Μετά τις απειλές προς τους ιδιώτες γιατρούς ο Γεωργιάδης ζητά “καλόπιστη συνεννόηση”

Διαβάζεται σε 2'
Ο Άδωνις Γεωργιάδης
Ο Άδωνις Γεωργιάδης SOOC

Μετά τις απειλές για διακοπή των ιδιωτών γιατρών από το ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης, σε περίπτωση που δεν συνεργαστούν με το ΕΣΥ, ο υπουργός Υγείας ζητά «καλόπιστη συνεννόηση».

Δύο μέρες έχουν περάσει από την ημέρα που ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης απείλησε ευθέως του ιδιώτες γιατρούς ότι θα τους κόψει την ηλεκτρονική συνταγογράφηση αν δεν συνεργαστούν με δομές του ΕΣΥ που έχουν ανάγκη και τώρα τα μαζεύει.

Μάλιστα, χθες, η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδας (ΕΕΠΕ), εξέδωσε ανακοίνωση-απάντηση για τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας, στις οποίες αναφέρει ότι πρόκειται για «οριζόντια τιμωρητικά μέτρα των ιατρών που υπερβαίνουν τον μέσο όρο στην συνταγογράφηση. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση του κλινικού έργου των Παθολόγων, αλλά και την απώλεια του δικαιώματος του ασθενούς σε νεότερες διαγνωστικές τεχνικές και θεραπείες υψηλού κόστους».

Ως εκ τούτου, σήμερα, μιλώντας το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή ο υπουργός Υγείας, μάζεψε τις απειλές του και δήλωσε ότι «εμείς δεν αντιδικούμε με την ιατρική κοινότητα, ούτε έχουμε κανένα λόγο να υποχρεώσουμε κανέναν να κάνει κάτι που δεν θέλει. Όμως σε ένα πλαίσιο καλόπιστης συνεννόησης πρέπει όλοι να μπορούμε να συνεννοούμαστε [..]. Τι λέμε εμείς στο υπουργείο Υγείας; Είσαι ιδιώτης γιατρός, καμία αντίρρηση, το σεβόμαστε, όμως δεν μπορείς να αδιαφορείς για το αν λειτουργεί το νοσοκομείο και για το αν οι συνάδελφοί σου δουλεύουν 24 ώρες το 24ωρο».

Παράλληλα, ανέφερε ότι χθες, Τρίτη, οι διοικητές των νοσοκομείων των περιοχών που έχουν έλλειψη σε γιατρούς, πήραν τηλέφωνο με εντολή του έναν-έναν όλους τους γιατρούς αυτών των ειδικοτήτων και τους κάλεσαν να προσληφθούν και να κάνουν εφημερίες με μπλοκάκι χωρίς να χρειαστεί να εκδώσει καμία υπουργική απόφαση.

«Δεν γνωρίζω ακόμα τα αποτελέσματα αυτής της πρόσκλησης, όταν ενημερωθώ θα σας πω», κατέληξε ο ίδιος.

Πάντως, ακόμη και αν εφαρμόσει το υπουργείο Υγείας το μέτρο, τότε οι συνέπειες για τους ασθενείς αναμένεται να είναι τραγικές, καθώς θα πρέπει να κάνουν ουρές έξω από τα Κέντρα Υγείας για να συνταγογραφήσουν τη θεραπεία τους, αφού οι γιατροί στο δημόσιο σύστημα υγείας είναι ελάχιστοι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα