Κορονοϊός: Εξαπλώνεται η Όμικρον, αξιόπιστα τα rapid test

Κορονοϊός: Εξαπλώνεται η Όμικρον, αξιόπιστα τα rapid test
(AP Photo/David Cliff)

Τι αναφέρουν οι ειδικοί για την μετάλλαξη και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Αποτελεσματικά τα rapid test, στο 70% των κρουσμάτων ανέρχονται εκείνα της Όμικρον.

Με βάση τις δειγματοληψίες σε 5 περιφέρεις της χώρας και συγκεκριμένα τις Πάτρα, Θεσσαλία, Κρήτη, Αττική και Θεσσαλονίκη, προέκυψε ότι ο μέσος όρος κρουσμάτων από την Μετάλλαξη Όμικρον βρίσκεται κοντα στο 70% ανέφερε ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) Θεοκλής Ζαούτης κατά τη διάρκεια της πορείας του Εθνικού Σχεδίου Εμβολιασμού στην Ελλάδα.

Ανέφερε ακόμη ότι και στις νοσηλείες διαπιστώνεται πως ήδη το 70% των νοσηλειών στην Αττική αφορούν σε κρούσματα κορονοϊού από Όμικρον.

Πρόσθεσε ακόμη ότι σε μια πρόσφατη μελέτη του ΕΟΔΥ, διαπιστώθηκε ότι τα θετικά PCR τεστ στη μετάλλαξη Όμικρον είχαν κατά 95% και θετικό rapid test, δηλαδή αποδεικνύεται ότι τα rapid test είναι αξιόπιστα και ως προς τον εντοπισμό της μετάλλαξης.

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, ανέφερε ότι επιβεβαιώνεται από μελέτες ότι η Μετάλλαξη Όμικρον μεταδίδεται πολύ γρήγορα, όμως δεν προκαλεί σημαντικές λοιμώξεις στους πνεύμονες και για το λόγο αυτό είναι ήπια η συμπτωματολογία.

Με βάση τα στοιχεία από τη χορήγηση 7,8 εκατομμύρια δόσεων σε παιδιά διαπιστώνεται ότι οι παρενέργειες είναι ιδιαίτερα ήπιες και αποτελούν τη συνήθη συμπτωματολογία που εμφανίζεται μετά από τη χορήγηση των κλασικών εμβολίων. Επίσης μία ακόμη μελέτη αποδεικνύει αποτελεσματικότητα των εμβολών κατά 92% σε παιδιά 12-17 ετών.

Ακόμη ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι μέχρι σήμερα έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου το 71,3% του πληθυσμού και το 81,1% του ενήλικου πληθυσμού ενώ στην, στην ΕΕ τα ποσοστά είναι 72,7% και 83,6% αντίστοιχα.

Επίσης έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του το 67,3% του πληθυσμού ή το 76,8% του ενήλικου, ενώ στην ΕΕ τα ποσοστά είναι 69,1% και 79,1% αντίστοιχα.

Όσον αφορά στα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών, 85.500 έχουν κλείσει ραντεβού ενώ 21.500 παιδιά έχουν ήδη ολοκληρώσει.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα