Κορονοϊός: Ανόητα τα “έξυπνα” μέτρα – Τα παίρνουν πίσω με 3465 κρούσματα

Κορονοϊός: Ανόητα τα “έξυπνα” μέτρα – Τα παίρνουν πίσω με 3465 κρούσματα
Στιγμιότυπο από lockdown στην Αθηνα ⓒ 2021 Yorgos Karahalis/Associated Press

Με την πορεία της επιδημίας να μη δείχνει καμία διάθεση αποδρομής, τα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν αποδείχτηκαν παντελώς άχρηστα.

Η εικόνα της επιδημίας κορονοϊού κατά το τρίτο κύμα διαπιστώνεται ιδιαίτερα άσχημη, δείχνοντας ότι τα πρόσφατα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας το μόνο που κατάφεραν ήταν να κουράσουν περισσότερο τους πολίτες, να ωθήσουν σε περαιτέρω συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους και να εκτοξεύσουν τα κρούσματα στο αριθμό ρεκόρ των 3465. Την ίδια ώρα τα νοσοκομεία βρίσκονται σε οριακά σημεία και οι κλίνες ΜΕΘ σημειώνουν πληρότητα κοντά στο 100%. Η χαλάρωση των μέτρων φαίνεται να βρίσκεται πλέον στην τελική ευθεία.

Η Κυβέρνηση φαίνεται να πίστεψε ότι ο περιορισμός της κυκλοφορίας των πολιτών σε εξωτερικούς χώρους, ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα θα οδηγούσε σε μείωση της μετάδοσης της επιδημίας. Κι αυτό τη στιγμή που οι επιστήμονες τόνιζαν ανέκαθεν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μεταδόσεων συμβαίνει σε κλειστούς χώρους και δη στους επαγγελματικούς όπου σπάνιοι ήταν οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων.

Έτσι φτάσαμε μετά από δύο εβδομάδες που λήφθηκαν τα τελευταία μέτρα να έχουμε το νέο ρεκόρ κρουσμάτων και δασωληνώσεων στην Επικράτεια, νέο ρεκόρ στην Αττική και το ΕΣΥ στην πιο κρίσιμη φάση που έχει βρεθεί ποτέ. Ποιος ο λόγος λοιπόν να ληφθούν. Μάλιστα το επιχείρημα ότι θα ήταν χειρότερη η κατάσταση αν δεν είχαν ληφθεί, κανείς δεν μπορεί να το αποδείξει από τη στιγμή δε που η εμπειρία από την κυκλοφορία κατά τις γιορτές φάνηκε τελικά να μην είχε επίπτωση στην επιδημία.

Ένας παράγοντας ο οποίος αν και είχε ληφθεί υπόψη, μάλλον δεν έπεισε για την επικινδυνότητά του είναι οι μεταλλάξεις του ιού και η αύξηση της μεταδοτικότητας. Σ’ αυτό το πεδίο, η αντιμετώπιση με τους εμβολιασμούς είναι σαν να αποτέλεσε αντίδοτο και ότι δεν θα υπήρξε έντονη επίπτωση επίσης. Κι όμως φαίνεται ότι τα μεταλλαγμένα στελέχη είναι αυτά που προκάλεσαν υπερμετάδοση.

Όταν πήγαμε σε Lockdown

Να αναφέρουμε ακόμη ότι τον Νοέμβριο όταν λήφθηκε η απόφαση για το lockdown (7/11/2020), είχαμε μέχρι τότε ρεκόρ κρουσμάτων στα περίπου 2900, με μέσο όρο 7 ημερών περίπου 2200 και με σαφή ανοδική τάση. Τότε αποφασίστηκε ο περιορισμός των μετακινήσεων με την επαναφορά των sms. Σε 2 βδομάδες η κορύφωση του κύματος ολοκληρώθηκε, ξεκίνησε η πτώση και δόθηκε στα μέσα Δεκεμβρίου το πράσινο φως για το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Το διάστημα που ακολούθησε τα Χριστούγεννα υπήρξε ένα μπαράζ αναποφασιστικότητας από την πλευρά της Κυβέρνησης τι τελικά μπορεί να ευθύνεται για την άνοδο των κρουσμάτων: το λιανεμπόριο, τα σχολεία, οι περίπατοι… Σύμφωνα με κύκλους της επιστημονικής κοινότητας όταν η Κυβέρνηση δεν θέλησε πριν δυο βδομάδες να λάβει τη γενναία απόφαση για καθολικό lockdown στα πρότυπα του Μαρτίου, θεωρήθηκε ότι ήταν θέμα πλέον ελάχιστων ημερών να δούμε τα κρούσματα να προσεγγίζουν τα επίπεδα του Νοεμβρίου, τις διασωληνώσεις να ξεπερνούν γρήγορα τις 500 και φυσικά την αύξηση των θανάτων. Προειδοποίησαν για επανάληψη της κατάστασης που επικράτησε στην Θεσσαλονίκη και στην Αττική.

Όπως σημείωναν τότε οι επιδημιολόγοι, η εκτίναξη των κρουσμάτων στα 2700, θα φανεί ως πίεση στο σύστημα υγείας σε περίπου δύο βδομάδες δυστυχώς οι φωνές εκείνες των επιστημόνων επιβεβαιώθηκαν απόλυτα.

Χθες ο μέσος όρος κρουσμάτων σε 7ημερη βάση προσέγγισε τα 2200 και των διασωληνώσεων τις 562. Η εικόνα δείχνει ότι η επιδημία θα εξαπλωθεί περαιτέρω και οι νοσηλείες που έχουν ήδη σπάσει ρεκόρ θα αυξηθούν. Η αναφορά δε του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια για την θεώρηση της Ελλάδας ως μία ενιαία υγειονομική περιφέρεια δεν έχει και ιδιαίτερη ουσία, όταν το σύνολο της χώρας παρουσιάζει πρόβλημα. Πάνω από τις μισές κλίνες covid πανελλαδικά είναι κατειλημμένες και οι 7 στις 10 ΜΕΘ, με την Αττική να βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση, και μεγάλες περιοχές όπως η Αχαΐα και η Κρήτη να δέχονται μεγάλη πίεση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα