Κρόκος Κοζάνης: Ιδανικός για την τόνωση της υγείας και της σεξουαλικότητας
Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες την κροκίνης θεωρούνται ισχυρότερες ακόμα και από την βιταμίνη Ε ενώ σε διάφορες μελέτες αναδεικνύεται και η αντιφλεγμονώδης δράση του κρόκου, η οποία θεωρείται εφάμιλλη των σχετικών φαρμάκων.
- 26 Οκτωβρίου 2018 07:28
Τα τελευταία χρόνια το επιστημονικό ενδιαφέρον έχει εστιαστεί έντονα στον κρόκο Κοζάνης. Πολλαπλές αναφορές κάνουν λόγο για τα θετικά αποτελέσματά του στην υγεία.
Ο κρόκος Κοζάνης (Crocus Sativus L.) είναι γνωστός από την αρχαιότητα και εδώ και 300 χρόνια καλλιεργείται συστηματικά στο Νομό Κοζάνης. Οι αρχαίοι Έλληνες μάλιστα, του απέδιδαν αφροδισιακές ιδιότητες.
Ο κρόκος Κοζάνης ξεχωρίζει για την άριστη ποιότητά του. Είναι χαρακτηριστικό ότι χρειάζονται περίπου 150.000 άνθη κρόκου για ένα κιλό αποξηραμένων στιγμάτων του.
Τα βιολογικά ροφήματα κρόκου Κοζάνης έχουν λάβει το βραβείο ανώτερης γεύσης του iTQi.
Τα αποξηραμένα κόκκινα στίγματα του άνθους περιέχουν σημαντικές ποσότητες υδατοδιαλυτών καροτενοειδών, που λέγονται κροκίνες. Οι κροκίνες θεωρούνται υπεύθυνες για τις πλούσιες φαρμακευτικές ιδιότητές του. Διάφορες μελέτες έχουν τεκμηριώσει τις αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, χημειοπροστατευτικές, καρδιο-προστατευτικές και αντικαρκινικές δράσεις των κροκινών.
Πιο συγκεκριμένα, οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες την κροκίνης θεωρούνται ισχυρότερες ακόμα και από την βιταμίνη Ε.
Σε διάφορες μελέτες αναδεικνύεται και η αντιφλεγμονώδης δράση του κρόκου, η οποία θεωρείται εφάμιλλη των σχετικών φαρμάκων. Οι κροκίνες του αναστέλλουν ένζυμα που επάγουν τη φλεγμονή, με μηχανισμό παρόμοιο με εκείνο των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών (ΜΣΑΦ). Ταυτόχρονα, πολλαπλές μελέτες κάνουν λόγο και για τις υπολιπιδαιμικές του ιδιότητες (μείωση τριγλυκεριδίων και χοληστερόλης, αύξηση της «καλής» HDL), όπως επίσης και για την αντιθρομβωτική, αντιυπερτασική, νευροπροστατευτική, αλλά και για την αντιδιαβητική του δράση.
Τέλος, σημαντική είναι η συμβολή του κρόκου στην πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση του καρκίνου, περιορίζοντας την πρόοδο των όγκων και ενισχύοντας την απόπτωση των καρκινικών κυττάρων.
Από τα παραπάνω, είναι φανερό ότι η συμβολή του κρόκου στη φυσική προστασία της υγείας είναι τεράστια. Επομένως, είναι αναγκαία η συστηματική ένταξη του κρόκου Κοζάνης τόσο στη μαγειρική (χαρίζει λεπτή και πικάντικη γεύση), όσο και σε μορφή ροφημάτων.
Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης – Διαιτολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης, Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος,PhD Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ & Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας