Κορονοϊός: Στους 92 οι νεκροί στην Ελλάδα – 56 νέα κρούσματα
Αύξηση θυμάτων και κρουσμάτων του κορονοϊού ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής το υπουργείο Υγείας. Έχουν χάσει τη ζωή τους 92 άνθρωποι και έχουν καταγραφεί συνολικά στην Ελλάδα 2011 κρούσματα.
- 10 Απριλίου 2020 18:05
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής 56 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας, με τον συνολικό αριθμό να φτάνει στα 2.011.
Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε επίσης ότι το τελευταίο 24ωρο, έχουν καταγραφεί 4 νέοι θάνατοι με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να φτάνει τους 90. Εν συνεχεία ανακοινώθηκε ακόμη ένας θάνατος, 47χρονου που νοσηλευόταν με σοβαρά προβλήματα υγείας στον Ευαγγελισμό καθώς και ενός ακόμη άνδρα στο Νοσοκομείο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη.
Η ηλικία μεταξύ 18 και 39 ετών έχει το 30,8% των κρουσμάτων, μεταξύ 40 και 64 ετών είναι το 45,2% των κρουσμάτων, 65 ετών και άνω το 21,3% των κρουσμάτων και στην ηλικία κάτω των 17 ετών, είναι λιγότερο από το 2,8%.
Επίσης από το σύνολο των κρουσμάτων τα 525 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 776 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Σημειώνεται ότι από τα περιστατικά που νοσηλεύονται, 77 αφορούν σε διασωληνωμένους ασθενείς. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. Οι 14 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες, ενώ το 75% έχει υποκείμενο νόσημα ή ηλικία 70 ετών και άνω.
Θετικό είναι το γεγονός ότι 15 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Σχετικά με τους 90 θανάτους που έχουμε συνολικά στη χώρα, οι 26 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 73 έτη και το 89% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Έχουν συνολικά ελεγχθεί 35432 κλινικά δείγματα για την παρουσία του ιού.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ |
|
Ο κ. Τσιόδρας συμπληρώνοντας τη χθεσινή (σσ την Πέμπτη 09/04) απάντηση στην ερώτηση του Νews247.gr σχετικά με τη διαχείριση των ασθενών με άλλα νοσήματα και τη διατήρηση της παροχής των υπηρεσιών υγείας, ανέφερε ότι από μια μεγάλη μελέτη, στην οποία συμμετείχε και η Ελλάδα και αφορούσε επαγγελματίες υγείας που αντιμετωπίζουν ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο σε 55 χώρες, καταγράφεται ότι μόνο το 20% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι οι συγκεκριμένοι ασθενείς αντιμετωπίζονται με το συνήθη τρόπο. Κι αυτό τόσο στην οξεία φάση όσο και στη φάση της αποκατάστασης στα νοσηλευτικά ιδρύματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Τόνισε ότι η έλλειψη αυτής της θεραπευτικής αντιμετώπισης της, καλύτερης δυνατής, μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερες πιθανότητες κακών εκβάσεων και μικρότερης πιθανότητες καλής έκβασης ατόμων με εγκεφαλικό επεισόδιο. Με δεδομένο το χρονικό παράθυρο χορήγησης ενδοφλέβιας θρομβόλυσης είναι μόλις 4,5 ώρες, ακόμη και ασθενείς με ήπια συμπτώματα θα πρέπει να πηγαίνουν άμεσα στα νοσοκομεία ώστε να λαμβάνουν άμεσα περίθαλψη. Το ότι υπάρχει κορονοϊός δε σημαίνει ότι δεν πάμε στο νοσοκομείο.
Σχετικά με τους Ρομά, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες. Δεν είναι απειλή και τα επιλεκτικά μέτρα που λαμβάνονται δεν αφορούν αυτούς αλλά την προσπάθεια να μειωθεί η μετάδοση του ιού. Σημείωσε δε ότι σ’ αυτές τις ομάδες είναι λίγο πιο δύσκολο να εφαρμοστούν οι συνθήκες υγιεινής.