Μυτιλήνη: Ελλείψεις ειδικευμένων γιατρών και επικίνδυνες εφημερίες

Διαβάζεται σε 4'
Νοσοκομείο Μυτιλήνης
Νοσοκομείο Μυτιλήνης INTIME

Επιστολή ειδικευόμενων προς τη Διοίκηση και την ηγεσία της 2ης ΥΠΕ και στάση εργασίας από την Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Λέσβου.

Με ανακοίνωσή τους, οι ειδικευόμενοι ιατροί του Γενικού Νοσοκομείου Μυτιλήνης “Βοστάνειο” χαρακτηρίζουν τις εφημερίες στα επείγοντα ως εξουθενωτικές, ενώ αναφέρουν πως βρίσκονται ένα βήμα πριν την παραίτηση. Σε επιστολή τους προς τη Διοίκηση του Νοσοκομείου και την ηγεσία της 2ης ΥΠΕ που προσυπογράφει η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Λέσβου κάνουν λόγο για ήδη αποδεκατισμένα Κέντρα Υγείας του νησιού, ενώ όπως λένε λόγω ελλείψεων επιμελητών γιατρών, οι εξουθενωμένοι και ανειδίκευτοι ιατροί αναγκάζονται να υποδέχονται στα ΤΕΠ τα βαρύτερα-επείγοντα περιστατικά.

“Για το φετινό καλοκαίρι ήδη έχουν αρχίσει οι μονές εφημερίες, δηλαδή ένας/μία ειδικευόμενος/η στο παθολογικό και ένας στο χειρουργικό ΤΕΠ, όπου ταυτόχρονα μπορεί να επιβαρύνεται και με δουλειά της αντίστοιχης κλινικής όταν του/της ζητηθεί”, τονίζουν, ενώ σημειώνουν πως το καλοκαίρι οι ανάγκες αυξάνονται ραγδαία. Οι ειδικευόμενοι απαιτούν άμεση στελέχωση των ΤΕΠ με προσλήψεις “ώστε να μην “μπαλώνονται” τα κενά από ειδικευόμενους και αγροτικούς”.

Η ανακοίνωση των ειδικευόμενων ιατρών:

“Με το παρόν σας εφιστούμε την προσοχή στην σημαντική έλλειψη ιατρικού προσωπικού στην οποία έχει περιέλθει το ΤΕΠ το τελευταίο διάστημα ώστε οι εφημερίες να καθίστανται εξουθενωτικές για το ιατρικό προσωπικό και επικίνδυνες για τους εξεταζόμενους ασθενείς εξαιτίας φόρτου εργασίας και κόπωσης. Οι εφημερεύοντες ειδικευόμενοι καλούμαστε σε υπερεφημέρευση και εξάντληση των σωματικών και ψυχικών αντοχών μας ενώ η αύξηση της αναμονής για εξέταση και η δυσαρέσκεια από πλευράς του ασθενούς σε συνδυασμό με τη συχνά επισφαλή, εξαιτίας περιορισμένου χρόνου, ιατρική διαχείριση των προβλημάτων του είναι φυσικά επακόλουθα.

Να σημειωθεί ότι τα κενά στα πόστα των ΤΕΠ καλύπτονται από αγροτικούς γιατρούς είτε επειδή οι ίδιοι με αυταπάρνηση προσφέρονται είτε επειδή δέχονται πιέσεις από τους ανωτέρους τους. Και ενώ για μας η αρωγή των συναδέλφων είναι καίρια για το έργο στα ΤΕΠ ταυτόχρονα είναι αντιληπτό ότι δεν γίνεται μονίμως το βάρος να πέφτει στις πλάτες ανειδίκευτων γιατρών!

Έτσι ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες όπου τα περιστατικά αυξάνονται ραγδαία έχουμε το παράδοξο να παραπέμπονται από τα ήδη αποδεκατισμένα Κέντρα Υγείας του νησιού, από επιμελητές γιατρούς περιστατικά ως βαρύτερα-επείγοντα και να τα υποδεχόμαστε στα ΤΕΠ εξουθενωμένοι ανειδίκευτοι γιατροί, ένα βήμα πριν την παραίτηση! Για το φετινό καλοκαίρι ήδη έχουν αρχίσει οι μονές εφημερίες, δηλαδή ένας/μία ειδικευόμενος/η στο παθολογικό και ένας στο χειρουργικό ΤΕΠ, όπου ταυτόχρονα μπορεί να επιβαρύνεται και με δουλειά της αντίστοιχης κλινικής όταν του/της ζητηθεί.

Τονίζουμε ξανά ότι η κατάσταση που διαμορφώνεται στα ΤΕΠ είναι δυνητικά επικίνδυνη για τον κόσμο του νησιού που αναζητά περίθαλψη! Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στον εξεταζόμενο άρρωστο, λοιπόν, ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την επαρκή στελέχωση των ΤΕΠ με ειδικευμένους γιατρούς με μαζικές προσλήψεις ώστε να μην “μπαλώνονται” τα κενά από ειδικευόμενους και αγροτικούς.

Σε περίπτωση που δεν εισακουστούν ΑΜΕΣΑ τα αιτήματά μας η ευθύνη για οποιοδήποτε σφάλμα στα ΤΕΠ βαραίνει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ αυτούς που κρατάνε τις δομές υγείας υποστελεχωμένες. Από τη μεριά μας δηλώνουμε ότι θα χρησιμοποιήσουμε όποιο μέσο έχουμε στη διάθεσή μας για να διεκδικήσουμε τα αναγκαία και καλούμε τα συλλογικά μας όργανα, τους συναδέλφους και την τοπική κοινωνία της Λέσβου να μας στηρίξουν.

Οι ειδικευόμενοι/ες,

Καραμάνης Γεώργιος

Ανδριανέσης Ευστράτιος

Χατζηαντωνίου Αλέξανδρος

Αηδονίδου Βασιλική

Κοντέλλη Ευστρατία

Κουγιουμτζόγλου Ευθυμία-Νεφέλη

Λαμπούση Ανθή-Ειρήνη

Καλαιτζής Εμμανουήλ

Τάσσος Βασίλειος

Ξυλούρη Χρύσα

Καραίσκου Παρασκευή

Γιαννούτσος Δημήτριος

Σερνεσλίδης Ευστράτιος

Βασιλείου Ιωάννης

Τσιρεπλή Παναγίωτα

Μουτάφη Χρυσοβαλάντου

Καμπουρέλλη Ελένη

Λαμπαδίτη Εριφύλη

Ανδρεάδου Σταματίνα

Οικονόμου Δανάη

Τσαμουρά Ελένη

Νίτσας Διαμαντής

Σιάχου Ελένη”.

Προσυπογράφει η Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου:

“Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών ως το πιο νευραλγικό σημείο περίθαλψης στο νησί δέχεται όλη την πίεση ενός συστήματος Υγείας το οποίο οι κυβερνητικές πολιτικές έχουν ως στόχο να διαλύσουν-ιδιωτικοποιήσουν. Στο ΤΕΠ μεταξύ άλλων αντανακλάται και η αδυναμία των κατακρεουργημένων Κέντρων Υγείας να ανταπεξέλθουν στο μέτρο των περιστατικών που τους αναλογεί λόγω απαξίωσης των δομών Πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Η διοίκηση του νοσοκομείου και η ΥΠΕ οφείλουν άμεσα να στελεχώσουν περαιτέρω με μαζικές προσλήψεις ειδικευμένων και ειδικευόμενων γιατρών το ΤΕΠ αλλά και όλα τα υπόλοιπα τμήματα-ειδικότητες του νοσοκομείου και να εξασφαλίσουν ασφαλείς και αξιοπρεπείς συνθήκες εφημέρευσης!

Η ΕΙΕΣΥΛ προσυπογράφει την επιστολή των ειδικευόμενων συναδέλφων και με αφορμή αυτή αλλά και προηγούμενο ψήφισμα σχετικά με τις ελλείψεις στο ΚΥ Άντισσας καλούμε σε συγκέντρωση στο προαύλιο του νοσοκομείου Τετάρτη 19/6/2024 12:00μμ και αμέσως μετά σε Γενική Συνέλευση της Ένωσης. Προκηρύσσουμε διευκολυντική στάση εργασίας από τις 12:00μμ μέχρι τη λήξη του ωραρίου την ίδια μέρα.

Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης που διαλύουν-ιδιωτικοποιούν το ΕΣΥ!

Μυτιλήνη, 17 Ιουνίου 2024

Για το ΔΣ της Ένωσης

Ο Πρόεδρος: Αλέξανδρος Ζάμπρας

Ο Γραμματέας: Νικόλαος Μαρίνος”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα