Κρούσματα γρίπης: Γιατί η έκθεση του ΕΟΔΥ δεν αποτυπώνει τον πραγματικό αριθμό
Ο Δημήτρης Παρασκευής, αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ και αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ μιλά στο NEWS 24/7 για τις ελλείψεις στις σχετικές εκθέσεις του Οργανισμού. Πόσοι έχουν εμβολιαστεί, γιατί ανησυχεί τους επιστήμονες η γρίπη.
- 29 Νοεμβρίου 2022 06:18
Ακόμη και η μικρή πτώση της θερμοκρασίας τις τελευταίες ημέρες, φαίνεται να προκάλεσε αύξηση των κρουσμάτων της γρίπης, το κύμα της οποίας αναμένεται σφοδρό τους επόμενους μήνες.
Κι αυτό διότι μετά από δυόμιση χρόνια πανδημίας κορονοϊού και απουσίας της γρίπης από τον πλανήτη, ο πληθυσμός φαίνεται να είναι ουσιαστικά απροστάτευτος, αφού δεν διαθέτουμε αντισώματα που να βοηθούν στη συλλογική ανοσία και να μειώνουν τη μετάδοση του ιού.
Μάλιστα, πριν από μία εβδομάδα, μία γυναίκα 72 ετών έχασε τη ζωή της από γρίπη.
Ωστόσο, στην πιο πρόσφατη έκθεση του ΕΟΔΥ (24 Νοεμβρίου, καταμέτρηση έως και τις 20 Νοεμβρίου), αναφέρεται ότι μόλις 7 κρούσματα της γρίπης καταγράφηκαν την τελευταία εβδομάδα.
Την ίδια στιγμή, από την έναρξη της περιόδου επιτήρησης της γρίπης στις 3 Οκτωβρίου, μέχρι και τις 20 Νοεμβρίου, έχουν καταγραφεί μόνο 18 επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου.
Οπως εξηγεί στο NEWS 24/7 o Δημήτρης Παρασκευής, αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, «οι εκθέσεις για τη γρίπη δεν περιλαμβάνουν όλα τα κρούσματα που έχουν διαγνωστεί, καθώς δεν υπάρχει τόσο εκτεταμένο σύστημα καταγραφής, όπως αυτό του κορονοϊού. Ο αριθμός των κρουσμάτων μας δίνει την τάση και με μαθηματικά μοντέλα μπορούμε να υπολογίσουμε τα κρούσματα, την αύξηση ή τη μείωση».
Επίσης, πλέον υπάρχουν τα self test για τη γρίπη, όμως δεν έχει κανένα πρακτικό νόημα τη στιγμή που βρεθεί θετικό ένα τεστ, να γίνει εξέταση σε δομή υγείας και να δηλωθεί στον ΕΟΔΥ.
Στην περίπτωση του κορονοϊού, η νόσος επιτηρείται ακόμη και με την καταγραφή στα φαρμακεία και η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών που έχουν θετικό self test, σπεύδουν να το δηλώσουν, καθώς είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν περιοριστικά μέτρα μέσα στον χειμώνα και η νόσηση εξασφαλίζει πιστοποιητικό ανοσίας για έξι μήνες.
Πώς ερμηνεύεται η έκθεση της γρίπης
«Αυτή τη στιγμή υπάρχει κυκλοφορία της γρίπης και τα 7 κρούσματα που παρουσιάζονται στην έκθεση του ΕΟΔΥ, αφορούν τον αριθμό των δειγμάτων που έχουμε λάβει από τον αριθμό των ατόμων που έχουν προσέλθει στο Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας (Sentinel), το οποίο καταγράφει πόσοι έχουν γριπώδη συνδρομή. Ένα ποσοστό των ατόμων αυτών ελέγχεται για το παθογόνο, δηλαδή για τη γρίπη. Δεν σημαίνει ότι έχουμε μόνο επτά κρούσματα στην κοινότητα», εξηγεί ο κ. Παρασκευής.
Γρίπη και γριπώδης συνδρομή
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ως γριπώδης συνδρομή ορίζεται η ασθένεια στην οποία ο ασθενής έχει πυρετό μεγαλύτερο ή ίσο με 38 βαθμούς Κελσίου και βήχα, ο οποίος ξεκίνησε τις τελευταίες 10 ημέρες.
Η γριπώδη συνδρομή μπορεί να οφείλεται στον ιό της γρίπης, χωρίς όμως να αποκλείονται και άλλοι ιοί που επηρεάζουν το αναπνευστικό σύστημα και προκαλούν συμπτώματα παρόμοια με αυτά της γρίπης.
Ως εκ τούτου, οι ειδικοί κάνουν τεστ για τη γρίπη, προκειμένου να γνωρίζουν αν ένας ασθενής έχει όντως τον ιό της γρίπης ή όχι.
Η γριπώδης συνδρομή προκαλείται από ιούς, οι οποίοι παρουσιάζουν διασπορά στον πληθυσμό, αλλά τελικά δεν προκαλούν σοβαρά και επικίνδυνα για τη ζωή προβλήματα υγείας και έτσι δεν έχουν επιστημονικό ενδιαφέρον για να διαγνωστεί ο καθένας ξεχωριστά.
Αύξηση 30% στους εμβολιασμούς
Αν και ούτε για το εμβόλιο της γρίπης υπάρχει σύστημα καταγραφής, οι ειδικοί του ΕΟΔΥ υπολογίζουν ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες, οι πολίτες που έσπευσαν να εμβολιαστούν αυξήθηκαν περίπου 30%.
Από το 1,7 εκατομμύριο των εμβολιασμένων πολιτών που υπήρχαν μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, χθες, Δευτέρα, είχαν κάνει το εμβόλιο της γρίπης 2,2 εκατομμύρια πολίτες.
Παράλληλα, συνολικά είχαν εκδοθεί 2,5 εκατομμύρια συνταγές. Κάτι που σημαίνει ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εμβολιαστούν ακόμη 300.000 πολίτες.
Υψηλή η εμβολιαστική κάλυψη στους ηλικιωμένους
Ακόμη πιο ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι από τους 2,2 εκατομμύρια πολίτες, το 1,5 εκατομμύριο είναι άτομα άνω των 60 ετών, δηλαδή η ομάδα για την οποία υπάρχει ισχυρή σύσταση για εμβολιασμό.
Φέτος, η χώρα μας έχει προμηθευτεί 4,2 εκατομμύρια εμβόλια της γρίπης, σε μια χρονιά ιδιαίτερα κρίσιμη, λόγω της πτώσης της συλλογικής ανοσίας.
Αυτό σημαίνει ότι για να ξεπεράσουμε το ρεκόρ των εμβολίων του 2019 (4 εκατομμύρια δόσεις) θα πρέπει να εμβολιαστούν ακόμη 2 εκατομμύρια πολίτες.
Υπενθυμίζεται ότι από τη γρίπη κινδυνεύουν οι ίδιοι άνθρωποι που έχουν υψηλό ρίσκο βαριάς νόσησης από κορονοϊό. Όσοι, δηλαδή, είναι πάνω από 75 ετών, όσοι έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας και μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις