Κορονοϊός: Σχεδόν ένα στα πέντε νέα κρούσματα είναι παιδιά
Από την αρχή του Ιουλίου το 18% των νέων κρουσμάτων είναι παιδιά κάτω των 17 ετών, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.
- 17 Ιουλίου 2021 07:10
Μεγαλώνει η ανησυχία για τη διασπορά του κορονοϊού σε ιδιαίτερα χαμηλές ηλικίες, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ το 18% των νέων κρουσμάτων που έχουν επιβεβαιωθεί μέσα στον Ιούλιο αφορούν άτομα ηλικίας κάτω των 17 ετών. Πρόκειται για άτομα τα οποία δεν είχαν τη δυνατότητα εμβολιασμού ενώ μόλις πριν 3 μέρες άνοιξε η πλατφόρμα να κλείσουν ραντεβού οι ηλικίες 15-17 ετών.
η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα φαίνεται πως νοσεί χωρίς να διαπιστώνονται σοβαρά περιστατικά κι έτσι δεν υπάρχει φόβος στις υγειονομικές αρχές για πίεση στον Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αυτό που ανησυχεί είναι ότι τα παιδιά που νοσούν γίνονται φορείς μετάδοσης του ιού, και με τον τρόπο αυτό μπορεί να μεταδώσουν τον ιό σε ευάλωτες ανεμβολίαστες ομάδες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, από την αρχή Ιουλίου έχουν επιβεβαιωθεί 30.744 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 5.552 αφορούν ηλικίες 17 ετών και κάτω. Δηλαδή το 18% των νέων κρουσμάτων είναι παιδιά, ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό το οποίο δείχνει πρωτοφανές και μάλιστα σε συνθήκες όπου δε λειτουργούν τα σχολεία και οι σχετιζόμενοι με αυτά συγχρωτισμοί.
Η σημαντική άνοδος των κρουσμάτων αυτών μέχρι σήμερα αποδίδεται κυρίως στην κινητικότητα των ατόμων αυτών και δευτερευόντως στη μετάλλαξη Δέλτα. Επίσης φαίνεται πως οι νέοι δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας και είναι ανεμβολίαστοι. Η αναχαίτιση του κύματος μολύνσεων της πανδημίας μπορεί να γίνει μόνο μέσω εμβολιασμών. Προς το παρόν τα κλεισμένα ραντεβού γι’ αυτές τις ηλικίες είναι χαμηλά.
Αξίζει να επαναλάβουμε πάντως τα όσα ανέφερε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, πριν 2 μέρες η οποία σημείωσε ότι “οι νέοι μας, που σίγουρα αποτελούν σήμερα τον κύριο όγκο των νέων κρουσμάτων, θα πρέπει να εμβολιαστούν πριν πάνε διακοπές. Δεν θέλουμε στην επιστροφή τους να μεταφέρουν τον ιό από το νησί στο πατρικό τους και σε ευάλωτους ανθρώπους στο σπίτι, στην παρέα αλλά και στο εργασιακό τους περιβάλλον. Είναι σαφές ότι οι εμβολιασθέντες δύσκολα θα κολλήσουν. Κι ακόμη και τότε οι πιθανότητες να νοσήσουν βαριά αλλά και να μεταδώσουν τον ιό στις επαφές τους είναι πολύ μικρές”.
Συμπλήρωσε ακόμη ότι “η συνεπής και συστηματική διενέργεια αυτοδιαγνωστικού τεστ, του self-test, από όλους τους συμπολίτες μας, ιδιαίτερα από αυτούς που έχουν αυξημένη κινητικότητα ή ζουν σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, θα συμβάλλει σημαντικά στην έγκαιρη διάγνωση της λοίμωξης και στον έλεγχο της διασποράς”.
Θετική η συμβολή των self test
Πάντως θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι σημαντική είναι η συμβολή των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων (Self-tests) στην επιτήρηση της επιδημίας και την “αποκάλυψη κρουσμάτων. Αξίζει να συγκρίνουμε τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ.
Ειδικότερα, έως τις 13 Ιουλίου 2021, έχουν καταγραφεί ηλεκτρονικά 28.318.194 δηλώσεις αποτελέσματος αυτοδιαγνωστικού ελέγχου και από τα 600.793 άτομα που προσήλθαν για επανέλεγχο, έχουν καταγραφεί 48.120 θετικά αποτελέσματα.
Αντίστοιχα έως τις 29 Ιουνίου 2021, είχαν καταγραφεί ηλεκτρονικά 25.878.876 δηλώσεις αποτελέσματος και από τα 466.910 άτομα που προσήλθαν για επανέλεγχο, έχουν καταγραφεί 36.912 θετικά αποτελέσματα.
Φαίνεται λοιπόν ότι μέσα σε δύο εβδομάδες έγιναν 2.439.318 self test και 133.883 προσήλθαν για επανέλεγχο, αριθμός ιδιαίτερα υψηλός. Από αυτά δε προέκυψαν 11.208 θετικά αποτελέσματα.
Επισημαίνεται ότι πολλές χιλιάδες self test αφορούν ανηλίκους οι οποίοι λόγω του ότι είναι ανεμβολίαστοι χρειάζεται να κάνουν το συγκεκριμένο έλεγχο.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις