Κορονοϊός: Τρομάζουν τα υψηλά κρούσματα στην επαρχία
Σε βαθύτερο "κόκκινο" φαίνεται ότι εισέρχεται η Βόρεια Ελλάδα, όπου διαπιστώνεται πως ο κορονοϊός αιφνιδιάζει έντονα. Σε κρίσιμο σημείο τα νοσοκομεία της περιοχής.
- 02 Νοεμβρίου 2020 06:11
Ακάθεκτη κινείται η επιδημία κορονοϊού στη χώρα, πλήττοντας κυρίως περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα. Το ΕΣΥ παλεύει να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες νοσηλείας, με τις υγειονομικές αρχές να έχουν στοιχηματίσει στην απόδοση των νέων μέτρων ώστε να σταθεροποιηθεί αρχικά η επιβεβαίωση νέων κρουσμάτων. Την ίδια στιγμή όμως η εισβολή του ιού σε ομάδες ευπαθών πληθυσμών, όπως τα γηροκομεία, αρχίζει να προβληματίζει έντονα.
Χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου ήταν 1678, εκ των οποίων 300 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Περιφέρεια Αττικής και τα 449 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης. Το υπόλοιπο 55% εντοπίστηκε σε άλλες περιοχές με τη Δράμα να ξεφεύγει με 90 νέες διαγνώσεις.
Επίσης χθες υπήρξαν νέες συρροές σε γηροκομεία των Ιωαννίνων και του Πειραιά. Τα γεγονότα αυτά δείχνουν ότι μέχρι να διαπιστωθεί η απόδοση των νέων μέτρων, η κατάσταση θα οδεύει όλο και πιο επιδεινούμενη. Μάλιστα ο χθεσινός αριθμός νέων κρουσμάτων, ο οποίος ήταν αρκετά υψηλός, αφορά σε πολύ χαμηλότερο αριθμό τεστ.
Η Κυβέρνηση ευαγγελίζεται για μήνες ότι ένα καθολικό lockdown δεν υπάρχει περίπτωση να εφαρμοστεί. Όμως φαίνεται ότι είναι έτοιμη να εφαρμόσει μια τέτοια συνθήκη στο νομό Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα σημειώνεται ότι χθες η συγκεκριμένη περιφέρεια ήταν και πάλι αυτή η οποία παρουσίασε το μεγαλύτερο αριθμό νέων κρουσμάτων. Εξετάζεται λοιπόν το ενδεχόμενο να επιβληθεί συνολικό απαγορευτικό το οποίο να θυμίζει την περίοδο της καραντίνας.
Το επιδημιολογικό φορτίο στην πόλη είναι τεράστιο και ήδη έχουν διαφανεί τα πρώτα σημαντικά προβλήματα στο σύστημα υγείας. Ήδη έχει αποφασιστεί σχέδιο έκτακτης ανάγκης το οποίο αφορά και σε αεροδιακομιδή ασθενών σε άλλες πόλεις, προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση.
Οι επιδημιολόγοι τονίζουν, ότι το μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο που υπάρχει στην πόλη, επηρεάζει αρνητικά και τις άλλες πόλεις της Βορείου Ελλάδας. Μετά τις Σέρρες που κατέγραψαν δεκάδες κρούσματα τις τελευταίες ημέρες τώρα η διάδοση του ιού βρήκε έδαφος και στη Δράμα η οποία κατέγραψε μέσα σε ένα 24ωρο 90 κρούσματα, όπως αναφέραμε.
Όπως ανακοινώθηκε επίσης, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έθεσε ήδη από χθες σε εφαρμογή σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με το σχέδιο που τέθηκε ήδη σε εφαρμογή, εξασφαλίστηκαν 43 νέες κλίνες ΜΕΘ-COVID έτσι ώστε να αυξηθεί η δυναμικότητα του ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη.
Παράλληλα σήμερα Δευτέρα, ο υπουργός Υγείας θα επισκεφθεί διαδοχικά το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ και το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γ. Γεννηματάς».
Αξίζει ακόμη να αναφέρουμε ότι με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Υγείας, απαντώντας σε κριτική του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι “η Κυβέρνηση έκανε, κάνει και θα κάνει ό,τι χρειάζεται για την προστασία της υγείας των πολιτών και την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ. Οι προσλήψεις στο Ε.Σ.Υ. έχουν φτάσει τις 7.000 ιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό και υποστηρικτικό προσωπικό. 4.000 νοσηλευτές θα μονιμοποιηθούν, οι ΜΕΘ, έχουν διπλασιαστεί, από 557 το 2019 σε 974 και συνεχώς προστίθενται νέες κλίνες, τα ημερήσια τεστ φτάνουν τα 25.000, οι Κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ έχουν διενεργήσει περισσότερα από 450.000 τεστ και ένας εξαιρετικά μεγάλος αριθμός δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, συμμετέχει ενεργά στην αντιμετώπιση της πανδημίας (185 Κέντρα Υγείας και 42 Περιφερειακά Ιατρεία) και ήδη έχει πραγματοποιηθεί μεγάλος αριθμός εξετάσεων, ο οποίος έχει αποφορτίσει την εφημερία των νοσοκομείων”.
Διαπιστώνεται εδώ η σταθερή ρητορική των τελευταίων μηνών, η οποία δε φαίνεται για την ώρα να αναχαιτίζει την επιδημία.