Μονοκλωνικά αντισώματα και νέα εμβόλια στη μάχη για τον κορονοϊό εν μέσω νέου κύματος
Μονοκλωνικά αντισώματα τα οποία θα αποτρέπουν τη σοβαρή νόσηση από κορονοϊό στις πλέον ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, συμπληρώνουν τα όπλα που διαθέτουν πλέον οι γιατροί και στην Ελλάδα.
- 29 Ιουλίου 2022 06:23
Τη δυνατότητα χορήγηση της μοναδικής διαθέσιμης προφυλακτικής αγωγής κατά της COVID-19 για ομάδες ασθενών υψηλού κινδύνου, που αφορά σε ένα συνδυασμό μονοκλωνικών αντισωμάτων της AstraZeneca, έχουν από σήμερα και οι πάσχοντες στην Ελλάδα. Οι συγκεκριμένες θεραπείες έρχονται να συμπληρώσουν το χαρτοφυλάκιο των γιατρών για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, που πέρα από τα εμβόλια περιλαμβάνει το αντιικό χάπι της Pfizer, Paxlovid και τη Ρεμδεσιβίρη.
Η πλατφόρμα, στην οποία έχουν πρόσβαση οι γιατροί προκειμένου να υποβάλλουν αίτημα για τη χορήγηση της προφυλακτικής αγωγής της AstraZeneca κατά της COVID-19, άνοιξε χθες το πρωί.
Η θεραπεία αξιοποιεί τις δυνατότητες ενός συνδυασμού των μονοκλωνικών αντισωμάτων tixagevimab και cilgavimab, μακράς δράσης και οι ασθενείς που θα μπορούν να τις λάβουν είναι άτομα με σοβαρή ανασοκαταστολή. Ειδικότερα, θα αφορά ασθενείς, μεταξύ άλλων, σε θεραπεία με CAR-T, μεταμοσχευμένους, με αιματολογικές κακοήθειες, πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες, αλλά και όσους λαμβάνουν θεραπεία με βιολογικό παράγοντα έναντι Β- κυττάρων.
Οι θεράποντες γιατροί μπορούν να υποβάλλουν το σχετικό αίτημα για χορήγηση της θεραπείας στον ασθενή τους, μέσω της ειδικής πλατφόρμας και αφού το αίτημα εγκριθεί θα πρέπει να μεταβαίνουν σε νοσοκομείο για τη χορήγηση της, καθώς χορηγείται ενδομυϊκά.
Ο ασθενής λαμβάνει δύο δόσεις της θεραπείας, παραμένει για ένα διάστημα στο νοσοκομείο και μπορεί να επιστρέψει στην καθημερινότητα του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 1700 αγωγές βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα και αναμένεται να αποσταλούν άμεσα στα νοσοκομεία, που θα τα χορηγούν. Βέβαια, οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως οι πραγματικές ανάγκες είναι πολλαπλάσιες, με χιλιάδες ασθενείς να ανήκουν στην παραπάνω ομάδα των ιδιαίτερα ευάλωτων πασχόντων.
Οι συζητήσεις μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και της AstraZeneca για προμήθεια ποσοτήτων της θεραπείας της φαρμακευτικής εταιρείας που λειτουργεί ως προφύλαξη πριν από την έκθεση (πρόληψη) της COVID-19 για συγκεκριμένες ομάδες πολιτών, που δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στον εμβολιασμό, όπως οι ανοσοκατεσταλμένοι, είχαν ξεκινήσει από το Μάρτιο
Αν και αρχικός στόχος ήταν οι συνομιλίες να έχουν ολοκληρωθεί έτσι ώστε να ανοίξει η πλατφόρμα τον Απρίλιο, τελικώς οι δύο πλευρές συμφώνησαν πρόσφατα.
Σύμφωνα με τη μελέτη Φάσης ΙΙΙ, βάσει της οποίας πήρε και έγκριση από τον ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων, η αγωγή επιτυγχάνει μείωση κατά 77% στον κίνδυνο εμφάνισης συμπτωματικής COVID-19 σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο στην αρχική ανάλυση και μείωση κατά 83% σε μια διάμεση ανάλυση έξι μηνών, με την προστασία από τον ιό να διαρκεί τουλάχιστον έξι μήνες.
Επίσης πρόσφατη ανακοίνωση της εταιρείας, η προφυλακτική αγωγή κατά της Covid-19 είναι αποτελεσματική και κατά των στελεχών της παραλλαγής Όμικρον BA.4 και BA.5. Τα παραπάνω δεδομένα καταγράφει προδημοσίευση έρευνας, στην ιστοσελίδα bioRxiv και συνάδουν με προηγούμενα δεδομένα από πολλαπλές μελέτες, που έδειχναν την ισχυρή εξουδετερωτική δράση της αγωγής εναντίον της παραλλαγής Όμικρον BA.2.
Αποτελεσματική και η αγωγή με αντιικά χάπια
Να αναφέρουμε ακόμη ότι μπορεί αυτή τη στιγμή τα ενεργά κρούσματα στη χώρα να ξεπερνούν τις 300.00 και οι νοσηλευόμενοι τις 3.000, όμως διασωληνωμένοι είναι λίγο πάνω από 130. Βέβαια έχουμε περί τους 40 νεκρούς ημερησίως.
Όπως αναφέρει η επιστημονική κοινότητα, το γεγονός ότι το 75% του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο, αλλά και ότι υπάρχει η δυνατότητα στις ευπαθείς ομάδες να χορηγούνται γρήγορα αντιικά φάρμακα, αποτρέπει τη βαριά νόσηση, τη διασωλήνωση και φυσικά το θάνατο.
Με τα υπάρχοντα χάπια ευπαθείς ομάδες και δη ηλικιωμένα άτομα νοσούν ήπια με κατ’ οίκον νοσηλεία και το ΕΣΥ δεν πιέζεται, παρά τις εκατοντάδες χιλιάδες των κρουσμάτων.
Με την έγκριση και των μονοκλωνικών αναμένεται να περιοριστεί και η πιθανότητα θανάτου ατόμων με βαριά υποκείμενα νοσήματα.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις