Κραχ στην Υγεία: 5.000 € φέσι ανά γιατρό, ασθενείς που πληρώνουν από την τσέπη τους

Κραχ στην Υγεία: 5.000 € φέσι ανά γιατρό, ασθενείς που πληρώνουν από την τσέπη τους
ISTOCK, EUROKINISSI

Απλήρωτες εφημερίες που φτάνουν και τις 5.000 ευρώ ανά γιατρό και μερικά εκατομμύρια ευρώ σε ληξιπρόθεσμες οφειλές προμηθευτών και φαρμακευτικών εταιρειών, έχει στο “τεφτέρι” του το υπουργείο Υγείας, σε ένα ΕΣΥ με σοβαρές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, φάρμακα και αναλώσιμα.

Πέρα από τις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού και τα μεγάλα προβλήματα με την κτηριακή υποδομή στα νοσοκομεία, με δεκάδες ανοιχτές «τρύπες» και χρέη δισεκατομμυρίων ευρώ θα παραδώσει το υπουργείο Υγείας ο Θάνος Πλεύρης στον επόμενο υπουργό μετά τις εκλογές.

Όπως προκύπτει από έρευνα του NEWS 24/7, το υπουργείο Υγείας δεν χρωστά μόνο σε προμηθευτές, παρόχους και φαρμακευτικές εταιρείες, αλλά και δεδουλευμένα σε γιατρούς, οι οποίοι λόγω έλλειψης προσωπικού στα νοσοκομεία τους, υποχρεώνονται να κάνουν υπεράριθμες εφημερίες.

Χρέη προς γιατρούς που κάνουν υπεράριθμες εφημερίες λόγω έλλειψης προσωπικού

Απλήρωτες πρόσθετες εφημερίες, οι οποίες φτάνουν σε κάποιες περιπτώσεις και τις 5.000 ευρώ ανά γιατρό, καθώς η καθυστέρηση στην πληρωμή τους φτάνει τους 11 μήνες, έχει σε αυτή τη φάση το υπουργείο Υγείας.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Γενικού Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου στην Κρήτη, όπου όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι, τα οφειλόμενα δεδουλευμένα είναι περισσότερα από 5.000 ευρώ για τον κάθε γιατρό, καθώς οι οφειλές έχουν ξεπεράσει τους 11 μήνες.

Επιπλέον, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), οι προσωπικοί γιατροί στο Λασίθι, δεν λαμβάνουν την πρόσθετη αμοιβή για κάλυψη πληθυσμού άνω των 1.500 ατόμων που προβλέπεται από τον νόμο.

Και σαν να μην φτάνουν οι μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμένες και η υπερεργασία των γιατρών στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, «η διοίκηση του νοσοκομείου τους έστειλε “εντέλλεστε” για να εφημερεύουν απλήρωτοι σε εφημερίες που μπορεί να μην τις πληρωθούν ποτέ η να τις πληρωθούν μετά από χρόνια», αναφέρει ο Σύλλογος Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου στη Κρήτης.

«Το φαινόμενο να μην πληρώνονται για πολλούς μήνες τις υπεράριθμες εφημερίες δεν είναι μόνο στο Λασίθι, αλλά είναι γενικό σε πολλά περιφερειακά νοσοκομεία της χώρας. Μάλιστα, πρόκειται για εφημερίες που έγιναν με εντολή της διοίκησης του κάθε νοσοκομείου, καθώς δεν υπάρχει ο προβλεπόμενος αριθμός γιατρών στα συγκεκριμένα νοσοκομεία», εξηγεί στο NEWS 24/7 o Παναγιώτης Παπανικολάου, γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ.

Στο ίδιο πλαίσιο, από τον Μάϊο του 2022 δεν έχει καταβληθεί σε κανένα νοσοκομείο της χώρας σε Αναισθησιολόγους, Παθολόγους, Πνευμονολόγους και Εντατικολόγους, η αποζημίωση των 250 ευρώ ανά πρόσθετη εφημερία, η οποία νομοθετήθηκε με το νόμο 4850 του 2021 (και παραμένει σε ισχύ μέχρι 30 Ιουνίου 2023), ως μέσο μετριασμού των αντιδράσεων στην υπερεφημέρευση, σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ.

«Άρα, με ποια κίνητρα να εργαστούν οι γιατροί στα νοσοκομεία. Όταν σε ένα νησί προβλέπονται τέσσερις θέσεις γιατρών και υπάρχει μόνο ένας, αν πάει και δεύτερος, ξέρει από την αρχή ότι θα πρέπει να κάνει 15 εφημερίες τον μήνα και πιθανότατα να μην τις πληρωθεί ποτέ», συμπληρώνει ο κ. Παπανικολάου.

Ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις επιχειρήσεις ιατρικών προϊόντων

Στα 1,75 δισεκατομμύρια ευρώ ανέρχονται τα χρέη του υπουργείου Υγείας μόνο από τα νοσοκομεία προς τις επιχειρήσεις ιατρικών και βιοϊατρικών προϊόντων και τις φαρμακευτικές εταιρείες, σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και όπως έχουν δημοσιευτεί από το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στις αρχές Μαρτίου, οι οφειλές των δημόσιων νοσοκομείων τους τελευταίους μήνες του 2022 και τους πρώτους του 2023 σημείωσαν αύξηση κατά 45%, σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες προηγούμενων χρόνων.

Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο του 2023 τα ληξιπρόθεσμα χρέη ανήλθαν στα 1,75 δισεκατομμύρια ευρώ, από 739 εκατομμύρια ευρώ που ήταν τον Ιανουάριο του 2022 (αύξηση 45%), ενώ τον Δεκέμβριο του 2022 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές σε προμηθευτές και παρόχους έκλεισαν στα 909 εκατομμύρια ευρώ, σε σύγκριση με τα 606 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2021 (αύξηση 50%).

Οι πάροχοι που επιχειρούν στον χώρο της Υγείας δηλώνουν απογοητευμένοι από τον τρόπο που λειτουργεί το ελληνικό δημόσιο, το οποίο χαρακτηρίζουν «στρατηγικό κακοπληρωτή».

Tο μηνιαίο δελτίο στοιχείων της κυβέρνησης που δημοσιεύθηκε στις 3 Μαρτίου 2023. Στο γράφημα φαίνεται ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη των Νοσοκομείων τον Ιανουάριο του 2023 ξεπέρασαν εκ νέου το 1 δισ. ευρώ.

Οι τεράστιες καθυστερήσεις στις πληρωμές, που όπως λένε σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να φτάσουν ακόμη και τον ενάμιση χρόνο, προκαλούν πρόβλημα ρευστότητας στις επιχειρήσεις τους, κάτι που αντανακλαστικά αποτυπώνεται και στην ομαλή τροφοδοσία των νοσοκομείων.

Και τελικά στους ασθενείς, οι οποίοι και πάλι βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν τα υλικά που δεν υπάρχουν στα νοσοκομεία της δημόσιας και δωρεάν υγείας.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με πρόσφατη επιστολή του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ) προς το υπουργείο Υγείας, περιορίζεται η ανθεκτικότητα και η ανάπτυξη των επιχειρήσεων, όσο και η ικανότητά τους να γίνουν πιο πράσινες και ψηφιακές.

«Αναφορικά με τις νοσοκομειακές οφειλές, θα πρέπει να αναγνωρισθεί ότι η κυβέρνηση φρόντισε, πριν το κλείσιμο της Βουλής και ενόψει των εκλογών, να καλύψει νομοθετικώς αρκετά ικανοποιητικά τις απαιτούμενες νομιμοποιήσεις διαδικασιών προμηθειών των ιατροτεχνολογικών προϊόντων. Θα πρέπει όμως εκ παραλλήλου να διασφαλίσει, κατ’ ελάχιστον, την απρόσκοπτη ροή των, από τον κρατικό προϋπολογισμό, προβλεπομένων επιχορηγήσεων προς τα νοσοκομεία, ώστε, ανεξαρτήτως εκλογικών διαδικασιών, να μην διαταραχθεί η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, με βασικό μέλημα την εξυπηρέτηση των ασθενών από το Εθνικό Σύστημα Υγείας», αναφέρουν εκπρόσωποι του ΣΕΙΒ στο NEWS 24/7.

Απλήρωτες για πολλούς μήνες και οι φαρμακευτικές εταιρείες

Περισσότερα από 350 εκατομμύρια ευρώ από τα νοσοκομεία και 300 εκατομμύρια ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ χρωστούσε κατ’ εκτίμηση μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου το ελληνικό δημόσιο στις φαρμακευτικές εταιρείες, σύμφωνα με πληροφορίες από στελέχη του κλάδου.

Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Υγείας οφείλει να εκδώσει τα εκκαθαριστικά σημειώματα για το Clawback, ώστε να ξεκαθαριστεί πόσο χρήματα χρωστάει συνολικά στον κλάδο το 2022.

Σύμφωνα, πάντως, με πηγές του υπουργείου Υγείας, τα εκκαθαριστικά σημειώματα για το Clawback, αναμένονται μετά τις εκλογές και συγκεκριμένα στις 31 Μαΐου.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα