Οι 6 φυσικοί τρόποι για να αυξήσετε το κολλαγόνο στο δέρμα του προσώπου

Διαβάζεται σε 5'
Η σούπα από κόκκαλα βοηθά στην αύξηση του κολλαγόνου
Η σούπα από κόκκαλα βοηθά στην αύξηση του κολλαγόνου iStock

Η μείωση του κολλαγόνου μπορεί να έχει πολλά αρνητικά αποτελέσματα, από αραίωση των μαλλιών και πιο ρυτιδιασμένο δέρμα, μέχρι εύθραυστα νύχια και βραδύτερη αποκατάσταση των μυών.

Το κολλαγόνο είναι μία από τις πιο κοινές πρωτεΐνες που υπάρχουν στον ανθρώπινο οργανισμό.

Ο ρόλος του είναι να διατηρεί υγιές το δέρμα, τα μαλλιά, τα νύχια, τα οστά, του μυς, ακόμη και τα δόντια και τα μάτια.

Δυστυχώς, όμως, καθώς μεγαλώνουμε το επίπεδο του κολλαγόνου μας μειώνεται κατά περίπου 1,5% κάθε χρόνο, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Μάλιστα, όταν οι γυναίκες μπαίνουν στην εμμηνόπαυση, τα επίπεδα του κολλαγόνου τους πέφτουν απότομα.

Η μείωση των επιπέδων κολλαγόνου μπορεί να σημαίνει τα πάντα, από αραίωση των μαλλιών και πιο ρυτιδιασμένο δέρμα, μέχρι εύθραυστα νύχια και βραδύτερη αποκατάσταση των μυών.

Το εύρωστο κολλαγόνο, όπως είναι φυσικό, θεωρείται το ιερό δισκοπότηρο της ομορφιάς, με πολλούς από εμάς να είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τα πάντα για πιο ελαστικό δέρμα χωρίς ρυτίδες. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η μεγάλη άνθηση της αγοράς των συμπληρωμάτων κολλαγόνου.

Ο ποδοσφαιριστής Andros Townsend της Luton Town, μιλώντας αυτή την εβδομάδα στο Monday Night Club του 5 Live, ανέφερε ότι πιστεύει ότι είναι η καθημερινή κατανάλωση πέντε ή έξι ποδιών κοτόπουλου στον ατμό κάθε βράδυ, που τον βοηθά να διατηρήσει τα επίπεδα κολλαγόνου του.

Η διατροφολόγος Sonia Wahlroos, επικροτεί την πρόσληψη πρωτεΐνης από τα πόδια κοτόπουλου, αλλά επισημαίνει ότι «παρόλο που τα πόδια κοτόπουλου έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κολλαγόνο, η κατανάλωσή τους δεν σημαίνει ότι αυτό μετατρέπεται σε κολλαγόνο στον οργανισμό».

Η σύνθεση του κολλαγόνου δεν μπορεί να επιτευχθεί απλώς με την κατανάλωση περισσότερης πρωτεΐνης ή ενός προϊόντος που περιέχει κολλαγόνο, επειδή αυτό διασπάται σε αμινοξέα στο στομάχι.

Δηλαδή το στομάχι αναγνωρίζει το κολλαγόνο ως τροφή και το πέπτει.

Άρα, εξηγεί η δρ. Wahlroos, για να ενισχύσετε τα επίπεδα κολλαγόνου σας, η διατροφή σας θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει αντιοξειδωτικά και συγκεκριμένα αρκετή βιταμίνη C.

Το ενδιαφέρον με το κολλαγόνο είναι ότι μόλις προσλάβετε περισσότερο με τη διατροφή, προκαλεί ένα φαινόμενο τύπου «ντόμινο» στον οργανισμό. Κι αυτό διότι όσο περισσότερο κολλαγόνο παίρνει κάποιος από τη διατροφή, τόσο περισσότερο είναι σε θέση να παράγει παράλληλα και ο οργανισμός.

Η Wahlroos είναι διστακτική όσον αφορά τα συμπληρώματα κολλαγόνου, λέγοντας ότι πάντα θα προτιμά τα τρόφιμα από τα συμπληρώματα, καθώς τα επίπεδα απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών είναι πάντα καλύτερα.

Τι συμβαίνει με τα συμπληρώματα κολλαγόνου

Η σύμβουλος δερματολόγος δρ Ophelia Veraitch είναι λιγότερο πεπεισμένη ότι η λήψη κολλαγόνου είτε σε μορφή συμπληρώματος είτε σε τρόφιμα θα έχει μεγάλη επίδραση στο δέρμα μας.

«Καθώς μεγαλώνουμε, η απώλεια κολλαγόνου στο δέρμα οδηγεί σε μείωση πάχυνσης του δέρματος. Δεν γνωρίζω κανέναν δερματολόγο που θα πει ότι η αγορά ακριβών συμπληρωμάτων κολλαγόνου θα κάνει μεγάλη διαφορά στην πάχυνση και την εμφάνιση του δέρματος», αναφέρει η δρ. Veraitch.

Ωστόσο, σύμφωνα με όσα συγκλείνουν οι ειδικοί, υπάρχουν 6 φυσικοί τρόποι για να αυξηθούν τα επίπεδα κολλαγόνου στον οργανισμό.

  1. Αυξήστε την πρόσληψη της βιταμίνη C

Ένας φυσικός τρόπος για να ενισχύσετε το κολλαγόνο, είναι να αυξήσετε την ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης C.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την αναπλήρωση του κολλαγόνου και τη βοήθεια των συστημάτων πήξης του αίματός μας.

  1. Καταναλώστε ζωμό από κόκκαλα

Μία σούπα με ζωμό από κόκκαλα μπορεί να είναι πιο εύγευστη επιλογή από τα πόδια κοτόπουλου για την ενίσχυση του κολλαγόνου, λέει η Wahlroos, υπό την προϋπόθεση ότι συμπεριλαμβάνετε επίσης βιταμίνη C στη διατροφή σας.

«Ο ζωμός από τα κόκκαλα είναι φυσικά πλούσιος σε κολλαγόνο. Μπορείτε να τον φτιάξετε είτε από κόκκαλα μοσχαρίσια, είτε από κοτόπουλου. Στη συνταγή προσθέστε πιπεριές, πράσα, σέλινο και καρότα τόσο για να αυξηθεί η βιταμίνη C, όσο και για να πάρει γεύση».

  1. Καταναλώστε αυγά

Η Wahlroos είναι επίσης οπαδός της πρωτεΐνης των αυγών για την ενίσχυση του κολλαγόνου. «Τα αυγά είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης. Μια ομελέτα δύο αυγών με μια φυλλώδη σαλάτα και μερικές πιπεριές είναι ένα από τα γεύματά μου για περισσότερη πρωτεΐνη και βιταμίνη C», λέει.

  1. Αποφύγετε την υπερβολική ζάχαρη

Είναι επίσης σημαντικό να αποφεύγετε ορισμένες τροφές καθώς καταστρέφουν το κολλαγόνο και η ζάχαρη είναι μία από τις χειρότερες.

Υπάρχουν δύο τύποι ζάχαρης. Υπάρχει η ζάχαρη στα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά, η οποία είναι εύκολο για τον οργανισμό να την επεξεργαστεί, υπάρχει και η κρυσταλλική ζάχαρη, η οποία μπορεί να είναι πιο επιζήμια για τον οργανισμό.

Μια κλινική μελέτη το 1992 αποκάλυψε ότι η γλυκόζης αποδομεί το κολλαγόνο με αποτέλεσμα να χάνει τη δύναμη και την ελαστικότητά του, κάτι που σημαίνει ότι η ζάχαρη επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης.

  1. Φροντίστε με το μαλακό το αλκοόλ

Η Γκατόρα προτείνει επίσης να κάνετε οικονομία στο αλκοόλ. “Μια μελέτη του 1972 στο Lancet αποκάλυψε ότι η κατανάλωση αλκοόλ μειώνει τη σύνθεση του κολλαγόνου, δείχνοντας ότι όσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητα σε αλκοόλ στο αίμα, τόσο μεγαλύτερη είναι η μείωση της σύνθεσης του κολλαγόνου”. Ωστόσο, είναι επίσης αλήθεια ότι τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης από το στρες είναι επίσης κακά για την παραγωγή κολλαγόνου, οπότε αν το περιστασιακό ποτήρι κρασί σας βοηθά να χαλαρώσετε και να ξεκουραστείτε, τότε μην ανησυχείτε πολύ γι’ αυτό.

  1. Φορέστε αντηλιακή κρέμα ακόμα τις συννεφιασμένες ημέρες

Η δερματολόγος δρ. Ophelia Veraitch αναφέρει ότι είναι πιο σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι προστατεύετε το δέρμα σας από τις υπεριώδεις ακτίνες UV, φορώντας καθημερινά ένα αντιηλιακό με υψηλό δείκτη SPF, επειδή οι ακτίνες UVA που περνούν ακόμη και σε μια συννεφιασμένη μέρα θα επιταχύνουν τη μείωση της παραγωγής κολλαγόνου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα