Ο μαγικός αριθμός φλιτζανιών καφέ που μειώνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό

Ο μαγικός αριθμός φλιτζανιών καφέ που μειώνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό
H μελέτη που παρουσιάστηκε στις 30/8 ήταν η μεγαλύτερη που έχει γίνει, για τη συστηματική εκτίμηση των καρδιαγγειακών επιδράσεων της τακτικής κατανάλωσης καφέ σε πληθυσμό, χωρίς διαγνωσμένη καρδιακή νόσο. shutterstock

Mελέτη που παρουσιάστηκε στις 30/8 δίνει τον αριθμό των φλιτζανιών καφέ που μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από εγκεφαλικό, καρδιαγγειακή πάθηση "ή όποια αιτία".

Έχουν περάσει πολλά χρόνια από την πρώτη φορά που έρευνα “απενοχοποίησε” τον καφέ, με επιστήμονες να ενημερώνουν πως πρόκειται για ουσία που βοηθά στην πρόληψη εγκεφαλικών επεισοδίων. Η τελευταία “μεγαλύτερη μελέτη για τη συστηματική εκτίμηση των καρδιαγγειακών επιδράσεων της τακτικής κατανάλωσης καφέ σε πληθυσμό, χωρίς διαγνωσμένη καρδιακή νόσο” δίνει και ενδεδειγμένη ποσότητα.

Στις 30 Αυγούστου του 2021 παρουσιάστηκε στο ESC Congress 2021 έρευνα που είχε τίτλο “η μικρή έως μέτρια κατανάλωση καφέ συνδέεται με οφέλη για την υγεία”. Η επικεφαλής της μελέτης, Dr. Judit Simon -από το Κέντρο Καρδιάς και Αγγείων του Πανεπιστημίου Semmelweis στη Βουδαπέστη– ενημέρωσε πως “η τακτική κατανάλωση καφέ είναι ασφαλής, καθώς ακόμα και η υψηλή ημερήσια πρόσληψη δεν σχετίζεται με δυσμενείς καρδιαγγειακές συνέπειες και θνησιμότητα, μετά την παρακολούθηση των στοιχείων που έγινε σε εύρος από 10 έως 15 χρόνια”.

“Από μισό έως τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα συνδέονται ανεξάρτητα, με χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις και θανάτου από την όποια αιτία”.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν 468.629 μετέχοντες από τη UK Biobank που δεν είχαν προηγούμενη καρδιακή νόσο. Ο μέσος όρος ηλικίας ήταν τα 56.2 χρόνια και το 55.8% ήταν γυναίκες. Χωρίστηκαν σε τρία γκρουπ, ανάλογα με το πόσο καφέ έπιναν. Το 21% δεν έπινε καφέ σε καθημερινή βάση, το 58.4% έπινε από μισό έως 3 φλιτζάνια τη μέρα και το 19.5% κατανάλωνε περισσότερα από 3 φλιτζάνια.

Η ανάλυση προσαρμόστηκε σε παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, το βάρος, το ύψος, το κάπνισμα, τη σωματική δραστηριότητα, την υψηλή αρτηριακή πίεση, το διαβήτη, το επίπεδο χοληστερόλης, την κοινωνικοοικονομική κατάσταση και την πρόσληψη τσαγιού, κρέατος, φρούτων, λαχανικών και αλκοόλ.

Σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν καφέ σε τακτική βάση, οι μετέχοντες στη δεύτερη κατηγορία (από μισό έως 3 φλιτζάνια τη μέρα) παρουσίασαν 12% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες, 17% από καρδιαγγειακές παθήσεις και 21% από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η Dr. Simon κατέληξε στο ότι “τα ευρήματα μας υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση καφέ έως 3 φλιτζάνια τη μέρα, σχετίζεται με ευνοϊκές καρδιαγγειακές συνέπειες. Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να εξηγηθούν οι υποκείμενοι μηχανισμοί. Τα παρατηρούμενα οφέλη εν μέρει μπορούν να εξηγηθούν από τις θετικές αλλαγές που προκύπτουν στη δομή και τη λειτουργία της καρδιάς”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα