Κορονοϊός: Στους 105 οι νεκροί στην Ελλάδα – 15 νέα κρούσματα
Αύξηση θυμάτων και κρουσμάτων του κορονοϊού ανακοίνωσε το απόγευμα της Μεγάλης Πέμπτης το υπουργείο Υγείας. Έχουν χάσει τη ζωή τους 105 άνθρωποι και έχουν καταγραφεί συνολικά στην Ελλάδα 2207 κρούσματα.
- 16 Απριλίου 2020 18:06
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε το απόγευμα της Μεγάλης Πέμπτης 15 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας, με τον συνολικό αριθμό να φτάνει στα 2207.
Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 3 νέοι θάνατοi με τον συνολικό αριθμό των νεκρών στην Ελλάδα να ανέρχεται στους 105. Από το σύνολο των θανάτων οι 29 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 73 έτη και το 89,5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από το σύνολο των κρουσμάτων το 56,2% αφορά άνδρες. Επίσης 569 κρούσματα, θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, ενώ 921 είναι επαφές γνωστού κρούσματος.
Επίσης σημειώθηκε μείωση στους διασωληνωμένους ασθενείς οι οποίοι σήμερα είναι 69. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών και 13 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 83% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
Επίσης ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι 33 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ |
|
Σύμφωνα με τον κύριο Τσιόδρα, σε μια νεότερη ανάλυση 4 διαφορετικών κορονοϊών σε μια χρονική περίοδο 8 ετών, ανέδειξε πως αυτοί ανιχνεύονταν ένα περιορισμένο διάστημα του χρόνου από το Δεκέμβριο έως τον Απρίλιο και Μάιο με μια κορύφωση της δραστηριότητας τους τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Η παρόμοια εποχική κατανομή μεταξύ των 4 γνωστών κορονοϊών ήταν χαρακτηριστική μόνο οι μήνες κορύφωσης διέφεραν μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου.
Σημείωσε ακόμη ότι με βάση τα τελευταία δεδομένα της ανάλυσης αυτής της εβδομάδας, η θνησιμότητα από όλες τις αιτίες σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο παραμένει πολύ υψηλή σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες. Στην πατρίδα μας παραμένει στα πλαίσια της αναμενόμενης για αυτήν την περίοδο του έτους που επιβεβαιώνει τα δεδομένα που έχουμε για την πορεία μας σε αυτήν την πανδημία. Επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουμε αντέξει με μεγάλη υπομονή όλοι μας.
Σχετικά με την ανοσία, ο καθηγητής ανέφερε ότι οι μελέτες με αξιόπιστα αντισώματα θα βοηθήσουν να καταλάβουμε με υψηλότερη ακρίβεια τι συμβαίνει με τον ιό και την κυκλοφορία του στον γενικό πληθυσμό. Αποτελέσματα πρώτης μελέτης δείχνουν μια υποδιάγνωση της τάξης τουλάχιστον στο υποδεκαπλάσιο σε Ολλανδικό πληθυσμό όπου βρέθηκε πως ένα 3% είχαν περάσει την νόσο.
Επίσης στην Φινλανδία μελέτη εξέτασε 442 τυχαία δείγματα σε αίμα για άλλους λόγους σε ανθρώπους ηλικίας 15 έως 90 ετών για το διάστημα από 23 έως 12 Απριλίου 2020. Σε 3 εβδομάδες το ποσοστό θετικότητας αυξήθηκε από 0,7% σε 3,4%.