα έχει σκαρφαλώσει στα 3245 και αποτελεί ρεκόρ από τη αρχή της επιδημίας. Η δε αύξηση των διασωληνωμένων επίσης προκαλεί ανησυχία καθώς πολύ σύντομα θα ξεπεράσουν τους 350 κι αυτό σε μια περίοδο που ο καιρός είναι ακόμη πολύ ζεστός.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα