Ο κατά Άδωνι λόγος καθυστέρησης στα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία

Διαβάζεται σε 5'
Ο κατά Άδωνι λόγος καθυστέρησης στα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία
Συνέντευξη τύπου από τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Υγείας προχωρούν παρουσίασε ο υπουργός Υγείας, απαντώντας στους συνδικαλιστές, οι οποίοι όπως είπε, τον κατηγορούν για σχέδιο διάλυσης του ΕΣΥ. Ποιος είναι ο λόγος που καθυστέρησαν τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία.

Η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών εξυπηρετούνται από το ΕΣΥ και μόνο μερικά, μεμονωμένα περιστατικά αντιμετωπίζουν πρόβλημα καθημερινά, σύμφωνα με τις δηλώσεις που έκανε σε συνέντευξη Τύπου το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

«Καθημερινά εξυπηρετούνται από το ΕΣΥ 80.000 πολίτες. Ως εκ τούτου, δεν μπορεί να μην υπάρξουν μερικές αστοχίες, αλλά αυτές δεν μπορούν να υπερκαλύψουν τις υπόλοιπες επιτυχίες. Είναι παράλογο να κατηγορούμαστε για ένα κρυφό σχέδιο διάλυσης του ΕΣΥ, όταν υλοποιούμε τόσα προγράμματα για τον εκσυγχρονισμό του», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, «δείχνοντας» συνδικαλιστές, οι οποίοι φέρνουν καθημερινά στη δημοσιότητα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ασθενείς σε διάφορες περιοχές της χώρας.

«Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ διαφεντεύει τα μισά νοσοκομεία», είπε ο υπουργός Υγείας.

Ο υπουργός παρουσίασε στοιχεία σύγκρισης της εικόνας που επικρατούσε το 2019 και της σημερινής και έκανε λόγο για προπαγάνδα, την οποία χαρακτήρισε ψευδή, τονίζοντας πως η κυβέρνηση έχει τεράστια μέριμνα για το ΕΣΥ. 

Για το θέμα της φορολόγησης των νοσοκομειακών γιατρών, σχολίασε πως ήταν αίτημα του κλάδου, ενώ σήμερα παρουσιάζεται ως «ψίχουλα» από συνδικαλιστές. «Εάν είναι ψίχουλα, γιατί το ζητούσαν τα προηγούμενα χρόνια;», διερωτήθηκε.

Η σημερινή ενημέρωση γίνεται μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, χθες, Τρίτη, στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, όπου αποφασίστηκαν οι αλλαγές που θα γίνουν άμεσα στα δημόσια νοσοκομεία.

Οι αλλαγές της κυβέρνησης αφορούν στις εφημερίες των δημοσίων νοσοκομείων, στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και στα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία.

Να υπενθυμιστεί ότι για τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία για όσους ασθενείς είναι πολλά χρόνια στις λίστες αναμονής, ο υπουργός Υγείας είχε δεσμευτεί από τον περασμένο Φεβρουάριο για 50.000 δωρεάν επεμβάσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, όμως η έγκριση δεν έχει δοθεί ακόμη.

«Ο λόγος που έχουν καθυστερήσει τα 37.000, τελικά, δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, και εγώ έπεσα τελείως έξω, ήταν οι Ευρωεκλογές, οι οποίες δεν γνώριζα ότι θα επηρέαζαν τόσο τέτοιου είδους θέματα. Περιμένουμε τώρα την έγκριση και τις ημερομηνίες», ανέφερε ο υπουργός, ο οποίος συμπλήρωσε ότι κάποια χειρουργεία θα γίνουν και σε ιδιωτικές κλινικές.

Επίσης, τα κίνητρα που θα παρουσιάσει για τους γιατρούς στις άγονες περιοχές, καθυστέρησαν τόσο, που για ακόμα ένα καλοκαίρι, τα νησιά ήταν απογυμνωμένα από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και ως εκ τούτου οι πολίτες έπρεπε να βάλουν το χέρι στην τσέπη.

Παίρνοντας τον λόγο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ανέφερε ότι το υπουργείο Υγείας έχει προκηρύξει θέσεις, αλλά οι προσλήψεις καθυστερούν από τον ΑΣΕΠ. Ωστόσο, όπως ανέφερε, το 2019, το ΕΣΥ είχε 78.272 προσωπικό και τώρα 86.138 άτομα (10% περισσότεροι).

«Μεγάλα νοσοκομεία, όπως ο “Ευαγγελισμός” έχουν περισσότερους γιατρούς από ό,τι είχαν πριν από μερικά χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, ο “Ευαγγελισμός” έχει 165 παραπάνω γιατρούς και το “Ιπποκράτειο” Θεσσαλονίκης 190», έφερε ως παράδειγμα ο υφυπουργός Υγείας.

Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια έγινε αύξηση στις αποδοχές των γιατρών περίπου 19%, όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Από το 2025 θα υπάρξουν και δομικές αλλαγές στα νοσοκομεία, ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους, τα οποία θα πληρώνονται με βάση το τι παράγουν.

Σήμερα ζητάνε και δίνουν, είπε. Από του χρόνου, θα λάβει το κάθε νοσοκομείο χρηματοδότηση σύμφωνα με τον όγκο των χειρουργείων, τη σοβαρότητά τους, τις νοσηλείες κ.ά. και με τον τρόπο αυτό θα βελτιωθεί η ποιότητα υπηρεσιών προς τον ασθενή.

Πολλά είναι και τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης που θα βοηθήσουν να αλλάξει το ΕΣΥ, σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας, όπως η αναβάθμιση των υποδομών.

Όπως είπε ο ίδιος, ο μέσος όρος ζωής των νοσοκομείων είναι 45 έτη και από το 2009 δεν έχει γίνει καμία σοβαρή ανακαίνιση σε κανένα νοσοκομείο, επειδή η χώρα ήταν σε μνημόνια.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει πρόγραμμα για τα κτήρια, που ξεπερνάει το 1,5 δισ. ευρώ. Επίσης, θα γίνουν 5 νέα νοσοκομεία, κυρίως με δωρεές. Επίσης, έχουμε παρεμβάσεις στα Κέντρα Υγείας.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε για την ενίσχυση του ΕΣΥ η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη:

  • Σύντομα περισσότεροι νέοι γιατροί να επιλέγουν την ειδικότητα της γενικής ιατρικής ή την παθολογία, καθώς θα έχουν κίνητρο τις 30.000 ευρώ.
  • Θα προσθέσουμε πάνω από 2.500 γιατρούς στο σύστημα
  • Ιδρύουμε 7 πανεπιστημιακά κέντρα υγείας
  • Αυξάνουμε αριθμό παιδιάτρων και θα καλύψουμε πάνω από 500.000 παιδιά
  • Ξεκινάει τέλος το μήνα το πρόγραμμα πρόληψης καρκίνου παχέος εντέρου
  • Αποζημιώνεται το εμβόλιο για τον RSV

Αναφορικά με τον Προσωπικό Γιατρό και την τηλεϊατρική, ανέφερε ότι «το θέμα του προσωπικού γιατρού τίθεται σε διαβούλευση τις επόμενες ημέρες, με στόχο την προσθήκη άνω των 2.500 νέων προσωπικών ιατρών. Παράλληλα, θα ιδρύσουμε 7 πανεπιστημιακά κέντρα υγείας, τα οποία θα αναλάβουν και την τηλεϊατρική, με έμφαση στα νησιά», τόνισε η κ. Αγαπηδάκη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα