Μετάλλαξη Όμικρον: Κυρίαρχη στην Αττική σε ποσοστό 87% – Τι δείχνουν τα λύματα

Μετάλλαξη Όμικρον: Κυρίαρχη στην Αττική σε ποσοστό 87% – Τι δείχνουν τα λύματα
INTIME NEWS

Κυρίαρχη η μετάλλαξη Όμικρον με σημαντική πολυμορφία στην Αττική, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ανάλυσης μεταλλαγμένων στελεχών σε δείγματα λυμάτων της Αττικής μέσω νέας μοριακής μεθοδολογίας του ΕΚΠΑ.

Την επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον στην Αττική σε ποσοστό 87% έδειξε η ανάλυση στα λύματα απο το ΕΚΠΑ. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του πανεπιστημίου, η ανάλυση των δειγμάτων που συλλέχθηκαν σε καθημερινή βάση κατά το διάστημα 27/12/2021 έως 1/1/2022, έδειξε και σημαντική πολυμορφία της παραλλαγής και ταυτόχρονη σημαντική μείωση των αντίστοιχων γενετικών δεικτών του στελέχους Δέλτα.

Ταυτόχρονα διαπιστώθηκε, για πρώτη φορά, η παρουσία δύο στελεχών της Όμικρον,  τα οποία φέρουν επιπλέον μεταλλάξεις, και συγκεκριμένα:

  • η μετάλλαξη R346K, σε ποσοστό 27%, η οποία έχει αναφερθεί στην παραλλαγή Mu
  • η μετάλλαξη A701V, σε ποσοστό 5%, η οποία έχει αναφερθεί στην παραλλαγή Beta

Η ανάλυση των δεδομένων δείχνει επιπλέον ότι υπάρχουν αρκετοί συνδυασμοί των διαφορετικών μεταλλάξεων του ιού που πιθανόν να επικρατούν κάθε φορά με διαφορετική κλινική συμπεριφορά, γεγονός που απαιτεί επαγρύπνηση και πιστή εφαρμογή των μέτρων προστασίας, αναφέρεται σχετικά στην ανακοίνωση.

Όλη η ανακοίνωση του ΕΚΠΑ

https://www.news247.gr/download/4241//602000/ekpa.pdf

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα