Κορονοϊός: Το 80% των θανάτων κάτω των 60 ετών είναι ανεμβολίαστοι ασθενείς

Κορονοϊός: Το 80% των θανάτων κάτω των 60 ετών είναι ανεμβολίαστοι ασθενείς
Στιγμιότυπο από μονάδα εντατικής θεραπείας Alexandros Michailidis / SOOC

Στα 170.000 τα ενεργά κρούσματα στη χώρα. Σε τροχιά συρρίκνωσης η Μετάλλαξη Όμικρον. Πάσχα στο Χωριό προέβλεψε η Γκάγκα

Το 80% των θανάτων ηλικίας κάτω από 60 ετών είναι ανεμβολίαστα άτομα το τελευταίο 15ήμερο, ενώ συνολικά το 93,4% των θανάτων το ίδιο διάστημα είτε δεν είχαν εμβολιαστεί ή δε είχαν κάνει την αναμνηστική δόση, σημείωσε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της επιδημίας κορονοϊού.

Η καθηγήτρια σημείωσε ακόμη ότι στα 170.000 ανέρχονται πλέον τα ενεργά κρούσματα, κάνοντας λόγο για μείωση του δείκτη θετικότητας την τελευταία εβδομάδα, ενώ ακόμη μίλησε για αύξηση του ιικού φορτίου σε Κρήτη και Αχαΐα.

Επιπλέον μίλησε για σταθεροποίηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία αλλά και στον αριθμό των διασωληνωμένων στην Ελλάδα. Ακολούθως, είπε πως 1/3 που νοσηλεύεται στις ΜΕΘ, είναι κάτω των 60 ετών. «Κανείς δεν είναι άτρωτος» τόνισε με νόημα.

Η κα Παπαευαγγέλου αναφερόμενη στα παιδιά, σημείωσε πως ο δείκτης θετικότητας είναι εξαιρετικά χαμηλός και πως η αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά είναι απολύτως αναμενόμενη, καθώς τα παιδιά είναι η μοναδική κοινωνική ομάδα που «ελέγχεται» δύο φορές την εβδομάδα με τα τεστ κορονοϊού. Ειδικά για την μετάλλαξη Όμικρον και τα παιδιά, είπε πως φαίνεται να υπάρχει μια ηπιότερη μορφή της νόσου.

Από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά τη σημερινή ενημέρωση σημείωσε ότι πίεση στο ΕΣΥ παραμένει υψηλή» είπε ο καθηγητής, μιλώντας για σημάδια σταθεροποίησης, με την κατάσταση όμως να παραμένει κρίσιμη. «Το κύμα της Όμικρον στην Ελλάδα έχει μπει σε τροχιά συρρίκνωσης. Το κατά πόσο θα συνεχιστεί, δεν μπορούμε να το προβλέψουμε, όμως περιμένουμε σταθεροποίηση και κάμψη της πίεσης στο Σύστημα Υγείας, ως αποτέλεσμα της επέκτασης του εμβολιασμού με την αναμνηστική δόση».

Η απώλεια του βρέφους

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας ερωτώμενη για το βρέφος που έχασε την ζωή του στην Θεσσαλονίκη από κορονοϊό απάντησε: «Είναι ένα βρέφος που γεννήθηκε στις 30 Νοεμβρίου. Προσήλθε στο Ιπποκράτειο στις 12 Δεκεμβρίου σε βαριά κατάσταση. Μεταφέρθηκε στη μονάδα νεογνών και κατέληξε χθες. Τα μωράκια είναι πιο ευάλωτα, είναι λιγότερο προστατευμένα. Από ό, τι κατάλαβα υπήρχε και ανεμβολίαστο περιβάλλον… Μας λυπεί πάρα πολύ».

Επιπλέον, για την γρίπη και τα παιδιά, η Μίνα Γκάγκα τόνισε: «Κάθε χρόνο έχουμε θανάτους από γρίπη. Οι θάνατοι από λοιμώξεις είναι κάτι που βλέπουμε. Αν έχουμε 20.000 κρούσματα καταγεγραμμένα, κάποιοι συνάνθρωποί μας είναι ευάλωτοι. Είναι φυσικό να υπάρξουν θάνατοι. Η Όμικρον είναι σαφώς ηπιότερη. Παρόλα αυτά το εμβόλιο είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό». Μάλιστα, για τα παιδιά είπε πως ισχύει το ίδιο: Ότι δηλαδή αν έχουμε χιλιάδες κρούσματα, κάποια παιδιά μπορεί να παρουσιάσουν κάποια μυοκαρδίτιδα αλλά αυτό δεν είναι ο κανόνας και δε χρειάζεται να προκαλείται πανικός.

Η Αναπληρώτρια Υπουργός είπε ότι αναμένεται να κάνουμε “Πάσχα στο Χωριό”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα