Nέα δεδομένα στις μεταμοσχεύσεις καρδιάς δημιουργεί η ΑΙ
Διαβάζεται σε 3'Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορεί να επιλέγει τους καλύτερους λήπτες μοσχευμάτων, ενώ θα βοηθήσει τους γιατρούς να προβλέψουν τα μελλοντικά αποτελέσματα των ασθενών τους.
- 12 Απριλίου 2024 06:13
Η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) σύντομα θα επηρεάσει σημαντικά τη διαδικασία μεταμόσχευσης καρδιάς, βοηθώντας τους γιατρούς να αξιολογούν καλύτερα τους πολύπλοκους παράγοντες που επηρεάζουν το θεραπευτικό αποτέλεσμα στους ασθενείς, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν ερευνητές χθες, Πέμπτη, κατά την Ετήσια Συνάντηση της Διεθνούς Εταιρείας Μεταμόσχευσης Καρδιάς και Πνευμόνων (ISHLT) που έγινε στην Πράγα.
«Μέχρι τώρα, αξιολογούσαμε την πιθανότητα επιτυχίας της μεταμόσχευσης με βάση μεμονωμένους παράγοντες κινδύνου», δήλωσε η Eileen Hsich, ιατρική διευθύντρια του προγράμματος μεταμόσχευσης καρδιάς στην Cleveland Clinic.
«Νομίζω ότι οι κατευθυντήριες οδηγίες θα πρέπει να αλλάξουν, διότι σύντομα θα είμαστε σε θέση να εξετάζουμε συνδυασμούς σταθμισμένων παραγόντων κινδύνου και πώς αλληλεπιδρούν. Κάτι που δεν μπορεί να γίνει με υπολογισμούς στο χέρι, αλλά με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ). Η μηχανική εκμάθηση μπορεί να παρέχει δεδομένα που δεν είχαμε ποτέ πριν, και αυτό θα κάνει τη μεγάλη διαφορά», συμπλήρωσε η ίδια.
Ο Johan Nilsson, MD, PhD, ανώτερος σύμβουλος καρδιοθωρακοχειρουργικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Skane και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Lund στο Lund της Σουηδίας, αναπτύσσει ένα εργαλείο υποστήριξης αποφάσεων για τους χειρουργούς μεταμοσχεύσεων, χρησιμοποιώντας μια τεχνική μοντελοποίησης που ονομάζεται «ψηφιακή αδελφοποίηση».
«Η τεχνική αυτή μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε μια ψηφιακή εικόνα κάθε λήπτη που μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να προβλέψουν τα μελλοντικά αποτελέσματα των ασθενών με βάση συγκεκριμένους συνδυασμούς δεδομένων», εξήγησε ο δρ Nilsson.
Η ομάδα του δρ. Nilsson έχει δημιουργήσει μια βάση δεδομένων με πολλαπλά σημεία δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων κλινικών πληροφοριών και αποτελεσμάτων εξετάσεων, για όλους τους 600 λήπτες καρδιάς και δότες που έχουν υποβληθεί σε θεραπεία στο ίδρυμά του από την έναρξη του προγράμματος μεταμοσχεύσεων μέχρι και σήμερα.
Οι ειδικοί βρίσκονται επίσης στη διαδικασία αλληλούχισης ολόκληρου του γονιδιώματος των ληπτών και των αντίστοιχων δοτών τους για να προσθέσουν τα νεότερα δεδομένα στη βάση.
«Οι ασθενείς που προστίθενται σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνων παρέχουν πολλά δεδομένα υγείας και εργαστηριακά δείγματα. Οι ίδιες πληροφορίες συλλέγονται και από τον δότη», είπε ο ίδιος.
Ο Dr. Nilsson σχεδιάζει να συνεχίσει να παρακολουθεί τους λήπτες καρδιάς μετά την επέμβασή τους, προσθέτοντας στη βάση δεδομένων πληροφορίες όπως ο καρδιακός ρυθμός, τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα και τα αποτελέσματα βιοψιών.
«Το πλεονέκτημα των αλγορίθμων είναι ότι παρέχουν ένα αμερόληπτο σύστημα υποστήριξης αποφάσεων που μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να καθορίσουν τον σωστό δότη στον σωστό χρόνο με τον σωστό ασθενή», δήλωσε.
Αυτό σημαίνει ότι εάν βρεθεί ένας δότης στη μέση της νύχτας και υπάρχουν τρεις πιθανοί λήπτες, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να προσφέρει ένα ανεξάρτητο αποτέλεσμα που θα βοηθήσει τους γιατρούς να προσδιορίσουν την καλύτερη αντιστοίχιση, δηλαδή σε ποιον υποψήφιο ταιριάζει καλύτερα η καρδιά του δότη.
Ο δρ. Nilsson δήλωσε ότι η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να συμβάλει στη βελτίωση των συστημάτων κατανομής οργάνων, βοηθώντας τους γιατρούς να προβλέπουν καλύτερα τα αποτελέσματα σε κάθε στάδιο της διαδικασίας μεταμόσχευσης.