Κορονοϊός: Στέρεψαν και οι εφεδρείες του ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη

Κορονοϊός: Στέρεψαν και οι εφεδρείες του ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη
Δύσκολες ώρες στη Θεσσαλονίκη. Ραγδαία η εξάπλωση του κορονοϊού. MotionTeam

Άνευ πρακτικής εφαρμογής αποδείχτηκε το αφήγημα περί "Μίας Υγειονομικής Περιφέρειας" για την Ελλάδα. Με απόφαση Κικίλια επιβάλλεται η επίταξη ιδιωτικών δομών υγείας.

Κατάσταση εμπόλεμης ζώνης θυμίζει η περιοχή της Θεσσαλονίκης λόγω της επιδημίας κορονοϊού, ενεργοποιώντας το τελευταίο όπλο που διαθέτει η Κυβέρνηση και το οποίο αφορά στην “αναγκαστική” νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό σε κλίνες ιδιωτικών κλινικών, σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση που θα εκδώσει ο Βασίλης Κικίλιας. Η δημοσιοποίηση της επίταξης ιδιωτικών κλινικών, δημιουργεί έντονο προβληματισμό για το πως θα εξελιχθεί η κατάσταση, αφού όπως φαίνεται το να λειτουργήσει η χώρα σαν μία ενιαία υγειονομική περιφέρεια δεν είναι κάτι εφικτό.

Η περιφέρεια της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής της Βορείου Ελλάδος, έχει πληγεί έντονα από την επιδημία, με αποτέλεσμα να μην επαρκούν οι δημόσιες δομές υγείας για τη νοσηλεία των ασθενών με κορονοϊό. Μόνο το τελευταίο τριήμερο διαγνώστηκαν στο νομό περί τα 2300 νέα κρούσματα, μεγάλο ποσοστό από τα οποία χρειάζεται νοσηλεία. Με δεδομένο ότι η νοσηλεία ακόμη και χωρίς διασωλήνωση διαρκεί πολλές μέρες, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι κλίνες στα δημόσια νοσοκομεία πλέον δεν επαρκούν.

Ως ύστατη λύση λοιπόν, η Κυβέρνηση επιβάλλει την επίταξη ιδιωτικών κλινικών για την περίθαλψη των ασθενών με covid. Μέχρι πρόσφατα γνωρίζαμε ότι οι ιδιωτικές κλινικές θα συνέδραμαν -με το αζημίωτο βέβαια- το ΕΣΥ, περιθάλποντας περιστατικά εκτός κορονοϊού ώστε να αποσυμφορήσουν τα δημόσια νοσοκομεία. Όμως η κατάσταση έχει ξεφύγει σε τέτοιο βαθμό ώστε να απαιτείται η νοσηλεία και περιστατικών κορονοϊού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως είχε επισημάνει και ο υφυπουργός κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης “η επίταξη έχει προβλεφθεί νομοθετικά από το πρώτο κύμα της πανδημίας και μάλιστα πρόσφατα εμπλουτίσαμε νομοθετικά τα εργαλεία τα οποία έχουμε στην διάθεση μας, για να προβούμε σε επίταξη προσωπικού, δομών, εξοπλισμού και ούτω καθεξής. Να θυμίσω επίσης, ότι η επίταξη είναι το τελευταίο όπλο το οποίο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε. Γιατί η επίταξη δεν είναι δωρεάν στο Κράτος. Πληρώνουμε ό,τι και να επιτάξουμε, είτε είναι ιδιώτης, είτε είναι προσωπικό”.

Άμεσα λοιπόν αναμένεται η έκδοση Υπουργικής Απόφασης (ΥΑ) από τον κ. Κικίλια για την επίταξη ιδιωτικών δομών υγείας, μετά την άρνηση του συνόλου των κλινικών στη Β. Ελλάδα να εισφέρουν τις κλινικές τους, όπου θα προβλέπεται η με … «φύλλο πορείας» μεταφορά ασθενών με κορονοϊό σε ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης.

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι αρχικά, το ενδεχόμενο νοσηλείας ασθενών με Covid-19, εκτός δημοσίων νοσκομείων ακόμη και με τη δέσμευση μίας ολόκληρης κλινικής, συζητήθηκε με τους εκπροσώπους των ιδιωτικών κλινικών. Οι σκέψεις αυτές όμως βρήκαν άμεσα ενστάσεις από τις ιδιωτικές κλινικές, κυρίως λόγω των δυσκολιών εφαρμογής της. Προτάθηκαν, μάλιστα, και εναλλακτικές λύσεις, όπως να αναλάβουν οι ιδιωτικές κλινικές περιστατικά μη Covid από νοσοκομεία όμορων δήμων, προκειμένου να αδειάσουν εκεί κρεβάτια για νοσηλεία περιστατικών κορονοϊού. Πρόταση που φέρεται να μη βρήκε ανταπόκριση από το Υπουργείο.

Παρόλα αυτά, με διάταξη που εντάχθηκε σε νόμο του Υπουργείου Δικαιοσύνης στις αρχές του Νοεμβρίου, το Υπουργείο Υγείας επαναπροσδιόρισε τη δυνατότητα επίταξη, ή για την ακρίβεια αναγκαστικής διάθεσης στο Δημόσιο, ιδιωτικών δομών και χώρων υγείας, έως τις 28 Φεβρουαρίου 2021.

Εν τω μεταξύ, εκδόθηκε πριν δύο μέρες και ΚΥΑ των Υπουργείων Υγείας και Οικονομικών, με την οποία ρυθμίζεται η αποζημίωση των ιδιωτικών κλινικών για τη νοσηλεία ασθενών με Covid-19.

Η επόμενη κίνηση από την πλευρά του υπουργείο έγινε όταν ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας απέστειλε τελεσίγραφο στο Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ) και στην Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ) ζητώντας τους να δηλώσουν έως τις 21.00 χθες βράδυ Πέμπτης, 200 κρεβάτια για ασθενείς με Covid, στην περιφέρεια Θεσσαλονίκης.

Μάλιστα, καθίστατο σαφές πως αν δεν υπάρξει ανταπόκριση, τότε το Υπουργείο θα προχωρήσει στη λύση της καθολικής επίταξης. Θετική απάντηση δεν υπήρξε, ούτε στο πλαίσιο των συζητήσεων ούτε στο τελεσίγραφο.

Έτσι θα εκδοθεί σήμερα πιθανότατα Υπουργική Απόφαση που θα ενεργοποιεί την επίταξη και θα ρυθμίζει τη διαδικασία , προκειμένου να ξεκινήσει η μεταφορά ασθενών άμεσα. Στην πράξη, η ιδιωτική κλινική θα λάβει φύλλο επίταξης και οι εργαζόμενο φύλλα πορείας. Μάλιστα, αν κάποιος επικεφαλής ιδιωτικής κλινικής αρνηθεί την επίταξη, τότε θα δίνεται δυνατότητα στον διοικητής της αντίστοιχης Υγειονομικής Περιφέρειας να τον αντικαταστήσει.

Η επίταξη σημαίνει ότι η οποιαδήποτε κλινική δεν μπορεί να αρνηθεί τη νοσηλεία ασθενούς που θα μεταφερθεί στις εγκαταστάσεις της, εφόσον θα διαθέτει τα σχετικά έγγραφα. Η νοσηλεία τους καθίσταται υποχρεωτική.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα