Κορονοϊός: Το κρίσιμο στοιχείο που φέρνει παράταση του lockdown

Κορονοϊός: Το κρίσιμο στοιχείο που φέρνει παράταση του lockdown
Άδειοι δρόμοι στην Πλάκα, στην καρδιά της Αθήνας, εν μέσω του Lockdown AP Photo/Petros Giannakouris

Το 4% προσεγγίζει ο δείκτης θετικότητας μπλοκάροντας ακόμη και τη μερική άρση του lockdown. Ασφυκτική η κατάσταση στα ελληνικά νοσοκομεία.

Για ένα ακόμη αρκετά δύσκολο δεκαήμερο κάνουν λόγο οι υγειονομικές αρχές, καθώς παρά το πολύμηνο lockdown διαπιστώνεται ένα δραματικό πισωγύρισμα, ειδικά στην Αττική. Μάλιστα σημειώθηκε και το εξαιρετικά σπάνιο γεγονός, να έχουμε τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων Κυριακή και Δευτέρα. Το δε χειρότερο είναι ότι το ποσοστό θετικότητας σημείωσε σημαντική άνοδο, δηλαδή ο δείκτης που δείχνει πόσα από τα τεστ που έγιναν διέγνωσαν κρούσμα κορονοϊού.

Ειδικότερα χθες Δευτέρα, ο δείκτης θετικότητας, διαμορφώθηκε στο 6,55%. Όμως επειδή η Δευτέρα λόγω των λιγότερων τεστ τα οποία στο μεγαλύτερο ποσοστό τους είναι στοχευμένα στους πολίτες που γίνονται, αξίζει να γίνει αναφορά στο μέσο όρο της εβδομάδας. Από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ λοιπόν προκύπτει ότι η μέση θετικότητα των προηγούμενων 7 ημερών διαμορφώνεται στο 3,96% όταν για το επταήμερο που είχε προηγηθεί ήταν 3,43%.

Διαπιστώνεται λοιπόν μία δραματική επιδείνωση όσον αφορά στην εξάπλωση του ιού στην κοινότητα. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι το ποσοστό θετικότητας επηρεάζεται έντονα από την πορεία της επιδημίας στην Αττική, όπου γίνονται πολλά τεστ και βέβαια βρίσκονται εκατοντάδες κρούσματα, τα οποία σχεδόν καθημερινά φτάνουν κοντά στο 50% των συνολικών.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι ο δείκτης θετικότητας θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμος για το άνοιγμα δραστηριοτήτων. Είναι γνωστό πως όταν βρίσκεται στο επίπεδο 4% επιβάλλεται lockdown. Στην Ελλάδα μάλιστα παρατηρείται τα παράδοξο ο δείκτης αυτός να αυξάνεται το διάστημα που τα μέτρα έχουν αυστηροποιηθεί. Με βάση αυτή την παράμετρο το άνοιγμα δραστηριοτήτων φαίνεται έως και αδύνατο άμεσα.

Να επισημάνουμε ακόμη ότι όσο εύκολο είναι η θετικότητα να αυξάνεται, άλλο τόσο δύσκολο είναι αυτή να αρχίσει αν αποκλιμακώνεται. Μάλιστα χρειάζεται να διαμορφωθεί σημαντικά χαμηλότερα του 3% ώστε να υπάρχει και μια σχετική ασφάλεια.

Νοσοκομεία

Σύμφωνα με κύκλους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι αρκετά κρίσιμη, αλλά ακόμη δεν είναι τραγική. Το ΕΣΥ πιέζεται και αρχίζει να χρησιμοποιεί εφεδρείες στην Αττική, όπως τη μεταφορά ασθενών που δεν είναι περιστατικά covid από δημόσιες κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας σε ιδιωτικές ΜΕΘ. Με τον τρόπο αυτό θα απελευθερωθούν κρεβάτια στην περιφέρεια τα οποία είναι πολύτιμα αυτή την περίοδο.

Χθες οι διασωληνωμένοι ασθενείς ξεπέρασαν τους 400, επίπεδο που είχαν βρεθεί στις αρχές Ιανουαρίου, όταν όμως τότε οι διασωληνώσεις κινούνταν πτωτικά. Η προηγούμενη περίοδος που είχαμε αντίστοιχο αριθμό ήταν στις 1-18 Νοεμβρίου, όταν βέβαια τότε η επιδημία κάλπαζε. Είναι πολύ πιθανό, να μην φτάσουμε και πάλι στις 600 διασωληνώσεις, όμως για να ανοίξει και πάλι η κοινωνία, θα πρέπει οι νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ να βρεθούν σημαντικά χαμηλότερα από τους 300. Η δε παρατεταμένη νοσηλεία τους ακόμη και αν “φρενάρει” άμεσα η επιδημία δεν αναμένεται πριν από το τέλος του μήνα.

Επίσης πλέον μετράμε περί τους 2950 νοσηλευόμενους συνολικά με το 55% εξ αυτών να νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της Αττικής. Συνολικά δε στην Επικράτεια ο μέσος όρος νέων εισαγωγών έχει πλέον προσεγγίσει τις 300 ημερησίως.

Κινητικότητα

Να επισημάνουμε ότι η διασπορά ης επιδημίας αποδίδεται κατά βάση στην κινητικότητα του πληθυσμού. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Google Mobility που καταγράφονται στην τελευταία έκθεση του Παρατηρητηρίου covid, η κινητικότητα του πληθυσμού εμφανίζει μέση μείωση κατά 33,3 ποσοστιαίες μονάδες στις πέντε δραστηριότητες: 1) καταστήματα, εστίαση, ψυχαγωγία, 2) καταστήματα τροφίμων και φαρμάκων, 3) πάρκα και υπαίθριοι χώροι, 4) χρήση ΜΜΜ και 5) εργασιακοί χώροι, κατά τη διάρκεια του δεύτερου lockdown (7 Νοεμβρίου 2020 – 19 Φεβρουαρίου 2021) σε σύγκριση με την περίοδο ενός μήνα πριν την εφαρμογή του (7 Οκτωβρίου – 6 Νοεμβρίου 2020). Αντίστοιχα, η παραμονή στην κατοικία αυξήθηκε κατά 10,6 μονάδες.

Όμως η σύγκριση της κινητικότητας κατά τη διάρκεια του δεύτερου lockdown (7 Νοεμβρίου 2020 – 19 Φεβρουαρίου 2021) σε σχέση με το πρώτο lockdown (23 Μαρτίου – 3 Μαΐου 2020), καταδεικνύει μεγαλύτερη κινητικότητα στις πέντε δραστηριότητες, κατά 19,8 μονάδες κατά μέσο όρο. Επίσης, η παραμονή στην κατοικία είναι 9,3 μονάδες μικρότερη σε σύγκριση με το πρώτο lockdown.

Να σημειωθεί ακόμη ότι με βάση τα στοιχεία αυτά η κινητικότητα του πληθυσμού σε υπαίθριους χώρους και πάρκα, δεν μειώθηκε σχεδόν καθόλου κατά το δεύτερο lockdown, καθώς η μεταβολή της ήταν της τάξης μόλις -2,4%.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα