Μετάλλαξη Κράκεν: Ανησυχία για την υπερμεταδοτική παραλλαγή που έφτασε στην Ελλάδα – Ποια τα συμπτώματα
Την "πόρτα" της Ελλάδας χτύπησε πρόσφατα η "σούπερ" μεταδοτική μετάλλαξη "Κράκεν", με τα πρώτα συμπτώματα να έχουν ήδη καταγραφεί. Πού εμφανίστηκαν. Τι λένε οι ειδικοί.
- 13 Ιανουαρίου 2023 09:58
Στη χώρα μας βρίσκεται εδώ και δύο εβδομάδες βρίσκεται το νέο υπερμεταδοτικό στέλεχος Κράκεν (XBB.1.5) του κορονοϊού, το οποίο αποτελεί υποπαραλλαγή της μετάλλαξης Ομικρον.
Όπως ανακοίνωσε στην επιδημιολογική έκθεση της Πέμπτης ο Εθνικός Οργανισμός Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ), η υποπαραλλαγή XBB.1.5 έχει ανιχνευτεί συνολικά σε 6 δείγματα.
Μάλιστα, τα 3 από αυτά προέκυψαν με αναδρομικό έλεγχο των δειγμάτων της υποπαραλλαγής XBB την προηγούμενη εβδομάδα.
Για τη νέα υποπαραλλαγή Όμικρον XBB.1.5 «Κράκεν», του SARS-CoV-2 αρκετοί επιστήμονες έχουν σπεύσει να εκφράσουν την ανησυχία τους καθώς είναι τόσο μεταδοτική που όλοι κινδυνεύουν να κολλήσουν, ακόμα κι αν ήδη έχουν μολυνθεί και είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Πού βρίσκονται τα κρούσματα της Κράκεν
Η υπερμεταδοτική μετάλλαξη Κράκεν του κορονοϊού βρίσκεται εδώ και 2 εβδομάδες στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ενιαία επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ).
Από τα συνολικά 6 κρούσματα της Κράκεν, τα 4 εντοπίστηκαν στον Βόρειο Τομέα Αθηνών και τα 2 στον Δυτικό Τομέα Αθηνών.
Συμπτώματα λοίμωξης
Όπως σημειώνουν οι καθηγητές του ΕΚΠΑ, η αυξημένη μεταδοτικότητα δεν σημαίνει ότι τα συμπτώματα που προκαλεί το συγκεκριμένο στέλεχος είναι πιο σοβαρά συγκριτικά με προηγούμενες παραλλαγές.
Προς το παρόν, τα συμπτώματα της λοίμωξης φαίνεται να είναι αντίστοιχα με τις προηγούμενες υποπαραλλαγές του στελέχους Όμικρον, αν και είναι λιγότερο συνηθισμένη η απώλεια της γεύσης ή και της όσφρησης, σε αντίθεση με τις παλαιότερες υποπαραλλαγές του Όμικρον.
Η πιθανότητα η νέα υποπαραλλαγή να προκαλέσει οξύαιχμο επιδημιολογικό κύμα λοιμώξεων COVID-19 σε μία κοινότητα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το επίπεδο της συλλογικής ανοσίας, οι ανθρώπινες δραστηριότητες και τα μέτρα πρόληψης της μετάδοσης του ιού, π.χ. η χρήση μάσκας, όπως τονίζουν οι καθηγητές. Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι τα μέτρα πρόληψης της μετάδοσης ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικά, δεδομένης και της έξαρσης του ιού της γρίπης αλλά του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV).
Την ανησυχία τους εκφράζουν οι επιστήμονες για τη νέα υποπαραλλαγή Όμικρον XBB.1.5 «Κράκεν», του SARS-CoV-2, καθώς είναι τόσο μεταδοτική που όλοι κινδυνεύουν να κολλήσουν, ακόμα κι αν ήδη έχουν μολυνθεί και είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Παγώνη: “Πολύ μεταδοτική με ήπια συμπτώματα”
Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη μίλησε στο MEGA, σχολιάζοντας σχετικά με την υποπαραλλαγή: “Είναι πολύ μεταδοτική συγκριτικά με τις άλλες υποπαραλλαγές, γιατί ανήκει στην ομάδα Όμικρον. Το καλό είναι πως τα συμπτώματά της είναι απλά, όπως ενός κρυολογήματος…το σημαντικό είναι πως δεν κάνει πνευμονίες”, ενώ, ερωτώμενη για τα φάρμακα με τα οποία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον ιό, αρχικά επισήμανε δεν πρέπει να παίρνουμε αντιβιοτικά.
“Οι άνω των 60 ετών μπορούν να πάρουν το αντιϊκό γιατί έχουν υποκείμενα νοσήματα, από ‘ κει και έπειτα, φοράμε τη μάσκα μας και είμαστε για λίγες μέρες απομονωμένοι” προσέθεσε.
Κατόπιν, τόνισε τη μεγάλη ανάγκη που υπάρχει από ειδικευόμενους σε όλες τις κλινικές του νοσοκομείου «Γεννηματάς».
Μάλιστα, για τον λόγο αυτό το προσωπικό του νοσοκομείου θα κάνει στάση εργασίας την Τρίτη 17/1/22.
«Έχουμε ζητήσει και προσπαθήσει να λυθεί το πρόβλημα από τη διοίκηση και θα προχωρήσουμε και στο υπουργείο» συμπλήρωσε η κα Παγώνη.
Σαρηγιάννης: “Η μετάλλαξη Κράκεν θα κυριαρχήσει μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου – Να επιστρέψουν οι μάσκες”
Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, έκανε την εκτίμησή του για τον χρόνο που θα μεσολαβήσει μέχρι να επικρατήσει στη χώρα μας, ενώ τόνισε ότι, για να αποφευχθούν τα χειρότερα, θα χρειαστεί να κριθεί ξανά υποχρεωτική η χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους.
“Θα κάνει λίγο χρόνο για να επικρατήσει. Υπολογίζουμε ότι αυτό θα συμβεί περίπου στα μέσα Φεβρουαρίου που σημαίνει ότι καλό θα ήταν να ‘οχυρωθούμε’ ώστε να αποφύγουμε αυτό το κύμα που περιμένουμε, επαναφέροντας τις μάσκες σε κλειστούς χώρους και ειδικά σε σχολεία και πανεπιστήμια για να είμαστε έτοιμοι.
Ξέρετε ειδικά αυτή την εποχή η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, λόγω της ασφυκτικής πίεσης που υπάρχει στις παιδιατρικές κλινικές και τις ιώσεις”, αναφέρει χαρακτηριστικά στο GRTimes ο κ. Σαρηγιάννης.
Αναφορικά με τα χαρακτηριστικά της μετάλλαξης Κράκεν, ο καθηγητής δήλωσε ότι “είναι μεταδοτικότερη κατά 20% και παρουσιάζει διαφυγή από την ανοσία, κάτι που σημαίνει ότι μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού είναι διαθέσιμο και ευάλωτο. Γι’ αυτό υπογραμμίζω πόσο σημαντικό είναι να επανέλθουν οι μάσκες στα σχολεία, στα πανεπιστήμια αλλά και γενικότερα στους κλειστούς χώρους. Πρέπει να λειτουργήσουμε και πάλι με όρους προφύλαξης”.
Τέλος, σε ότι αφορά τη νοσηρότητα, ο κ. Σαρηγιάννης ξεκαθαρίζει ότι “δεν έχει ιδιαίτερη διαφορά με άλλες ιώσεις, ωστόσο η συνύπαρξη μαζί τους δημιουργεί μεγαλύτερη ευαλωσιμότητα στον οργανισμό. Και φυσικά εκείνο που πρέπει να συμβεί, είναι να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί, καθώς επίσης και να ενισχυθεί αυτό που κάνουμε στο ΑΠΘ με την απολύμανση του αέρα.
Διότι μπορεί η παθολογία της Κράκεν να μην είναι πιο ισχυρή από τις προηγούμενες παραλλαγές της Όμικρον όμως παίζει ρόλο η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε γενικότερα. Οπότε αν κολλήσουν πολλοί, το πρόβλημα θα χτυπήσει και αυτούς που έχουν ευπάθεια”.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις