Κορονοϊός: Στα χαμηλότερα επίπεδα 4 μηνών διασωληνώσεις και θάνατοι

Κορονοϊός: Στα χαμηλότερα επίπεδα 4 μηνών διασωληνώσεις και θάνατοι
Στιγμιότυπο από μονάδα εντατικής θεραπείας istockphoto

Ξεκάθαρη είναι πλέον η αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών της επιδημίας, με τους θανάτους και τις διασωληνώσεις να ακολουθούν τη σημαντική πτώση των κρουσμάτων.

Στα επίπεδα των αρχών του Νοεμβρίου του 2021 βρίσκονται πλέον οι αριθμοί των δασωληνωμένων και των νεκρών λόγω κορονοϊού, ακολουθώντας την υποχώρηση των κρουσμάτων. Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 370 διασωληνωμένους και 52 νεκρούς, επίπεδα τα οποία είναι τα χαμηλότερα από τις αρχές Νοεμβρίου, δηλαδή προ 4 μηνών.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ο επταήμερος μέσος όρος νέων κρουσμάτων μειώθηκε κατά 9% στα 13.693 μέσα σε μια εβδομάδα, ενώ μεγαλύτερος είναι ο ρυθμός πτώσης του αριθμού των διασωληνώσεων (10,5%) και των θανάτων (11,5%).

Επίσης σημαντική είναι και η πτώση των νέων εισαγωγών οι οποίες πλέον έχουν πέσει στις 283 την ημέρα από 312, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες πλέον υπερτερούν αριθμητικά τα εξιτήρια.

Μια ακόμη σημαντική παράμετρος η οποία αποδεικνύει τη σημαντική αποκλιμάκωση της επιδημίας, είναι και ο αριθμός νέων κρουσμάτων στα παιδιά. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ στο συγκεκριμένο πληθυσμό ο οποίος ελέγχεται και περισσότερο από όλους, μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου σημειώθηκε υποχώρηση της τάξης του 12% και βρίσκονται στα επίπεδα των 28.000 μετά από πολλές εβδομάδες. Επίσης τα κρούσματα στα παιδιά αποτελούν πλέον το 29%.

Πάντως η κατάργηση της χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους και οι αύξηση της κινητικότητας των τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας, ίσως οδηγήσει σε κάποια μερική ανατροπή της πτωτικής πορείας των κρουσμάτων κορονοϊού, όμως αυτό δεν αναμένεται να αλλάξει την εικόνα των σκληρών δεικτών, καθώς η μετάλλαξη Όμικρον δεν φαίνεται να προκαλεί σοβαρή νόσηση.

Τι σημειώνουν οι ειδικοί

Όπως επεσήμανε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, μπορούμε να αισιοδοξούμε για ένα κανονικό Πάσχα και ένα καλύτερο καλοκαίρι, τονίζοντας ότι η πανδημία αποκλιμακώνεται αργά αλλά σταθερά, ενώ παρατηρείται μείωση των νοσηλευόμενων ασθενών.

Σύμφωνα πάντως με τη Δρ. Σταματούλα Τσικρικά, πρόεδρο της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας και πνευμονολόγος στο νοσοκομείο «Σωτηρία», δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί η χρονική στιγμή μετάπτωσης της πανδημίας στην ενδημική φάση, και ακόμα πιο παρακινδυνευμένη είναι η πιθανή πρόβλεψη για τον τερματισμό της.

Η πνευμονολόγος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρει ότι: “Μπαίνοντας στην Σαρακοστή και με το βλέμμα στραμμένο στο Πάσχα, η ευχή όλων μας είναι να ‘καθαρίσουμε’ όσο πιο σύντομα από τον κορονοϊό, που μετρά εκατομμύρια απώλειες σε ανθρώπινες ζωές σε ολόκληρο τον κόσμο. Να μπορέσουμε να αγκαλιαστούμε και να φιληθούμε όπως δυο χρόνια πριν, να απαλλαχθούμε από τις μάσκες και τα αντισηπτικά και η καθημερινότητα μας να επανέλθει στους ρυθμούς της προ covid εποχής”.

Συνεχίζει λέγοντας ότι: “Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι σε καμία περίπτωση δεν βρισκόμαστε στο ίδιο επίπεδο γνώσης και θεραπευτικής αντιμετώπισης που ήμασταν όταν πρωτοεμφανίστηκε ο ιός. Η συμβολή των έγκριτων δημοσιευμένων ερευνών, των εξειδικευμένων γνώσεων και των αθροιστικών νικών της επιστήμης, βασισμένες στη μάχη και θυσιαστική προσφορά των επαγγελματιών υγείας δεν μπορούν να αμφισβητηθούν από κανέναν. Ήδη από τις αρχές του 2020, η παγκόσμια ιατρική κοινότητα κατάφερε για πρώτη φορά να επικεντρωθεί και να ενώσει τις δυνάμεις αποκλειστικά σε ένα νόσημα, με αποτέλεσμα να ταυτοποιηθεί ταχύτατα η γενετική αλληλουχία του sars cov-2 και να ακολουθήσει η μαζική παραγωγή και διάθεση των εμβολίων. Επιπρόσθετα, με την πρόοδο της έρευνας σε λίγους μήνες, προστέθηκαν νέα θεραπευτικά πρωτόκολλα και αντιϊικά σκευάσματα ικανά και αποτελεσματικά να δράσουν έναντι του ιού”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα