Μαγιορκίνης: Το εμβόλιο είναι θέμα ζωής και θανάτου για τους άνω των 70 ετών

Μαγιορκίνης: Το εμβόλιο είναι θέμα ζωής και θανάτου για τους άνω των 70 ετών
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης eurokinissi

Τι ανέφερε στην καθιερωμένη ενήμερωση για την πορεία της πανδημίας ο καθηγητής, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Η επιδημία παρουσιάζει σημεία σταθεροποίησης τη τελευταία βδομάδα, ωστόσο θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί για την πορεία της, καθώς λόγω κακοκαιρίας τα τεστ ήταν μειωμένα, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την ενημέρωση για την πανδημία. «Υπάρχει μία πιθανότητα να έχουμε υποδήλωση, ένας μικρός αριθμός κρουσμάτων να μην έχουν καταγραφεί», προσέθεσε.

Εκτίμησε ότι σταδιακά τους επόμενους μήνες θα περάσουμε αργά στο λεγόμενο μετα-πανδημικό στάδιο, σύμφωνα και με την εικόνα του κύματος της Όμικρον σε άλλες χώρες, όπου υπάρχει επιπέδωση της επιδημίας. Είναι πιθανό, συμπλήρωσε, και στην Ελλάδα να μπαίνουμε στο πλατό της κυκλοφορίας της Όμικρον.

Ο κ. Μαγιορκίνης, υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία που έχει για ανθρώπους ηλικίας άνω των 70 ετών ο εμβολιασμός και η αναμνηστική δόση, λέγοντας ότι περισσότερο γι αυτούς από κάθε άλλη ομάδα «το εμβόλιο είναι θέμα ζωής και θανάτου για τους επόμενους μήνες».

Είναι μία σκληρή πραγματικότητα, είπε ο κ. Μαγιορκίνης, ότι «το 75% των θανάτων που καταγράφονται είναι σε άτομα άνω των 70 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί. Σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία καταγράφεται μόλις το 7,5% των διαγνώσεων. Οι άνθρωποι αυτοί όταν έρθουν σε επαφή με τον ιό και δεν έχουν εμβολιαστεί η πιθανότατα να καταλήξουν είναι της τάξεως του 10 με 20%».

Είπε ότι και στην Ελλάδα υπάρχουν θάνατοι από Όμικρον, η οποία είναι μεν πέντε φορές λιγότερο επικίνδυνη, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η επικινδυνότητά της είναι μηδενική. Η αναλογία, είπε, είναι ότι όταν έχεις 20.000 κρούσματα από Όμικρον είναι σαν να έχεις 4.000 κρούσματα από Δέλτα.

Εκτίμησε, επίσης, ότι υπάρχουν στην κοινότητα κρούσματα της υποπαραλλαγής του στελέχους Όμικρον (ΒΑ.2), ωστόσο, όπως είπε, δεν βλέπουμε να υπάρχει κάποια σημαντική τάση αύξησης και δεν θεωρούμε ότι θα αποτελέσει κάποιο ιδιαίτερο κίνδυνο όσον αφορά την αύξηση των κρουσμάτων.

Η πορεία της πανδημίας

Σημεία σταθεροποίησης έδειξε την τελευταία εβδομάδα ο συνολικός αριθμός διαγνώσεων στην επικράτεια, με μικρή συρρίκνωση του αριθμού των διαγνώσεων της τάξης του 5%, ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης. Ο αριθμός των θανάτων έδειξε μικρή επιδείνωση της τάξης του 6%. Υψηλή παραμένει η πίεση στο ΕΣΥ, με υποχώρηση στις εισαγωγές, τάσεις αποσυμπίεσης και σταθεροποίηση στους σκληρούς δείκτες.

Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας παραμένει σταθερός. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid έδειξε μείωση της τάξης του 15%, ενώ φαίνεται μία μικρότερη μείωση των εξιτηρίων της τάξης του 9%, γεγονός που συντελεί στο να κλείσει η ψαλίδα στο ισοζύγιο εισιτηρίων/εξιτηρίων προς το 1,1.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα