Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου: Πώς οι ασθενείς γίνονται μπαλάκι του πινγκ πονγκ

Διαβάζεται σε 6'
Το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου στην Κρήτη
Το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου στην Κρήτη Google Street View

Μεγάλα κενά στο πρόγραμμα εφημεριών του Αυγούστου αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου στην Κρήτη και οι ασθενείς μεταφέρονται από το ένα νοσοκομείο στο άλλο.

Η κατάσταση στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου συνεχώς επιδεινώνεται λόγω αποχωρήσεων γιατρών και προσωπικού.

Ως εκ τούτου, σήμερα σημαντικές κλινικές και τμήματα υπολειτουργούν και κάθε μήνα μένουν πολλές κενές εφημερίες σε κρίσιμες ειδικότητες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες και κίνδυνοι στην αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών και να γίνονται συχνά διακομιδές ασθενών σε άλλα νοσοκομεία .

Στο πρόγραμμα εφημεριών του Αυγούστου υπάρχουν 7 κενές εφημερίες στο αναισθησιολογικό, 9 στο καρδιολογικό, 10 στο χειρουργικό, 8 στη ΜΕΘ και 15 στο ακτινολογικό, καθώς επίσης πολλά κενά στις μονήρεις ειδικότητες (ΩΡΛ, ουρολογικό, δερματολογικό, οφθαλμολογικό, γαστρεντερολογικό, ογκολογικό,  κ.λπ.), όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου στην Κρήτη.

Η καρδιολογική κλινική έχει κλείσει από τις 6 ως τις 14 Αυγούστου, ενώ η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας από τον Απρίλιο λόγω έλλειψης ιατρών έχει μειώσει τις κλίνες από 6 σε 4 και υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να κλείσει τελείως από τις 24 ως τις 30 Αυγούστου, επειδή δεν μπορούν να καλυφθούν οι εφημερίες.

Σοβαρά προβλήματα υπάρχουν και στο Τμήμα Επειγόντων και στην Παθολογική Κλινική όπου οι εφημερίες του μήνα καλύπτονται με βοήθεια με μετακινήσεις ιατρών από άλλα νοσοκομεία και από άλλες δομές υγείας.

Η λειτουργία του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου έχει συρρικνωθεί και το νοσοκομείο δεν είχε βρεθεί ποτέ στο παρελθόν σε τόσο δύσκολη κατάσταση, αναφέρουν οι εργαζόμενοι.

Αυτό, σε συνδυασμό με τα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης και υπολειτουργίας και στα άλλα νοσοκομεία του νομού Λασιθίου, δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στη διαχείριση των περιστατικών και σε συνεχείς διακομιδές ασθενών από το ένα νοσοκομεία στο άλλο, ακόμα και σε τρίτο νοσοκομείο κάποιες φορές.

Μπαλάκι του πινγκ πονγκ οι ασθενείς

Τη Δευτέρα 8 Ιουλίου στο νοσοκομείο Αγίου Νικολάου λόγω έλλειψης ιατρών δεν εφημέρευε το αναισθησιολογικό τμήμα, ούτε η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ούτε το καρδιολογικό τμήμα, ούτε το τμήμα γενικής χειρουργικής.

Εκείνη την ημέρα, ασθενής που νοσηλευόταν στη χειρουργική κλινική του νοσοκομείου Αγ. Νικολάου με κοιλιακό άλγος διακομίστηκε με το ΕΚΑΒ στο  νοσοκομείο Ιεράπετρας, όπου εφημέρευε αναισθησιολόγος και γενικός χειρουργός.

Την επομένη ημέρα διακομίστηκε από εκεί με το ΕΚΑΒ πίσω στο νοσοκομείο Αγ. Νικολάου, όπου λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης της υγείας του χειρουργήθηκε με πολύωρο χειρουργείο.

Μετά το χειρουργείο κρίθηκε ότι υπάρχει ανάγκη νοσηλείας σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, αλλά επειδή στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου η ΜΕΘ ήταν προσωρινά κλειστή λόγω διαδικασίας απολύμανσης και έλλειψης ιατρών, ο ασθενής διακομίστηκε με το ΕΚΑΒ στη ΜΕΘ του «Βενιζέλειου» Νοσοκομείου, όπου λίγες ημέρες μετά κατέληξε.

Το Σάββατο 20 Ιουλίου επειδή δεν εφημέρευε το αναισθησιολογικό τμήμα στο ΓΝΑΝ, ασθενής με σκωληκοειδίτιδα διακομίστηκε από το νοσοκομείο Αγίου Νικολάου στο νοσοκομείο Ιεράπετρας.

Την επόμενη ημέρα διακομίστηκε πίσω στο νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, όπου δεν εφημέρευε το αναισθησιολογικό. Τελικά ο ασθενής χειρουργήθηκε στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου το πρωί της 22, μόλις ήρθε αναισθησιολόγος.

Την Τετάρτη 31 Ιουλίου που δεν εφημέρευε ακτινολογικό σε κανένα νοσοκομείο του νομού Λασιθίου, δύο χειρουργικά περιστατικά διακομίστηκαν με ασθενοφόρα στο Ηράκλειο για αξονική τομογραφία.

Ένας ασθενής μαχαιρωμένος από Σητεία (που τελικά δεν είχε κάτι σοβαρό και διακομίστηκε για νοσηλεία πίσω στο ΓΝΑΝ) και ένας ασθενής με κοιλιακό άλγος που μετά την αξονική διακομίστηκε πίσω στο ΓΝΑΝ και χειρουργήθηκε με πολύωρο χειρουργείο.

Αυτές είναι κάποιες ενδεικτικές περιπτώσεις από τις πολλές δύσκολες καταστάσεις που βιώνουν ασθενείς και εργαζόμενοι λόγω της υποστελέχωσης και υπολειτουργίας των νοσοκομείων, όπως αναφέρει ο σύλλογος εργαζομένων.

Τραγική υποστελέχωση

Εκτός βέβαια από την ιατρική υπηρεσία, σοβαρή υποστελέχωση και μεγάλα κενά υπάρχουν και στις άλλες υπηρεσίες του νοσοκομείου Αγ. Νικολάου (νοσηλευτική, διοικητική, τεχνική, εστίαση, πλυντήρια, φύλαξη, καθαριότητα και υποστηρικτές υπηρεσίες), κενά που καλύπτονται με τη στέρηση των εργασιακών δικαιωμάτων του προσωπικού, που δεν μπορούν να παίρνουν τις κανονικές άδειες και τα ρεπό που δικαιούνται, με αποτέλεσμα σε κάθε εργαζόμενο να οφείλονται περισσότερες από 80 ημέρες άδειας και ρεπό από προηγούμενα έτη.

Τα τελευταία δύο χρόνια δεν έχει προσληφθεί ούτε ένας επικουρικός εργαζόμενος στο ΓΝΑΝ, παρά το ότι έχουν αποχωρήσει περισσότεροι από 40.

Μόνο το τελευταίο έτος, ο συνολικός αριθμός εργαζομένων του νοσοκομείου από τον Ιούλιο του 2023 μέχρι σήμερα έχει μειωθεί κατά 25 εργαζόμενους.

Προφανώς για τις συνεχείς αποχωρήσεις γιατρών και προσωπικού και τις άγονες προκηρύξεις θέσεων ευθύνονται η υποαμοιβή, η υποχρηματοδότηση, ο περιορισμένος αριθμός προσλήψεων και οι  άσχημες συνθήκες εργασίας.

Ο κόσμος της περιοχής μας έχει δείξει έμπρακτα τη στήριξη του στο νοσοκομείο και τη διαμαρτυρία του για την άσχημη κατάσταση με τις μεγάλες κινητοποιήσεις στις 14 Δεκεμβρίου στην πλατεία Αγίου Νικολάου, στις μεγάλες συγκεντρώσεις σε Ιεράπετρα και σε Σητεία το Φλεβάρη και το Σεπτέμβρη του 2023 και στις 28 Μαρτίου στο Σεληνάρι με συμπολίτες από όλο το νομό Λασιθίου.

Τα αιτήματα του σωματείου εργαζομένων

  • Δραστική βελτίωση των μισθολογικών και εργασιακών συνθηκών των εργαζομένων στο ΕΣΥ, αυξήσεις και επαναφορά της αυτοτελούς φορολόγησης εφημεριών και πρόσθετων αμοιβών, επαναφορά 13 ου και 14ου μισθού, σεβασμό στα εργασιακά δικαιώματα και την προσωπικότητα των εργαζομένων, ώστε να εξασφαλισθούν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για τους υγειονομικούς, να αντιστραφεί το κύμα παραιτήσεων και να δημιουργηθεί κλίμα προσέλκυσης νέων ιατρών και εργαζομένων στο ΕΣΥ.
  • Όχι στα μπαλώματα με μετακινήσεις (μεταξύ τμημάτων και μονάδων υγείας), και με προσλήψεις συμβασιούχων, ιδιωτών γιατρών με μπλοκάκι κοκ.
  • Πλήρη στελέχωση όλων των δημόσιων νοσοκομείων και του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό πλήρους αποκλειστικής απασχόλησης. Απορρίπτουμε τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για χρηματοδότηση των νοσοκομείων με βάση την παραγωγή έργου Συνεχίζουμε και ενισχύουμε την κοινή δράση με όλα τα σωματεια υγειας του νησιού μας σε αυτή την κατεύθυνση
  • Μονιμοποίηση όλων των εργαζόμενων με ελαστικές μορφές απασχόλησης χωρίς όρους και προϋποθέσεις – Καμιά απόλυση συμβασιούχων στην υγεία
  • Προστασία και ενδυνάμωση του δημοσίου και δωρεάν χαρακτήρα του ΕΣΥ, καμία πληρωμή από τους ασθενείς – Όχι στην εφαρμογή του νομοσχέδιου για τη διάλυση της ψυχικής υγείας και για τη διάλυση του ΚΕΘΕΑ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα