Κορονοϊός: Στο “βαθύ κόκκινο” ξανά η Ελλάδα σύμφωνα με το ECDC – Ανησυχία για τη μετάλλαξη “Κένταυρος”
Ιδιαίτερα αυξημένος ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορονοϊού στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, οι οποίες βρίσκονται ξανά στο "βαθύ κόκκινο" στους χάρτες του ECDC.
- 14 Ιουλίου 2022 21:00
Ο ιδιαίτερα αυξημένος αριθμός κρουσμάτων κορονοϊού που καταγράφεται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, μεταξύ αυτών και της Ελλάδας, αποτυπώνεται και στους νέους χάρτες του ECDC.
Το μεγαλύτερο μέρος της ηπείρου βρίσκεται σε “βαθύ κόκκινο” στο δείκτη 14 ημερών, κάτι που δείχνει ότι η άρση των περιορισμών στις περισσότερες χώρες και η αυξημένη κινητικότητα που σημειώνεται τους καλοκαιρινούς μήνες, αυξάνουν σημαντικά τη μεταδοτικότητα του ιού.
Χώρες όπως η Δανία και η Λετονία “ξέφυγαν” και βρίσκονται στο “κόκκινο”, κάτι που αποδεικνύει ότι είναι σε καλύτερη κατάσταση.
Κορονοϊός: Παγκόσμιος συναγερμός για τη νέα μετάλλαξη “Κένταυρος”
Συναγερμό έχει σημάνει στην επιστημονική κοινότητα για την εμφάνιση της νέας υποπαραλλαγής της Όμικρον BA.2.75 που έχει λάβει την ονομασία “Κένταυρος” ή “Centaurus”.
Η νέα μετάλλαξη πρωτοεμφανίστηκε στην Ινδία στα μέσα Μαΐου και έχει ήδη φτάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ κρούσματα έχουν εντοπιστεί σε ακόμη 8 χώρες, μεταξύ αυτών, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Γερμανία και ο Καναδάς.
Η Από την πλευρά του το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) χαρακτήρισε τον «Κένταυρο» ως «παραλλαγή υπό παρακολούθηση» στις 7 Ιουλίου, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι θα μπορούσε να είναι πιο μεταδοτική ή να συνδέεται με πιο σοβαρή ασθένεια, αλλά τα στοιχεία δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί. Και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρακολουθεί, στενά τη νέα παραλλαγή, όμως σημειώνεται πως δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά δείγματα για να εκτιμηθεί η σοβαρότητά της.
Ο προβληματισμός των ειδικών πάντως αυξάνεται, όπως αναφέρει ο Guardian, λόγω του τεράστιου αριθμού των επιπλέον μεταλλάξεων που εντοπίζουν από την BA.2.75, σε σχέση με την BA.2, από την οποία είναι πιθανό να έχει εξελιχθεί.
«Είναι δύσκολο να προβλεφθεί η επίδραση τόσων πολλών μεταλλάξεων που εμφανίζονται μαζί. Δίνει στον ιό μια ιδιότητα μπαλαντέρ», αναφέρει ο Τομ Πίκοκ, ιολόγος στο Imperial College του Λονδίνου, ο οποίος ήταν ο πρώτος που εντόπισε τη μετάλλαξη Όμικρον τον Νοέμβριο του 2021.
Κορονοϊός – Καμπανάκι από ECDC: “Η πανδημία δεν έχει τελειώσει – Κανένας εφησυχασμός”
“Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει και δεν υπάρχει χρόνος για εφησυχασμό”, τόνισε χθες, Τρίτη η διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), ‘Αντρεα Αμόν, μιλώντας στην ειδική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον κορονοϊό.
Σημείωσε ότι υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που βρίσκονται σε κίνδυνο για σοβαρή νόσηση τους οποίους “χρειάζεται να προστατεύσουμε το συντομότερο δυνατόν”.
“Ακόμη ο στόχος όλων των προσπαθειών για εμβολιασμό είναι να αποφευχθεί η σοβαρή νόσηση και ο θάνατος και αυτό που έχουμε δει μέχρι τώρα είναι ότι τα παρόντα εμβόλια είναι ακόμη αποτελεσματικά απέναντι στη σοβαρή νόσηση” τόνισε η κα Αμόν.
Επιπλέον, ανέφερε ότι τις τελευταίες τρεις εβδομάδες έχει παρατηρηθεί μια αύξηση στους δείκτες των κρουσμάτων και στις νοσηλείες και επανέλαβε τη σύσταση του ECDC και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) για δεύτερη ενισχυτική δόση σε όσους είναι άνω των 60 ή είναι πιο ευάλωτοι.
«Έχουμε δει ότι πολλές χώρες θα προετοιμαστούν για τις εκστρατείες εμβολιασμού λίγο πιο αργά, τον Σεπτέμβριο ή αργότερα, θα χρειαστούν λοιπόν κάποιες προσπάθειες να επιτευχθεί τώρα μια άμεση εκστρατεία γιατί μέχρι τον Σεπτέμβριο πιστεύουμε ότι οι περισσότερες χώρες θα είναι στην κορυφή ή πάνω από την κορυφή κι έτσι ο αντίκτυπος για την ενισχυτική δόση θα είναι μικρότερος» συμπλήρωσε η διευθύντρια του ECDC.
“Δεν γνωρίζουμε ακόμη ποια θα είναι η επιδημιολογική κατάσταση το φθινόπωρο, ποια θα είναι η παραλλαγή που θα κυκλοφορεί” επισήμανε, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό οι χώρες να προετοιμάσουν επίσης ένα συστηματικό και ανθεκτικό σύστημα παρακολούθησης όχι μόνο για τον κορονοϊό, αλλά και για άλλες ασθένειες του αναπνευστικού, πρώτα από όλα για τη γρίπη.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις