Ο απλός και φθηνός τρόπος για να μειώσεις κατά 2 ημέρες το κρυολόγημα του παιδιού σου

Διαβάζεται σε 3'
Ο απλός και φθηνός τρόπος για να μειώσεις κατά 2 ημέρες το κρυολόγημα του παιδιού σου
Τα παιδιά φαίνεται να συνέρχονται νωρίτερα από το κρυολόγημα και να μην κολλούν άλλους, με έναν πολύ απλό τρόπο. iStock

Ένα διάλυμα που συνήθως έχουμε στο σπίτι βοηθά να συνέλθει νωρίτερα το παιδί από το κρυολόγημα και να μην κολλήσουν τα άλλα μέλη της οικογένειας.

Τα σχολεία ανοίγουν και έτσι ‘ανοίγει’ και η περίοδος «κολλάω ό,τι ίωση υπάρχει» όλων των μικρών μαθητών και των οικογενειών τους.

Όπως τα παιδιά κάνουν αντισώματα και οι γονείς δοκιμάζονται -ποικιλοτρόπως-, ερευνητές από τη Μεγάλη Βρετανία ενημέρωσαν πως υπάρχει ελπίδα να έλθουν καλύτερες ημέρες. Να βρεθεί δηλαδή, θεραπεία για το κρυολόγημα.

Οι ίδιοι ανακάλυψαν έναν «εξαιρετικά φθηνό και απλός τρόπο» που μειώνει τη διάρκεια του κρυολογήματος του παιδιού κατά δυο ημέρες και παράλληλα, μειώνει τον κίνδυνο να ‘κολλήσουν’ άλλα μέλη της οικογένειας.

Δεν πρόκειται για ψέμα, αλλά για υπέρτονες ρινικές σταγόνες. Είναι γνωστές και ως διαλύματα θαλασσινού νερού.

Για την ιστορία, τα ισότονα έχουν συγκέντρωση αλατιού (χλωριούχου νατρίου) ίση με τη φυσική συγκέντρωση που έχουμε στον οργανισμό μας. Τα υπέρτονα έχουν μεγαλύτερη συγκέντρωση. Χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση από τη ρινική συμφόρηση, ειδικά σε περιπτώσεις κρυολογήματος, ιγμορίτιδας ή αλλεργιών.

Λειτουργούν αφαιρώντας την περίσσεια υγρών από τον ρινικό βλεννογόνο, μέσω της διαδικασίας της ώσμωσης, με αποτέλεσμα να μειώνεται το οίδημα και να διευκολύνεται η αναπνοή.

Σε ό,τι αφορά το κρυολόγημα, οι ερευνητές εξήγησαν πως τα κύτταρα τα οποία καλύπτουν την αναπνευστική οδό χρησιμοποιούν το χλώριο από τις αλμυρές σταγόνες, ώστε να παράγουν περισσότερο υποχλωριώδες οξύ. Αυτό βοηθάει στην άμυνα έναντι των ιών και την καταστολή ιικής αναπαραγωγής.

Έτσι, μειώνεται η διάρκεια της μόλυνσης από τον ιό και επομένως τη διάρκεια των συμπτωμάτων.

Η πρώτη θεραπεία για το κρυολόγημα;

Η μελέτη των Βρετανών για το διάλυμα που επιστρατεύουν δεκαετίες στη Νότια Ασία για τη θεραπεία του κρυολογήματος θα παρουσιαστεί σύντομα στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αναπνευστικής Εταιρείας, στη Βιέννη.

Ο εκ των ερευνητών και καθηγητής παιδιατρικής στο University of Edinburgh, Steve Cunningham εξήγησε πως «αυτό που ονομάζουμε κρυολόγημα των παιδιών είναι από 10 έως 12 λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος που τα ‘απειλούν’ κάθε χρόνο.

Υπάρχουν φάρμακα για τη βελτίωση των συμπτωμάτων, όπως η παρακεταμόλη και η ιβουπροφαίνη. Δεν υπάρχουν όμως, θεραπείες που μπορούν να κάνουν το κρυολόγημα να φύγει πιο γρήγορα».

Οι επιστήμονες έδειξαν σε γονείς πώς να φτιάχνουν και να εφαρμόζουν σταγόνες αλμυρού νερού στη μύτη των παιδιών τους.

Χορηγούνταν τρεις σταγόνες σε κάθε ρουθούνι για τουλάχιστον τέσσερις φορές την ημέρα, μέχρι να βελτιωθεί η υγεία 150 μικρών παιδιών.

«Διαπιστώσαμε τα παιδιά που χρησιμοποιούσαν ρινικές σταγόνες με αλμυρό νερό, είχαν συμπτώματα κρυολογήματος για έξι ημέρες κατά μέσο όρο. Εκείνα με τη συνήθη φροντίδα του κρυολογήματος, είχαν συμπτώματα για οκτώ ημέρες».

«Εν τω μεταξύ, τα παιδιά που έπαιρναν σταγόνες μύτης με αλμυρό νερό χρειάζονταν επίσης, λιγότερα φάρμακα κατά τη διάρκεια της ασθένειάς τους».

Επιπροσθέτως, κατεγράφη και ότι τα παιδιά που έλαβαν ρινικές σταγόνες είχαν μειωμένο συριγμό αναπνοής κατά τη διάρκεια του κρυολογήματος.

Εκ των οικογενειών που χρησιμοποίησαν το ρινικό διάλυμα, το 61% δεν είχε άλλο μέλος που να κρυολόγησε, ενώ το 82% είπε πως η μέθοδος αυτή βοήθησε το παιδί τους να γίνει καλύτερα γρήγορα. Το 81% δήλωσε πως θα χρησιμοποιούσε σταγόνες και στο μέλλον.

Τονίζεται ότι είναι σημαντικό να χρησιμοποιούνται με προσοχή τα συγκεκριμένα διαλύματα, καθώς η μακροχρόνια χρήση μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα και ερεθισμό του ρινικού βλεννογόνου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα