O πιο εύκολος τρόπος να χάνεις από 800 έως 2.500 θερμίδες την ημέρα χωρίς γυμναστική

Διαβάζεται σε 4'
O πιο εύκολος τρόπος να χάνεις από 800 έως 2.500 θερμίδες την ημέρα χωρίς γυμναστική
Όταν περπατάμε όταν μιλάμε στο τηλέφωνο χάνουμε από 800 έως 2.500 θερμίδες την ημέρα. iStock

Ο νευροεπιστήμονας Andrew Huberman αποκαλύπτει γιατί κάποιοι τρώνε πολύ και δεν παίρνουν κιλά και πώς να χάνουμε 800+ θερμίδες την ημέρα.

Δεν έχεις χρόνο να κάνεις γυμναστική. Ή έχεις μια απέχθεια για αυτού του είδους τη δραστηριότητα, για τον όποιο λόγο. Την ίδια ώρα, θες να χάσεις κιλά και η διατροφή μπορεί να σε φτάσει μέχρι ένα σημείο. Τι μπορείς να κάνεις;

Ο Andrew Huberman δούλεψε για εμάς και παρουσιάζει ένα εργαλείο που βασίζεται στην επιστήμη και μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες στην απώλεια λίπους. Λέγεται NEAT, ακρωνύμιο που προκύπτει από τις λέξεις Non-Exercise Activity Thermogenesis.

Αν δεν γνωρίζεις τον Huberman, να ενημερώσουμε πως είναι Αμερικανός νευροεπιστήμονας και αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα νευροβιολογίας και ψυχιατρικής και συμπεριφορικών επιστημών της Ιατρικής Σχολής του Stanford University.

Από το 2021 έχει και Νο1 podcasts υγείας στις ΗΠΑ, το Huberman Lab. Με εκλεκτούς καλεσμένους εξερευνά επιστημονικά θέματα που μας απασχολούν όλους «ώστε να βοηθώ τους ακροατές να ζουν μια πιο υγιή και ικανοποιητική ζωή».

Πάμε τώρα, και στο ΝΕΑΤ.

«Οι μικρές κινήσεις είναι αυτές που κινητοποιούν και οξειδώνουν πολύ λίπος και πολλή ενέργεια» λέει ο Huberman, πριν προσθέσει ότι «ένας από τους πιο δυναμικούς τρόπους για να διεγείρεις την επινεφρίνη (γνωστή ως αδρεναλίνη) από τους νευρώνες που είναι συνδεδεμένοι με το λίπος και ως εκ τούτου διεγείρουν περισσότερη κινητικότητα και οξείδωση του λίπους είναι η κίνηση.

Δεν μιλάω όμως, για άσκηση.

Ο τύπος της κίνησης στον οποίον αναφέρομαι είναι εξαιρετικά διακριτικός και κάποιοι ίσως να τον ξέρετε. Υποθέτω ωστόσο, πως δεν ξέρετε αυτό που είμαι έτοιμος να σας πω.

Το ρίγος είναι δυνατό διεγερτικό για την απελευθέρωση της αδρεναλίνης σε λίπος και την αύξηση της οξείδωσης και της κίνησης του λίπους».

Δηλαδή, είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να κάψουμε λίπος.

Το τρέμουλο δεν προκαλείται μόνο από το κρύο. Υπάρχουν άλλες μορφές κίνησης που μπορούν να αυξήσουν σημαντικά το μεταβολισμό του λίπους και την απώλεια του λίπους».

Η ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΑΠΛΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΘΕΡΜΙΔΩΝ

Τις δεκαετίες του ‘60 και του ‘70 μια ομάδα ερευνητών στην Αγγλία (με επικεφαλής τους Rothwell και Stock) διαπίστωσε ότι ήπιες μορφές κίνησης μπορούν να αυξήσουν κατά πολύ την απώλεια λίπους. «Αυτό το εύρημα είναι πολύ διάσημο στη βιβλιογραφία για τη θερμογένεση», λέει ο Huberman.

Θερμογένεση είναι η διαδικασία κατά την οποία το σώμα μας συστέλλει τους μυς ώστε να παράγουν ενέργεια κι έτσι καίει θερμίδες για να μας ζεστάνει (να παράγει θερμότητα). Υπό κάποιες συνθήκες, μαζί με τις θερμίδες καίγεται και λίπος.

«Διάβασα για τη θερμογένεση όταν σπούδαζα και θέλησα να μάθω πώς την ανακάλυψαν οι ερευνητές. Η ιστορία έχει ως εξής.

Γνώριζαν πως κάποιοι τρώνε πολύ και δεν παίρνουν κιλά, ενώ άλλοι τρώνε πολύ λίγο και συγκεντρώνουν εξτρά λιπώδη ιστό. Εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν οι συζητήσεις που γίνονται σήμερα για το μικροβίωμα του εντέρου και το ρόλο που παίζουν οι ορμόνες -οι περισσότερες τότε ήταν άγνωστες.

Αυτό που έκαναν οι επιστήμονες ήταν να εξετάσουν ανθρώπους που έτρωγαν πολύ και δεν έπαιρναν κιλά.

Παρατήρησαν ότι έκαναν πολλές διακριτικές κινήσεις μέσα στην ημέρα. Ήταν δηλαδή, fidgeters, όπως τους ονόμασαν (βλ. άνθρωποι που συμπεριφέρονται ή κινούνται νευρικά ή ανήσυχα).

Κατέληξαν στο ότι αυτοί που τρώνε μεγάλες ποσότητες τροφίμων χωρίς να αυξάνουν το βάρος και γενικά, πολλοί εξ όσων έχουν χαμηλό ποσοστό λίπους έχουν πολύ resting tremor».

Δηλαδή, τρέμουλο ηρεμίας που υπάρχει σε ένα μέρος του σώματος, το οποίο δεν ενεργοποιείται οικειοθελώς και υποστηρίζεται πλήρως από τη βαρύτητα.

Ένας τύπος είναι το κούνημα των ποδιών ενώ καθόμαστε.

Ένας άλλος να κουνάμε το κεφάλι μας, ενώ ακούμε μουσική.

Ένας τρίτος το να περπατάμε πάνω κάτω, όταν μιλάμε στο τηλέφωνο.

Fan Fact: Ήξερες πως αν περπατάς πάνω κάτω κάθε φορά που είσαι στο τηλέφωνο καις από 800 έως 2500 περισσότερες θερμίδες, συγκριτικά με όσους δεν έχουν αυτήν τη συνήθεια;

Παρεμπιπτόντως, είμαστε fidgeters και όταν μιλάμε με τα χέρια μας.

Δηλαδή «ενώ μιλάμε να κάνουμε πολλές ‘ηλεκτρικές’ και ‘κοφτές’ χειρονομίες.

Τα ευρήματα των Rothwell και Stock επανεξετάστηκαν όπως περνούσαν τα χρόνια -και με τη χρήση τεχνολογικών εξελίξεων- και επιβεβαιώθηκαν: το να κινούμαστε πολύ, ακόμα και αν πρόκειται για τις πιο διακριτικές κινήσεις, αυξάνει πολύ την ποσότητα ενέργειας που καίμε.

«Οι άνθρωποι που τρώνε πολύ, αλλά δεν παχαίνουν συνηθέστερα είναι τύποι που κινούνται πολύ ακόμα και όταν κάθονται».

Είναι άτομα που κουνούν πολύ γρήγορα τα άκρα τους, αυτοί που σηκώνονται πρώτοι από τις θέσεις τους στο τέλος μιας ομιλίας. Ή που μαζεύουν πιο γρήγορα από όλους τα πράγματα τους».

Αν λοιπόν, ανήκεις σε αυτήν την κατηγορία των ανθρώπων χάνεις τουλάχιστον 800 θερμίδες περισσότερες από όσους δεν είναι fidgeters, ενώ τρώτε ακριβώς τα ίδια πράγματα.

«Τα στοιχεία των ερευνών δείχνουν πως οι fidgeters χάνουν περισσότερο λίπος κατά 20 με 30%. Εν τω μεταξύ, οι μελέτες δείχνουν πως οι μέθοδος λειτουργεί καλύτερα σε άτομα που είναι υπέρβαρα».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα