Κορονοϊός: Πάνω από μισό εκατομμύριο κρούσματα σε παιδιά μέσα σε 3 μήνες

Κορονοϊός: Πάνω από μισό εκατομμύριο κρούσματα σε παιδιά μέσα σε 3 μήνες
Μαθήτρια σε σχολείο εν μέσω πανδημίας Stringer / SOOC

Ξεπέρασαν το μισό εκατομμύριο στην Ελλάδα τα κρούσματα σε παιδιά μέσα στο 2022. Μόνο ασφαλής δεν ήταν η επιστροφή των μαθητών στα θρανία μετά τα Χριστούγεννα, αφού ο ένας στους τρεις κόλλησε κορονοϊό.

Συνολικά 501.382 παιδιά ηλικίας μέχρι 17 ετών βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό από την αρχή της χρονιάς, δείχνοντας ότι η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα η οποία δεν ξεπερνά το 18% του Ελληνικού πληθυσμού, οδηγεί την πανδημία. Στην “επίδοση” αυτή σίγουρα συνέβαλλαν τα σχολεία και οι αυτοέλεγχοι μέσω των self test, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία μέσα στο 2022 πάνω από 480 χιλιάδες μαθητές νόσησαν.

Είναι απορίας άξιο, με τόσο αυξημένη διασπορά στις μικρές ηλικίες, τι εννοούσε η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως με την τακτικά επαναλαμβανόμενη φράση της ότι “στέλνουμε τα παιδιά μας με ασφάλεια στο σχολείο”. Μήπως ότι “ευτυχώς δεν κόλλησαν όλοι οι μαθητές αλλά μόνο ο ένας στους τρεις”;

Να τονίσουμε δε ότι από την έναρξη της σχολικής χρονιάς οι μισοί μαθητές έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό. Μάλιστα κάποιο εξ αυτόν νοσούν για δεύτερη φορά λόγω της Μετάλλαξης Όμικρον 2.

Θα πρέπει να πούμε ακόμη ότι από την αρχή της χρονιάς έχουν καταγραφεί 1,86 εκατομμύρια κρούσματα, εκ των οποίων το 27% αφορούσε στην ηλικία μέχρι 17 ετών, 24,5% στις ηλικίες 18-39, 34% οι ηλικίες 40-65 και περίπου 15% οι μεγαλύτερες ηλικίες. Όμως με βάση τα στατιστικά στοιχεία, στο σύνολο του Ελληνικού πληθυσμού τα άτομα κάτω των 17 ετών είναι περίπου το 18%.

Οι επιπτώσεις στην υγεία

Είναι γεγονός ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ατόμων που νοσούν με κορονοϊό ειδικά με τη Μετάλλαξη Όμικρον 2 έχουν ήπια συμπτώματα. Όμως υπάρχει και η διάσταση του long covid, δηλαδή τις επιπτώσεις που μακροπρόθεσμα μπορεί να έχει η μόλυνση με covid για την υγεία μας.

Το να έχουν νοσήσει περίπου τα μισά παιδιά, δεν είναι μια παράμετρος η οποία μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Μόνο μέσα στους τελευταίους 6 μήνες νόσησαν οι μισοί μαθητές και αυτό λόγω της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης αλλά και της αμέλειας για την τήρηση των μέτρων προστασίας. Στη συντριπτική πλειοψηφία τα παιδιά περνούν ιδιαίτερα ήπια τη νόσο., όμως ακόμη δεν ξέρουμε στο μέλλον τι μπορεί αν σημαίνει αυτό.

Να αναφέρουμε δε ότι υπάρχουν μελέτες που αναφέρουν ότι 1 στα 4 παιδιά που έχουν νοσήσει, παρουσιάζουν το σύνδρομο Long Covid. Μάλιστα, επιστημονική μελέτη που ανέλυσε δεδομένα από Ευρώπη, Ασία, Αυστραλία και Νότια Αμερική, αξιολογώντας στοιχεία από 21 προηγούμενες έρευνες, που αφορούσαν συνολικά 80.071 παιδιά διαπίστωσαν ότι το 25% είχαν συμπτώματα διάρκειας τουλάχιστον τεσσάρων έως 12 εβδομάδων.

Η μετα-ανάλυση έδειξε ότι τα πιο συχνά επίμονα συμπτώματα των παιδιών ήταν νευροψυχιατρικά (μεταβολές διάθεσης, κόπωση, διαταραχές ύπνου, πονοκέφαλοι, ζαλάδες, προβλήματα ισορροπίας), καρδιοαναπνευστικά (δύσπνοια, ρινική συμφόρηση, πόνοι και πίεση στο στήθος, βήχας, καρδιακή αρρυθμία), δερματικά (υπερβολικός ιδρώτας, φαγούρες, απώλεια τριχών) και γαστρεντερικά (πόνοι στην κοιλιά, δυσκοιλιότητα, διάρροια, εμετοί, ναυτία).

Για το θέμα αυτό την προηγούμενη Πέμπτη ρωτήθηκε και η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου η οποία αρκέστηκε στην παρακάτω απάντηση:

“Για τo long-Covid δεν έχουμε στοιχεία για τα παιδιά. Δεν έχουμε στοιχεία από τη χώρα μας, δεν είναι κάτι το οποίο έχουμε συστηματικά μελετήσει. Σίγουρα θα χρειαστεί να γίνει και αυτό. Και όπως έχω πει και άλλες φορές, τα δεδομένα από τη βιβλιογραφία, γενικά, είναι αμφιλεγόμενα. Άλλοι μιλούν για σοβαρές επιπτώσεις, όπως βλέπουμε στους ενήλικες, είναι σοβαρό το long-Covid και άλλοι θεωρούν ότι δεν είναι καλά τεκμηριωμένες οι μελέτες. Είναι κάτι το οποίο, όμως, μέσα στους επόμενους μήνες θα μπορέσουμε να μελετήσουμε καλύτερα και να έχουμε πιο σαφή αποτελέσματα”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα