Κορονοϊός: Το ΕΣΥ γονατίζει, η άρση του lockdown αργεί
Βαραίνει σημαντικά ο φόρτος εργασίας της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων καθώς τα στοιχεία της επιδημίας είναι δυσμενή και τα θέματα όπως τουρισμός, λιανεμπόριο, σχολεία αλλά και test αποτελούν μια δύσκολη εξίσωση.
- 26 Μαρτίου 2021 06:12
Συνεδριάζει σήμερα, όπως κάθε Παρασκευή, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων με την ατζέντα των θεμάτων να πληθαίνει και την ίδια ώρα τα επιδημιολογικά στοιχεία να μην επιτρέπουν κάποια ευελιξία. Σύμφωνα με πληροφορίες η διαδικασία του ελέγχου του πληθυσμού για κορονοϊό αλλά και το άνοιγμα του τουρισμού αποτελούν ιδιαίτερα σημαντικά ζητήματα στην ατζέντα.
Η Κυβέρνηση ζητά από την Επιτροπή εισηγήσεις σχετικά με το τι θα πρέπει να πράξει ώστε αφενός να ελαφρύνει την κούραση της κοινωνίας λόγω του παρατεταμένου lockdown αφετέρου να ανοίξει και κάποιες οικονομικές δραστηριότητες. Το θέμα του τουρισμού έχει τεράστια σημασία και θα πρέπει να μεθοδευτεί η εκκίνησή του.
Στα σχέδια της Κυβέρνησης, τα στοιχεία της επιδημίας που είναι επιβαρυντικά και τα οποία η Επιτροπή θα πρέπει να εξετάσει είναι τα εξής:
- Είναι γεγονός ότι ο εμβολιασμός κινείται σχετικά αργά και με βάση το υπάρχον σενάριο μέχρι τέλος Απριλίου η ανοσία του πληθυσμού δεν θα ξεπερνά το 20%. Μάλιστα οι επιστήμονες έχουν σημειώσει πως ένα ικανοποιητικό τοίχος ανοσίας δεν προβλέπεται πριν τα μέσα καλοκαιριού.
- Με βάση το παραπάνω θα πρέπει να μειωθεί η διασπορά του ιού και χρειάζεται η συντήρηση μέτρων.
- Η κορύφωση του τρίτου κύματος αναμένεται μέσα στο επόμενο δεκαήμερο και άρα έναρξη ουσιαστικής αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων δεν μπορούμε να δούμε πριν τα μέσα Απριλίου.
- Το ΕΣΥ πιέζεται αφόρητα, με την πίεση αυτή να μην αφορά μόνο στην Αττική αλλά και σε άλλες περιοχές. Ήδη πανελλαδικά οι 6 στις 10 απλές κλίνες και οι 8 στις 10 ΜΕΘ για covid είναι κατειλημμένες.
- Τα κρούσματα παραμένουν ιδιαίτερα υψηλά και ο μέσος όρος 7ημέρου κινείται στα επίπεδα των 2550 με την αποκλιμάκωση όταν αυτή έρθει να έχει πολύ αργό ρυθμό.
Η χθεσινή μέρα χαρακτηρίστηκε από ένα ακόμη αρνητικό ρεκόρ διασωληνωμένων ασθενών ξεπερνώντας για πρώτη φορά τους 700. Επίσης, η Αττική μετά από αρκετές μέρες συγκέντρωσε πάνω από το 50% των νέων διαγνώσεων. Παράλληλα η θετικότητα των τεστ εξακολουθεί να κινείται στα επίπεδα του 5,7%.
Τι θα γίνει με τα μέτρα
Από όλα τα παραπάνω συμπεραίνεται ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αλλάξει κάτι άμεσα όσον αφορά στα μέτρα που ισχύουν. Σύμφωνα με πληροφορίες δε η επικοινωνία Κυβέρνησης και Επιστημόνων είναι στο πλέον ισορροπημένο σημείο από ποτέ, καθώς είναι κατανοητό απόλυτα ότι όπως αναφέραμε δεν υπάρχουν περιθώρια ευελιξίας.
Εδώ να τονίσουμε και το ρόλο της διασποράς των μεταλλαγμένων στελεχών, η οποία αυξάνεται ραγδαία όπως φάνηκε και από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ.
Από αυτή την πλευρά η “δουλειά” της Επιτροπής αύριο θα είναι εύκολη και λογικά το απόγευμα ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και Διαχείρισης Κρίσεων θα αναφέρει μόνο ποιες νέες περιοχές έχουν μπει στο “βαθύ κόκκινο” και αν κάποια βγαίνει από αυτό το επίπεδο κινδύνου.
Από την άλλη υπάρχει το θέμα του γενικευμένου ελέγχου μέσω των self test κι εκεί η επιτροπή πολύ πιθανό να συζητήσει για πρωτόκολλα και πλαίσιο που θα πρέπει να διέπει την όλη διαδικασία.
Να αναφέρουμε ότι τα σημερινά επιδημιολογικά στοιχεία, δεν θα είναι αντιπροσωπευτικά, όσον αφορά στην πορεία των κρουσμάτων, καθώς λόγω της χθεσινής αργίας έχουν γίνει πολύ λιγότερα τεστ.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ |
|
Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις