Μετάλλαξη Όμικρον: “Θετική εικόνα” για τη σοβαρότητα του στελέχους δείχνει έρευνα
Χαμηλότερος ο κίνδυνος και μικρότερα τα ποσοστά σοβαρής νόσησης από τη μετάλλαξη Όμικρον σύμφωνα με έρευνα. Τι παρατηρείται στο τέταρτο κύμα της πανδημίας στη Νότια Αφρική.
- 22 Δεκεμβρίου 2021 16:10
Νέα νοτιοαφρικανική έρευνα, σε συνδυασμό με τα στοιχεία για τις νοσηλείες και τους θανάτους από το τέταρτο κύμα της επιδημίας covid-19 στη Νότια Αφρική το οποίο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του κορονοϊού, δείχνουν ότι ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης από αυτό είναι μικρότερος σε σχέση με προηγούμενα.
«Στη Νότια Αφρική αυτή είναι η επιδημιολογική κατάσταση: η Όμικρον συμπεριφέρεται με έναν τρόπο που είναι λιγότερο σοβαρός», δήλωσε η καθηγήτρια Τσέριλ Κόεν του Εθνικού Ινστιτούτου Μεταδιδόμενων Ασθενειών (NICD), μία από τις συντάκτριες της νέας έρευνας.
«Σε συνδυασμό με τα στοιχεία μας αυτό υπονοεί μια θετική εικόνα μειωμένης σοβαρότητας της Όμικρον σε σχέση με άλλα παραλλαγμένα στελέχη», επεσήμανε η Κόεν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μιας ομάδας επιστημόνων του NICD.
Στο μεταξύ η συνάδελφός της, η δρ Ουαασίλα Τζάσατ, επεσήμανε ότι τα στοιχεία για τα κρούσματα της covid-19, τις νοσηλείες και τους θανάτους από το τρέχον κύμα της επιδημίας στη Νότια Αφρική φαίνεται να συνηγορούν ότι το στέλεχος Όμικρον προκαλεί λιγότερο σοβαρή νόσηση, όμως τόνισε ότι χρειάζεται να γίνει περισσότερη δουλειά προκειμένου οι επιστήμονες να κατανοήσουν τον λόγο.
«Ο χαμηλότερος κίνδυνος ή τα μικρότερα ποσοστά σοβαρής νόσησης που παρατηρούμε στο τέταρτο κύμα ενδέχεται να οφείλονται σε μια σειρά παραγόντων, περιλαμβανομένου του επιπέδου της ανοσίας από τους εμβολιασμένους ή τους νοσήσαντες, ή ίσως να οφείλεται στην εγγενή μολυσματικότητα της Όμικρον», πρόσθεσε η Τζάσατ σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Όμως χρειαζόμαστε περισσότερες έρευνες για να μπορέσουμε να ανακαλύψουμε αυτά τα πράγματα», κατέληξε.
Βρετανία: Ηπιότερη η παραλλαγή Όμικρον, αλλά…
Η παραλλαγή Όμικρον προκαλεί ηπιότερη νόσηση από την μετάλλαξη Δέλτα, σύμφωνα με έρευνα της Υπηρεσίας Υγειονομικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου ( UKHSA) που αποκαλύπτει το Politico και η οποία αναμένεται να δημοσιοποιηθεί ως το τέλος της εβδομάδος (πιθανότατα αύριο, Πέμπτη).
Στην έρευνα ωστόσο τονίζεται ότι, επειδή η Όμικρον μεταδίδεται πολύ πιο γρήγορα από την Δέλτα, τελικά ο αριθμός των ασθενών που θα χρειαστεί να νοσηλευτούν σε απόλυτο αριθμό ίσως να φτάσει τους ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με την μετάλλαξη Δέλτα.
Λαμβάνοντας δε υπόψη ότι ήδη τα νοσοκομεία της Βρετανίας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, τόσο εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού όσο και από πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας τα τελευταία δύο χρόνια, ίσως τελικά, όταν η Όμικρον θα φτάσει στην κορύφωση της, η κατάσταση να είναι πολύ πιο άσχημη από ό,τι ήταν στην αντίστοιχη περίοδο της μετάλλαξης Δέλτα.
Τέλος, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα του Politico που επικαλείται την έρευνα του UKHSA, οι δύο δόσεις του εμβολίου δεν επαρκούν για ισχυρή προστασία από την Όμικρον ενώ η τρίτη, η λεγόμενη και αναμνηστική, μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο συμπωματικής λοίμωξης και νοσηλείας.
Σύμφωνα με βρετανικά δημοσιεύματα, ο Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να κάνει σχετικές ανακοινώσεις ακόμη και αύριο.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις