“Mην αγχώνεσαι”: Γιατί οι γιατροί “έκοψαν” την πιο εκνευριστική συμβουλή όλων των εποχών

Διαβάζεται σε 3'
“Mην αγχώνεσαι”: Γιατί οι γιατροί “έκοψαν” την πιο εκνευριστική συμβουλή όλων των εποχών
Το «μην αγχώνεσαι» δεν συνοδευόταν ποτέ από το πώς θα μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό. iStock

Το «μην αγχώνεσαι» των γιατρών μάς ‘στοίχειωνε’ επί δεκαετίες. Η πιο άχρηστη συμβουλή της ιστορίας δεν δίνεται πια. Τι την αντικατέστησε.

Δεν πρέπει να υπάρχει άνθρωπος σε αυτόν τον πλανήτη που επισκέφτηκε γιατρό (της όποιας ειδικότητας) κατά τις περασμένες δεκαετίες και δεν άκουσε το «μην αγχώνεσαι», πριν την έξοδο του από το ιατρείο.

Ιδιαίτερα όταν τα αποτελέσματα των εξετάσεων μας, δεν δικαιολογούσαν θέματα που αντιμετωπίζαμε.

Ήταν η βασική προτροπή/σύσταση των επαγγελματιών υγείας, για ό,τι μας ταλαιπωρούσε.

Βέβαια, τότε δεν ήξεραν πως το άγχος είναι μέρος της καθημερινότητας μας (είναι παντού σε ό,τι κάνουμε, ό,τι σκεφτόμαστε, ό,τι αισθανόμαστε) και δεν υπήρχε η τεράστια σημερινή βιβλιογραφία για όσα πραγματικά μπορεί να προκαλέσει στην υγεία μας.

Μια εικασία είναι ότι πολλοί γιατροί γνώρισαν και τη μήνη ασθενών τους, για την πιο άχρηστη προτροπή της ιστορίας (αφού δεν συνοδευόταν τότε και με συμβουλές για τρόπους που θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να το μειώσουμε), πριν αποφασίσουν να αλλάξουν το αφήγημα.

Έτσι, αν παρατηρήσετε τι λένε σήμερα οι γιατροί, θα διαπιστώσετε πως χρησιμοποιούν τη φράση «διαχειρίσου το άγχος».

Εν τω μεταξύ, ακόμα και μια απλή αναζήτηση στο Google ‘βγάζει’ ουκ ολίγες μεθόδους που μας βοηθούν να αναγνωρίσουμε την ύπαρξη του και να διακόψουμε την ανάπτυξη του, ώστε να μη γίνει επιζήμιο.

ΠΩΣ «ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΕ» ΤΟ «ΜΗΝ ΑΓΧΩΝΕΣΑΙ»

Σε μελέτες του εξωτερικού έχει αναφερθεί πως «οι γιατροί τονίζουν τώρα τη σημασία της διαχείρισης του άγχους αντί να προσπαθούν να το εξαφανίσουν.

Αυτό συμβαίνει επειδή το άγχος είναι ένα φυσικό και αναπόφευκτο μέρος της ζωής και η προσπάθεια εξάλειψής του μπορεί να είναι μη ρεαλιστική και ακόμη και αντιπαραγωγική.

Έτσι, ο στόχος είναι να μάθουμε πώς να το διαχειρίζεστε αποτελεσματικά, ώστε να μην επηρεάζει τη ζωή ή την υγεία σας.

Αυτό περιλαμβάνει τον εντοπισμό των παραγόντων του στρες, την ανάπτυξη υγιών μηχανισμών αντιμετώπισης και την πραγματοποίηση αλλαγών στον τρόπο ζωής που προάγουν τη συνολική ευημερία».

Στους λόγους που οι γιατροί άλλαξαν ‘ατάκα’ ανήκουν οι εξής:

  1. Το άγχος είναι αναπόφευκτο. Πάντα θα υπάρχουν στρεσογόνοι παράγοντες στη ζωή μας, όπως η εργασία, οι σχέσεις, τα οικονομικά και οι ανησυχίες για την υγεία. Η προσπάθεια αποφυγής κάθε άγχους απλά δεν είναι δυνατή ή βιώσιμη.
  2. Η πλήρης εξάλειψη του στρες μπορεί να είναι επιβλαβής. Όταν προσπαθούμε να αποφύγουμε εντελώς το άγχος, μπορεί να είμαστε σε υπερβολική εγρήγορση και να γίνουμε πολύ ανήσυχοι. Κάτι που μπορεί στην πραγματικότητα να μας κάνει περισσότερο αγχωμένους.
  3. Η αποτελεσματική διαχείριση του άγχους είναι πιο ρεαλιστική και εφικτή. Αντί να επιδιώκουμε έναν μη ρεαλιστικό στόχο εξάλειψης του άγχους, μπορούμε να επικεντρωθούμε στην ανάπτυξη υγιών μηχανισμών αντιμετώπισης για τη διαχείριση του άγχους με τρόπο που να είναι βιώσιμος και να μην βλάπτει την ευημερία μας.

«Εστιάζοντας στη διαχείριση του άγχους αντί στην εξάλειψή του, μπορείτε να μάθετε να ζείτε μια υγιή και ικανοποιητική ζωή, ακόμα και μπροστά σε δύσκολες συνθήκες».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα