Οι 3 πιο αποτελεσματικοί τρόποι διακοπής του καπνίσματος

Διαβάζεται σε 4'
Η διακοπή του καπνίσματος έχει πολλαπλά οφέλη στην υγεία
Η διακοπή του καπνίσματος έχει πολλαπλά οφέλη στην υγεία iStock

Μέσα από την ανάλυση εκατοντάδων επιστημονικών μελετών, ομάδα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης κατέληξε στους 3 πιο αποτελεσματικούς τρόπους για τη διακοπή του καπνίσματος.

Μια συστηματική ανασκόπηση των επιστημονικών δεδομένων σχετικά με τις μεθόδους πρόληψης και θεραπείας της εξάρτησης από τη νικοτίνη, έκανε η επιστημονική ομάδα Cochrane Tobacco Addiction Group (CTAG), του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, μέσω της οποίας αποκάλυψε τους 3 πιο αποτελεσματικούς τρόπους για τη διακοπή του καπνίσματος.

Τα ευρήματα της ανασκόπηση, που έγινε σε μελέτες που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 2021 και 2023, δείχνουν ότι η βαρενικλίνη και η κυτισίνη, έχουν αυξημένα ποσοστά επιτυχίας στη διακοπή του καπνίσματος.

Επιπλέον, η ανασκόπηση CTAG διαπίστωσε ότι η βουπροπιόνη, η θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης (NRT), η συμβουλευτική ψυχοθεραπεία και τα οικονομικά κίνητρα, μπορούν να αποτελέσουν αποτελεσματικές στρατηγικές για τη διακοπή του καπνίσματος.

Τα αποτελέσματα της ανασκόπησης δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση Addiction.

Φαρμακευτικό προϊόν φυτικής προέλευσης για τη διακοπή του κανπίσματος

Η ομάδα των επιστημόνων συνόψισε τα βασικά ευρήματα από τις προηγούμενες μελέτες, όπως νέα αποτελέσματα και επικαιροποιημένα συμπεράσματα, τα βασικά αποτελέσματα αποχής από το τσιγάρο και τις ανεπιθύμητες ενέργειες από τις θεραπείες.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν την ποιότητα των αποδεικτικών στοιχείων, χρησιμοποιώντας τις παραμέτρους GRADE των περιορισμών των μελετών, της συνέπειας του αποτελέσματος, της ανακρίβειας, της έμμεσης και της μεροληψίας δημοσίευσης.

Τα αποδεικτικά στοιχεία αποκάλυψαν ότι τα κοινά φάρμακα βαρενικλίνη, κυτισίνη, ήταν οι πιο αποτελεσματικές θεραπείες.

Η βαρενικλίνη είναι ένα συνταγογραφούμενο από του στόματος φάρμακο που έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει στη διακοπή του καπνίσματος, ενώ η κυτισίνη, είναι ένα φυτικής προέλευσης φάρμακο με χημική δομή παρόμοια με τη νικοτίνη, που επιτρέπει τη σταδιακή μείωση της εξάρτησης από τη νικοτίνη ανακουφίζοντας τα συμπτώματα στέρησης.

Και οι δύο ενώσεις δεσμεύονται στους υποδοχείς που ανταποκρίνονται στη νικοτίνη.

Τα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στα συμπτώματα στέρησης της νικοτίνης και να μπλοκάρουν την ενίσχυση που δημιουργείται από τη νικοτίνη κατά το κάπνισμα.

Σύμφωνα με τον τον Raj Dasgupta, MD, FACP, FCCP, FAASM, επικεφαλής ιατρικό σύμβουλο του Fortune Recommends Health, «οι περισσότεροι πνευμονολόγοι ενθαρρύνουν τους ενήλικες που καπνίζουν να χρησιμοποιούν καθιερωμένες και παραδοσιακές φαρμακοθεραπείες, όπως η βαρενικλίνη, η βουπροπιόνη και θεραπείες υποκατάστασης νικοτίνης και όχι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα».

Η ανασκόπηση έδωσε, επίσης, έμφαση σε στοιχεία υψηλής βεβαιότητας που αναφέρουν ότι η βαρενικλίνη είναι πιο αποτελεσματική από τη βουπροπιόνη ή μια απλή μορφή θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης, στη βοήθεια για τη διακοπή του καπνίσματος.

Τα άτομα που χρησιμοποιούν βαρενικλίνη ενδέχεται να έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σοβαρές παρενέργειες.

Ωστόσο, η κατανάλωση κυτισίνη συσχετίστηκε με λιγότερες αναφορές σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών από ό,τι η χρήση βαρενικλίνης.

Το αντικαταθλιπτικό που βοηθά στη διακοπή του καπνίσματος

Η ανασκόπηση διαπίστωσε επίσης στοιχεία υψηλής βεβαιότητας ότι η βουπροπιόνη, ένα αντικαταθλιπτικό, βοήθησε περισσότερο στη διακοπή του καπνίσματος από ό,τι ένα εικονικό φάρμακο ή κανένα φάρμακο.

Ωστόσο, τα άτομα που λαμβάνουν αυτό το φάρμακο εμφανίζουν περισσότερες σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Η ομάδα CTAG παρατήρησε στοιχεία υψηλής βεβαιότητας ότι οι τσίχλες, οι παστίλιες και τα σπρέι NRT ταχείας δράσης σε συνδυασμό με διαδερμικά επιθέματα ήταν πιο αποτελεσματικά από την NRT μίας μόνο μορφής. Δηλαδή ότι ο συνδυασμός των θεραπειών βοηθάει ακόμη περισσότερο.

Τα στοιχεία ήταν μικτά όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των υψηλότερων δόσεων NRT.

Συμπεριφορική ψυχοθεραπεία, η καλύτερη στρατηγική για τη διακοπή του καπνίσματος

Σύμφωνα με μια επισκόπηση της ομάδας CTAG που έγινε το 2021, η συμπεριφορική ψυχοθεραπεία για τη διακοπή του καπνίσματος μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά διακοπής του καπνίσματος σε διάστημα 6 μηνών ή περισσότερο.

Το όφελος αυτό ήταν εμφανές με ή χωρίς φάρμακα, αλλά ελαφρώς χαμηλότερο όταν συνδυαζόταν με τα φάρμακα.

Ποια είναι τα οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος

Οι συγγραφείς εξέτασαν μια πρόσφατη ανασκόπηση που ανέδειξε τις συσχετίσεις μεταξύ της διακοπής του καπνίσματος και του μειωμένου κινδύνου σοβαρών καρδιαγγειακών επεισοδίων και θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο.

Η ομάδα CTAG υποστήριξε ότι οι εν λόγω συσχετίσεις θα μπορούσαν να είναι αιτιολογικές, καθώς η διακοπή του καπνίσματος συνδέεται με την αποκατάσταση της λειτουργίας του ενδοθηλίου και των αιμοπεταλίων.

Τα αποτελέσματα μιας άλλης εκτεταμένης ανασκόπησης δείχνουν ότι η διακοπή του καπνίσματος συνδέεται με βελτίωση των συμπτωμάτων άγχους και κατάθλιψης.

Οι βελτιώσεις αυτές ήταν εμφανείς σε υποπληθυσμούς, συμπεριλαμβανομένων και των ατόμων που έχουν διαγνωστεί με ψυχικές παθήσεις.

Και φυσικά ο καρκίνος του πνεύμονα, του οποίου η αιτιολογική συσχέτιση με το τσιγάρο έχει αποδειχθεί εδώ και χρόνια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα