Μαγιορκίνης: Αναμένεται αύξηση της μεταδοτικότητας του κορονοϊού προς το τέλος Οκτωβρίου
Η επιδημία κορονοϊού συνεχίζει να κινείται με ανοδική τάση, ενώ η αλλαγή των καιρικών συνθηκών και η μετακίνηση των δραστηριοτήτων σε εσωτερικούς χώρους αναμένεται να ευνοήσει τη μετάδοση του ιού.
- 02 Οκτωβρίου 2020 19:06
Στην Ελλάδα η επιδημία διατηρεί τον αριθμό των νέων διαγνώσεων σε πάνω από 300 με ανοδικές τάσεις ενώ τις τελευταίες 10 ημέρες ξεπέρασαν και τις 400, 4 φορές. Όπως σημείωσε ο επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, το δεύτερο κύμα στο βόρειο ημισφαίριο μπαίνει σε περίοδο αυξημένης μεταδοτικότητας. «Είναι λογικό να υπάρξει αύξηση της μετάδοσης προς τα τέλη Οκτώβρη» κατέληξε ο κ. Μαγιορκίνης.
Η τάση επέκτασης της επιδημίας καταγράφεται ανοδική και με βάση τον αριθμό των διασωληνωμένων έχουν περάσει τους 80 από 70 που ήταν μερικές ημέρες νωρίτερα.
«Η δυναμική της πανδημίας παραμένει δυσανάλογα κατανεμημένη στην Αττική, με τον αριθμό των διαγνώσεων να υπερβαίνει τις μισές με αυξητικές τάσεις. Η αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων από την έναρξη του δεύτερου κύματος στο πρώτο δεκαημερο του Αυγούστου γίνεται αργά αλλά όχι σταθερά και ακολουθεί διακυμάνσεις με βραχυχρόνιες εφέσεις. Υπάρχει ακόμα μεγάλο περιθώριο βελτίωσης για να οδηγηθούμε σε σταθεροποίηση και ύφεση».
Ο κ. Μαγιορκίνης προειδοποίησε ότι δεύτερο κύμα στο βόρειο ημισφαίριο μπαίνει σε περίοδο αυξημένης μεταδοτικότητας, η οποία σταθερά θα επηρεάζεται από τη μείωση της θερμοκρασίας. Με τη σταδιακή μεταφορά των κοινωνικών δραστηριοτήτων σε κλειστούς χώρους, θα αρχίσουμε να μπαίνουμε σε πιο ζεστούς χώρους, όπου η μετάδοση του ιού είναι μέχρι και 10 φορές υψηλότερη
“Είναι λογικό να υπάρξει αύξηση της μετάδοσης προς τα τέλη Οκτώβρη” κατέληξε ο κ. Μαγιορκίνης.
Ο καθηγητής επιδημιολογίας αναφέρθηκε και στις εστίες υπερμετάδοσης που παρατηρήθηκαν τις τελευταίες μέρες και μίλησε για τα 2 χαρακτηριστικά του ιού που τον καθιστούν δύσκολα ελέγξιμο μετάδοση από άτομα που δεν έχουν εκδηλώσει σημαντικά συμπτώματα – άρα δε μπορούν να αντιληφθούν ότι έχουν κολλήσει η μετάδοση υπό κατάλληλες και όχι πλήρως κατανοητές από μας συνθήκες μπορεί να γίνει σε μεγάλο αριθμό ατόμων
Αυτή η υπερμετάδοση μπορεί να αλλάξει την πορεία της πανδημίας του ιού από τη μία μέρα στην άλλη.
«Γι΄ αυτό πρέπει να θεωρούμε τους εαυτούς μας σιωπηλούς φορείς της πανδημίας και να τηρούμε τα μέτρα. Η μάσκα και η κοινωνική απόσταση παραμένουν η ραχοκοκαλιά της πρόληψης της μετάδοσης και δρουν αποτελεσματικά τόσο στην ασυμπτωματική μετάδοση όσο και δυναμική υπερμετάδοσης.
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr