Κορονοϊός: Στους 93 οι νεκροί στην Ελλάδα – 72 νέα κρούσματα
Αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού κατά 72 ανακοίνωσε το απόγευμα του Σαββάτου το υπουργείο Υγείας. Έχουν χάσει τη ζωή τους 93 άνθρωποι και έχουν καταγραφεί συνολικά στην Ελλάδα 2081 κρούσματα.
- 11 Απριλίου 2020 18:07
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε το απόγευμα του Σαββάτου 72 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας, με τον συνολικό αριθμό να φτάνει στα 2081. Το 56,8% αφορά σε άντρες.
Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε 3 καταγεγραμμένους θανάτους, με τους νεκρούς στην Ελλάδα να φτάνουν τους 93. Οι 26 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 72 έτη και το 90% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Τα 535 από τα κρούσματα, ήτοι το 25,7% θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 796 ήτοι το 38,3% αφορά σε κρούσματα είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Επίσης στους 75 ανέρχονται οι συμπολίτες μας που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. Οι 15 είναι οι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 77% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι, 70 ετών και άνω.
Επίσης 15 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Συνολικά έχουν ελεγχθεί 37.344 κλινικά δείγματα γι την παρουσία του ιού με μοριακό έλεγχο.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ |
|
Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε σε ελπιδοφόρα μηνύματα σχετικά με τη χρήση ενδοφλέβιου φαρμάκου, το οποίο μπορεί να χορηγηθεί και στην Ελλάδα. Η πρόσβαση στη θεραπεία αυτή γίνεται μέσω της διενέργειας κλινικής μελέτη από την Αμερική στην οποία συμμετέχουν 4 νοσοκομεία. Επίσης σε άλλα 4 νοσοκομεία υπάρχει πρόγραμμα δωρεάν πρόσβασης, ενώ και στην παγκόσμια μελέτη solidarity του ΠΟΥ θα ενταχθούν και άλλα τρία νοσοκομεία της χώρας.
“Στόχος μας” είπε ο κ. Τσιόδρας “είναι ο περιορισμός της διασποράς. Βλέπουμε σταδιακά τα μέτρα να λειτουργούν και δεν πρέπει να σταματήσει η ελπιδοφόρα πορεία. Από την άλλη θα πρέπει να κρατάμε ως πολίτες τη σωματική και ψυχική ευεξία. Μπορούμε να βγαίνουμε για περπάτημα 30 λεπτά τη μέρα σε ένα ανοιχτό χώρο. Μπορούμε να περπατήσουμε όπως μας επιτρέπεται αλλά δεν πρέπει να σταματήσουμε να είμαστε προσεκτικοί στο συγχρωτισμό. Αυτό που παραμένει το πιο σημαντικό είναι να προστατεύονται οι ευπαθείς ομάδες. Μάλιστα επιστήμονας από το εξωτερικό πρότεινε ότι θα πρέπει να καταργηθεί στο μέλλον η χειραψία σαν πράξη”.
Ο καθηγητής ανέφερε ακόμη ότι σε συνέχεια του επιχειρησιακού σχεδίου του Υπουργείου Υγείας για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου Covid-19, κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας μετέβη στη νέα Δομή Αστέγων του Δήμου Αθηναίων. Σε συνεργασία με τις συναρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, ο ΕΟΔΥ εξέτασε όλους τους ωφελούμενους της Δομής καθώς και προσωπικό που απασχολείται εκεί. Όλα τα αποτελέσματα από τους προηγούμενους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν στη Δομή είναι αρνητικά και αναμένονται τα σημερινά. Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων καθώς η προστασία των ευάλωτων ομάδων και πληθυσμών αποτελούν ύψιστη προτεραιότητα για το Υπουργείο Υγείας.