Κρήτη: Κραυγή αγωνίας από 14 σωματεία υγειονομικών – Χιλιάδες κενά, τεράστιες λίστες αναμονής

Κρήτη: Κραυγή αγωνίας από 14 σωματεία υγειονομικών – Χιλιάδες κενά, τεράστιες λίστες αναμονής
Το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) pagni.gr

Σε ολόκληρη την Κρήτη 9.000 ασθενείς βρίσκονται σε λίστες αναμονής για χειρουργείο, το οποίο μπορεί να έχει προγραμματιστεί για μετά από 3 χρόνια. Μόνο στο «Βενιζέλειο» και το ΠΑΓΝΗ υπάρχουν 1.030 κενές θέσεις μόνιμου προσωπικού.

SOS εκπέμπουν 14 σωματεία υγειονομικών από την Κρήτη για τους κινδύνους που δυνητικά θα έχουν στους ασθενείς τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τις ελλείψεις προσωπικού και όχι μόνο τα νοσοκομεία του νησιού.

«Τα χειρουργεία είναι σαφώς μειωμένα, καθώς υπάρχει έλλειψη αναισθησιολόγων. Οι εφημερίδες στη χειρουργική κλινική γίνονται μόνο από ένα γιατρό, ο οποίος πρέπει να καλύψει όλο το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του τομέα του», αναφέρει στο NEWS 24/7 o Δημήτρης Βρύσαλης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ).

Η λίστα με τα επικίνδυνα προβλήματα που βιώνουν ασθενείς και εργαζόμενοι δεν έχει τέλος.

Στο ΠΑΓΝΗ καταγράφεται συνεχώς συμφόρηση στα εξωτερικά ιατρεία, καθώς οι νοσηλευτές δεν επαρκούν, ενώ υπάρχει αδυναμία πραγματοποίησης Παθολογικού εξωτερικού ιατρείου λόγω υποστελέχωσης.

«Πλέον, η λίστα αναμονής για χειρουργεία φτάνει και στα 3 χρόνια και είναι κατανοητό τι προεκτάσεις μπορεί να έχει αυτό», λέει ο κ. Βρύσαλης.

Το μέγεθος της κατάστασης γίνεται πιο ορατό, αν δει κάποιος τα κενά στις θέσεις μόνιμου προσωπικού που υπάρχουν στα δύο νοσοκομεία του Ηρακλείου και όπως τα έχει καταγράφει το σωματείο εργαζομένων.

300 κενές θέσεις μόνιμου προσωπικού στο «Βενιζέλειο» Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου

  • 40 γιατροί
  • 180 νοσηλευτές
  • 80 λοιπό προσωπικό

720 κενές θέσεις μόνιμου προσωπικού στο ΠΑΓΝΗ

  • 30 γιατροί
  • 390 νοσηλευτές
  • 300 λοιπό προσωπικό

Μάλιστα, όπως λέει ο κ. Βρύσαλης «πρόσφατα ζητήσαμε συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, έχοντας ετοιμάσει μία λίστα με τα προβλήματα, όμως δεν γίναμε δεκτοί».

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι τα 24 σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΠΑΓΝΗ, σύμφωνα πάντα με το σωματείο εργαζομένων.

Τα 24 προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΠΑΓΝΗ

  1. Παραμένουν κενές περίπου 720 μόνιμες οργανικές θέσεις στο ΠΑΓΝΗ. Οι προσλήψεις που έχουν γίνει δεν επαρκούν για να καλύψουν τα κενά, δεν καλύπτουν καν τις συνταξιοδοτήσεις/αποχωρήσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η προκήρυξη ΑΣΕΠ του 2022, 115 μόνιμων θέσεων νοσηλευτών για το ΠΑΓΝΗ, ενώ oι κενές θέσεις στη νοσηλευτική υπηρεσία του ΠΑΓΝΗ ξεπερνούν τις 300 και υπηρετούν 269 νοσηλευτές με συμβάσεις (ΙΔΟΧ). Μόνο τον τελευταίο χρόνο αποχώρησαν από το νοσοκομείο περισσότεροι από 100 εργαζόμενοι.
  2. Οι περισσότεροι νοσηλευτές υποχρεώνονται σε διπλοβάρδιες (πρωί-νύχτα), ενώ συχνά δύο νοσηλεύτριες έχουν στην ευθύνη τους ακόμη και 40 νοσηλευόμενους ασθενείς. Συστηματικά μετακινούνται νοσηλευτές από το ένα τμήμα στο άλλο χωρίς να γνωρίζουν χώρους, υλικά, ασθενείς, τις ανάγκες τους, τρόπο λειτουργίας κ.ά. Δεν είναι σπάνιο τρεις και τέσσερις ασθενείς να χρειάζονται ταυτόχρονα φροντίδα και οι νοσηλευτές να δυσκολεύονται να ανταποκριθούν. Σε κλινικές, όπως η Νευρολογική, η Νευροχειρουργική, η Ορθοπεδική, η Παθολογική κ.ά., αυξάνεται ο κίνδυνος πτώσεων και τραυματισμού των ασθενών (με κινητικά προβλήματα) λόγω της δυσχέρειας στην έγκαιρη παροχή βοήθειας από το ελλιπές αριθμητικά προσωπικό.
  3. Κινδυνεύει να αναστείλει τη λειτουργία της η Παιδοψυχιατρική Κλινικ, που υπολειτουργεί εδώ και 10 μήνες περίπου με δύο μόνο ειδικευμένους γιατρούς, οι οποίοι κάνουν 15 εφημερίες το μήνα (αρκετές από τις οποίες δεν τις πληρώνονται), ξεπερνώντας τα όρια της αντοχής τους. Η προσωρινή μετακίνηση παιδοψυχιάτρου από το Παίδων Πεντέλης για ένα μήνα δεν λύνει το πρόβλημα, αποτελεί ένα πρόχειρο προσωρινό μπάλωμα. Αν κλείσει η Παιδοψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ -που καλύπτει όλη την Κρήτη και το νοτιοανατολικό Αιγαίο- δεν θα υπάρχει σε όλη αυτή την περιοχή δημόσια δομή με δυνατότητα νοσηλείας παιδοψυχιατρικών περιστατικών, τα οποία θα πρέπει να διακομίζονται στην Αθήνα, με τους κινδύνους που εγκυμονεί η μετακίνηση και με ταλαιπωρία και οικονομική επιβάρυνση για τις οικογένειες.
  4. Πολλοί ειδικευόμενοι γιατροί δουλεύουν ακόμη και 32 ώρες συνεχόμενα (λόγω περικοπής ρεπό), ενώ αρκετοί γιατροί ξεπερνούν το πλαφόν των εφημεριών, με αποτέλεσμα την υπέρβαση του ημερήσιου και του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας.
  5. Στο ΠΑΓΝΗ εργάζονται 37 μόνιμοι και 26 συμβασιούχοι τραυματιοφορείς, ενώ χρειάζονται τουλάχιστον διπλάσιοι για να καλυφθούν οι ανάγκες.
  6. Περισσότεροι από 600 εργαζόμενοι είναι συμβασιούχοι, πολλοί από τους οποίους δουλεύουν πάνω από 10 χρόνια με διαφόρων ειδών ελαστικές σχέσεις απασχόλησης. Τέλος Σεπτέμβρη λήγουν οι συμβάσεις περίπου 200 εργαζομένων (καθαριότητας, σίτισης) του νοσοκομείου, ενώ τυχόν απόλυσή τους θα προκαλέσει δυσλειτουργία στα υποστελεχωμένα τμήματα που στηρίζονται στους συμβασιούχους.
  7. Υπάρχει άμεσος κίνδυνος να κλείσει το κέντρο ημέρας Αlzheimer με τη λήξη των συμβάσεων των 20 εργαζομένων του. Ενδεχόμενο κλείσιμο του κέντρου θα στερήσει πολύτιμες υπηρεσίες από εκατοντάδες ασθενείς που πάσχουν από διαταραχές μνήμης.
  8. Στην Ψυχιατρική κλινική συχνά ασθενείς νοσηλεύονται σε ράντζα. Οι απαράδεκτες αυτές συνθήκες νοσηλείας δεν εξασφαλίζουν το αναγκαίο, ιδιαίτερα για την περίθαλψη ψυχικά ασθενών, περιβάλλον ηρεμίας και εγκυμονούν κινδύνους για νοσηλευόμενους και εργαζόμενους. Διευκρινίζεται ότι η εν λόγω κλινική καλύπτει όλη την ανατολική Κρήτη, καθώς δεν λειτουργεί δημόσια ψυχιατρική κλινική στο Λασίθι.
  9. Επειδή οι κλίνες της Παθολογικής Κλινικής δεν επαρκούν για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες, παθολογικοί ασθενείς «φιλοξενούνται» συχνά σε χειρουργικές κλινικές (στο πλαίσιο αποφυγής ράντζων), με περίθαλψη από το ίδιο νοσηλευτικό προσωπικό, με αποτέλεσμα την αύξηση του κινδύνου ενδονοσοκομειακής διασποράς αλλά και του κινδύνου καθυστέρησης στην αντιμετώπιση των παθολογικών περιστατικών.
  10. Άλλο ένα δείγμα της υποβάθμισης της παιδιατρικής περίθαλψης είναι ότι οι κλίνες της Παιδοχειρουργικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ μειώθηκαν στο μισό, με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται οι ανάγκες.
  11. Η υπολειτουργία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας έχει ως αποτέλεσμα τη μεγάλη προσέλευση ασθενών προς το νοσοκομείο μας με αποτέλεσμα τις πολύμηνες αναμονές για ραντεβού στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία. Παράλληλα, η αλλαγή τρόπου κλεισίματος των ραντεβού με ηλεκτρονική μορφή αποκλείει μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας (υπερήλικες, ρομά κ.α.) που δεν έχουν την δυνατότητα ψηφιακής πρόσβασης. Λόγω των αναμονών στα πρωινά (δωρεάν) ιατρεία, οι Κρητικοί πλήρωσαν πριν την πανδημία για επίσκεψη στα απογευματινά ιατρεία του νοσοκομείου πάνω από 4.000.000 ευρώ άμεσα και σχεδόν διπλάσια έμμεσα (από τα ασφαλιστικά ταμεία).
  12. Στις λίστες χειρουργείου του ΠΑΓΝΗ περιμένουν πάνω από 3.500 ασθενείς (πάνω από 9.000 σε όλη την Κρήτη), ενώ συχνά τουλάχιστον 2 χειρουργικά τραπέζια είναι κλειστά λόγω ανεπάρκειας ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
  13. Οι τεχνολόγοι στο ακτινολογικό εργαστήριο του ΠΑΓΝΗ δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες. Το υπάρχον ελλιπές αριθμητικά προσωπικό καλείται να καλύψει και τον νέο αξονικό (προσεχώς και τον νέο μαγνητικό) τομογράφο. Βλάβες μηχανημάτων (π.χ. μέτρησης οστικής πυκνότητας, αξονικού) επιφέρουν αναβολές στη διάγνωση και αντιμετώπιση νόσων. Το εργαστήριο PET CT 3 μήνες μετά την λειτουργία του δεν έχει την επαρκή στελέχωση με εξειδικευμένους τεχνολόγους και νοσηλευτικό προσωπικό.
  14. Τέσσερις κλίνες ΜΕΘ δεν λειτουργούν λόγω της ανεπάρκειας (νοσηλευτικού κυρίως) προσωπικού, ενώ η ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ δέχεται διακομιδές ασθενών από όλη την Κρήτη και το νοτιοανατολικό Αιγαίο, με αποτέλεσμα η πληρότητά της σε περιόδους έξαρσης των λοιμώξεων αναπνευστικού αλλά και την τουριστική περίοδο συχνά να φτάνει ή και να υπερβαίνει το 100%.
  15. Ο αριθμός των καθαριστριών είναι δυσανάλογος με την έκταση του νοσοκομείου, την 24ωρη λειτουργία του και τις απαραίτητες γνώσεις και εμπειρία με αποτέλεσμα 1 καθαρίστρια το απόγευμα να έχει στην ευθύνη της ένα ολόκληρο κτίριο.
  16. Ειδικευόμενοι νοσηλευτές (όπως και ειδικευόμενοι γιατροί) αναλαμβάνουν δυσανάλογες ευθύνες, υποκαθιστώντας τις ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό, αφού στις βάρδιες δεν υπολογίζονται ως πρόσθετο προσωπικό, που πρέπει να βρίσκεται πάντα υπό την επίβλεψη ειδικευμένου.
  17. Επιμελητές παθολόγοι του ΠΑΓΝΗ υποχρεώνονται από τις αρχές του έτους σε μετακινήσεις στο νοσοκομείο Ρεθύμνου για κάλυψη εφημεριών αλλά και πρωινού ωραρίου. Οι μετακινήσεις αυτές εξαντλούν τους γιατρούς και αποδυναμώνουν τη λειτουργία τόσο των τακτικών παθολογικών ιατρείων όσο και της Παθολογικής κλινικής, η οποία συχνά έχει πληρότητα πάνω από 80% και δέχεται μεγάλο αριθμό εισαγωγών με κατά την τουριστική περίοδο που διανύουμε.
  18. Τα επείγονται ιατρεία της ΩΡΛ και της Μαιευτικής δεν στεγάζονται στον χώρο του ΤΕΠ αλλά σε απομακρυσμένο χώρο στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των ασθενών και την ανασφάλεια του προσωπικού.
  19. Η λειτουργία του ΤΕΠ σε ημέρες που το νοσοκομείο δεν βρίσκεται σε γενική εφημερία είναι επισφαλής με τον υπάρχοντα ανεπαρκή αριθμό εργαζομένων. Καλούνται συχνά οι ελάχιστοι ειδικευόμενοι συνήθως γιατροί (σε ενεργό εφημερία) να αφήσουν χωρίς κάλυψη δεκάδες νοσηλευόμενους ασθενείς, που έχουν στην ευθύνη τους, προκειμένου να εξετάσουν ασθενείς στο ΤΕΠ. Η πρακτική αυτή εγκυμονεί κινδύνους τόσο για τους νοσηλευόμενους (που μένουν «ακάλυπτοι») όσο και για τους ασθενείς στο ΤΕΠ, αφού όλες οι μη έκτακτες λειτουργίες του νοσοκομείου (π.χ. εργαστήρια) υπολείπονται στις εσωτερικές εφημερίες λόγω υποστελέχωσης.
  20. Ο αρχικός προϋπολογισμός του 2023 του ΠΑΓΝΗ είναι μειωμένος σε σχέση με τον τελικό του 2022 κατά 37,84% και οι διαθέσιμες πιστώσεις του αρχικού προϋπολογισμού αναμένεται να μην φθάσουν έως το τέλος του 2023.
  21. Παραμένουν κλειστές (με αλυσίδες) πόρτες κινδύνου και έξοδοι του νοσοκομείου τα απογεύματα, τις νύχτες και τα Σαββατοκύριακα, με αποτέλεσμα την αύξηση του κινδύνου για ασθενείς και εργαζόμενους από ενδεχόμενη καθυστέρηση της εκκένωσης του νοσοκομείου ή συνωστισμού (στις ελάχιστες ανοικτές εξόδους) σε περίπτωση πυρκαγιάς, σεισμού κ.ο.κ. Η εξωτερική πόρτα εισόδου στην στάση του αστικού λεωφορείου είναι κλειδωμένη με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία και την επικινδυνότητα λόγω της πρόσβασης των ασθενών από τον δρόμο (με απουσία πεζοδρομίου). Το σωματείο μας έχει κάνει πολλές φορές αναφορά στον εισαγγελέα για αυτά τα περιστατικά.
  22. Η Παράδοση των πλυντηρίων στους ιδιώτες έχει αυξήσει το κόστος στο 100% της αρχικής δήθεν συμφερούσης προσφοράς.
  23. Οφείλονται περίπου 20.000 μέρες ρεπό και αδειών. Η αύξηση της εντατικοποίησης της δουλειάς έχει ως συνέπεια την εξουθένωση των εργαζομένων, κάποιοι από τους οποίους καταρρέουν εν ώρα υπηρεσίας.
  24. Αποφάσεις της διοίκησης με περικοπή της θέρμανσης την περίοδο του χειμώνα, κλείσιμο φωτισμού κ.ά. δημιουργούν επικίνδυνες συνθήκες μέσα στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τους εργαζομένους στην Υγείας, παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στα υπόλοιπα νοσοκομεία της Κρήτης.

Μάλιστα, 14 σωματεία υγειονομικών, έχουν ζητήσει να εκπροσωπηθούν και να συμμετέχουν στη σύσκεψη που θα γίνει με την 7η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) και τους ιατρικούς συλλόγους του νησιού.

Ολόκληρη η ανακοίνωση των 14 σωματείων υγειονομικών

«Με αφορμή την επικείμενη σύσκεψη της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας για την κατάσταση που έχουν περιέλθει τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας του νησιού, τα σωματεία εργαζόμενων και οι ενώσεις γιατρών δηλώνουν τα εξής και ζητούν:

Η κατάσταση στα νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας έχει φτάσει σε οριακό σημείο. Τα κενά σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων είναι χιλιάδες, οι αναμονές για ραντεβού στα τακτικά ιατρεία και οι λίστες για προγραμματισμένα χειρουργεία είναι τεράστιες.

Οι μετακινήσεις ιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, από την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (ΠΦΥ) στα νοσοκομεία ή από τμήμα σε τμήμα δεν λύνουν κανένα απολύτως πρόβλημα, απεναντίας δημιουργούν νέα προβλήματα, γι’ αυτό και δεν μπορεί μια τέτοια κατάσταση να παγιωθεί.

Οι συνθήκες αυξανόμενης εντατικοποίησης, με αλλεπάλληλες βάρδιες/εφημερίες και με χιλιάδες οφειλόμενα ρεπό και άδειες, οδηγούν σε ένα τεράστιο κύμα παραιτήσεων υγειονομικών.

Τα σωματεία μας διεκδικούν ένα δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας για όλους, αναπτυγμένο σε όλα τα επίπεδα, που να καλύπτει καθολικά τις σύγχρονες ανάγκες, με πλήρη στελέχωση όλων των νοσοκομείων και της ΠΦΥ με μόνιμο προσωπικό όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων, μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου, νέους σύγχρονους οργανισμούς. Απαιτούμε να μην κλείσει καμία δημόσια δομή υγείας στο νησί αλλά να αναβαθμιστούν οι υπάρχουσες και να δημιουργηθούν και νέες όπου χρειάζεται, χωρίς πληρωμές άμεσες ή έμμεσες από τους ασθενείς, με εκδίωξη των εργολάβων.

Τα σωματεία εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, οι ενώσεις γιατρών ΕΣΥ και τα μέλη ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ και της ΟΕΝΓΕ ζητάμε άμεσα να πραγματοποιηθεί σύσκεψη όλων των φορέων της Κρήτης που εμπλέκονται στα θέματα της υγείας, προκειμένου να συζητηθούν τα σοβαρότατα προβλήματα και να διεκδικηθούν λύσεις.

Θεωρούμε την παρουσία εκπροσώπων των εργαζομένων των δημόσιων μονάδων υγείας απαραίτητη προϋπόθεση, καθώς αυτοί έρχονται αντιμέτωποι με τις ελλείψεις και γίνονται αποδέκτες των δικαιολογημένων διαμαρτυριών του λαού, ενώ οποιαδήποτε απόφαση επηρεάζει άμεσα τις συνθήκες δουλειάς τους.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΑΓΝΗ, ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟΥ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΧΑΝΙΩΝ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ κ ΥΓΕΙΑΣ ΣΗΤΕΙΑΣ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ Κ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ κ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΦΥ ΚΡΗΤΗΣ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΦΥ ΚΡΗΤΗΣ, ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ, ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ ΧΑΝΙΩΝ, ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΛΑΣΙΘΙΟΥ, ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΓΣ ΟΕΝΓΕ -ΠΟΕΔΗΝ»

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα