Oι υδατάνθρακες μετά τα 50 μειώνουν κατά 38% τον κίνδυνο θανάτου

Oι υδατάνθρακες μετά τα 50 μειώνουν κατά 38% τον κίνδυνο θανάτου
Όλα χρειάζονται στη διατροφή μας για να διατηρούμε την υγεία μας. Συμπεριλαμβανομένων των υδατανθράκων. iStock

Μελέτη απενοχοποιεί τους υδατάνθρακες που 'κόβουν' από τη διατροφή τους, όσοι θέλουν να χάσουν ή να διατηρήσουν το βάρος τους. Αποδεικνύεται πως για όλα χρειάζεται ένα μέτρο.

Ένα από τα mantra όσων θέλουν να χάσουν ή να διατηρήσουν το βάρος τους είναι πως οι πολλοί υδατάνθρακες δεν έχουν θέση στη διατροφή τους.

Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι μπορεί να υπάρχουν και περαιτέρω οφέλη, όπως η μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και μεταβολικού συνδρόμου.

Νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Internal Medicine και εξέτασε τις επιπτώσεις των δίαιτων χαμηλών λιπαρών και χαμηλών υδατανθράκων στις ασθένειες και τη θνησιμότητα σε μεσήλικες και ηλικιωμένους ενήλικες, επιβεβαιώνει πως όλα σε αυτήν τη ζωή θέλουν ένα μέτρο.

Ενώ οι δίαιτες χαμηλών λιπαρών έχουν συσχετιστεί με λιγότερους θανάτους από όλες τις αιτίες (καρδιοπάθειες και διάφορους καρκίνους), η νέα εργασία αποκαλύπτει πως τα αποτελέσματα δίαιτας χαμηλών υδατανθράκων είναι κάπως πιο περίπλοκα.

Ερευνητές από το Harvard και το Tulane University σε συνεργασία με Κινέζους επιστήμονες, διαπίστωσαν ότι η υιοθέτηση μιας δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου κάθε χρόνο, έως και 34%.

Ωστόσο, οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων φάνηκε να αυξάνουν τον κίνδυνο θνησιμότητας έως και 38%.

Γενικά, οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων (low-carb diets -LCD) και οι ανθυγιεινές δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων συσχετίστηκαν με σημαντικά υψηλότερα ποσοστά συνολικής θνησιμότητας, καρδιαγγειακής και καρκίνου.

Τουναντίον, μια υγιεινή δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες συνδέθηκε με ελαφρώς χαμηλότερα ποσοστά θανάτου.

“Τα αποτελέσματά μας υποστηρίζουν τη σημασία της διατήρησης μιας υγιεινής δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά με λιγότερα κορεσμένα λιπαρά, για την πρόληψη της θνησιμότητας όλων των αιτιών μεταξύ μεσήλικων και ηλικιωμένων” ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης στο δελτίο Τύπο.

Η υγιεινή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο θανάτου κατά 34%

Οι επιστήμονες συγκέντρωσαν δεδομένα που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1990, για 371.159 Αμερικανούς, ηλικίας από 50 έως 71 χρόνων -στην αρχή της έρευνας.

Κατεγράφησαν 165.698 θάνατοι σε μια μέση παρακολούθηση 23.5 ετών.

Χρησιμοποιώντας τη Μελέτη Διατροφής και Υγείας του NIH-AARP, έρευνα που ξεκίνησε το 1995 με στόχο να μετρήσει τις σχέσεις μεταξύ διατροφής και χρόνιων ασθενειών σε ηλικιωμένους, αναζήτησαν συνδέσμους μεταξύ διατροφής και διάρκειας ζωής.

Οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν για το πόσο συχνά έτρωγαν 124 διαφορετικά τρόφιμα.

Χρησιμοποιώντας τις πληροφορίες, υπολογίστηκε πόσο συχνά ένα άτομο έτρωγε υδατάνθρακες και λίπος.

Οι εθελοντές χωρίστηκαν σε ομάδες, με το 20% που έτρωγε τους λιγότερους υδατάνθρακες να τοποθετείται σε ομάδα ελέγχου και σε σύγκριση με το 20% των οποίων η δίαιτα είχε τους περισσότερους υδατάνθρακες.

Μετά έγινε κατηγοριοποίηση των ανθρώπων, βάσει “υγιεινών” και “ανθυγιεινών” δίαιτων χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, με βάση αν λάμβαναν τροφές από πηγές “υψηλής” ή “χαμηλής” ποιότητας.

Ένα άτομο σε δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά που έτρωγε πολύ άπαχο κρέας και λαχανικά ακολουθούσε “υγιεινή” διατροφή.

Άλλο που έτρωγε επεξεργασμένα σάκχαρα και επεξεργασμένα τρόφιμα θεωρήθηκε πως ακολουθούσε “ανθυγιεινή” διατροφή.

Διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που έκαναν δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, είτε υγιεινά είτε όχι, μείωσαν σημαντικά την πιθανότητα πρόωρου θανάτου, σε σύγκριση με άτομα που ακολουθούσαν δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Ο κίνδυνος θανάτου από οποιαδήποτε αιτία κάθε χρόνο μειώθηκε κατά 21% για τα άτομα που ακολουθούσαν οποιονδήποτε τύπο δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Στην υγιεινή διατροφή, ο κίνδυνος θανάτου μειώθηκε κατά 34%.

Όσοι έκαναν ανθυγιεινή δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά εξακολουθούσαν να μειώνουν τον κίνδυνο θνησιμότητας κατά 8%, σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους με ανθυγιεινή, υψηλή σε λιπαρά, δίαιτα.

Η κατανάλωση μιας δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες φάνηκε πως είναι… δρόμος προς έναν πρόωρο θάνατο.

Οι συμμετέχοντες σε μια ανθυγιεινή διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες αύξαναν τον κίνδυνο θνησιμότητας κατά 38% κάθε χρόνο.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα