Οι καλύτερες και οι χειρότερες τροφές για την υγεία των μαλλιών

Οι καλύτερες και οι χειρότερες τροφές για την υγεία των μαλλιών
Φωτογραφία αρχείου AP

Τα λαμπερά μαλλιά αποτελούν ένδειξη καλής υγείας. Δεν αρκεί όμως ένα καλό σαμπουάν για να δείχνουν όμορφα και υγιή.

Όπως συμβαίνει με τα νύχια, η υγεία των μαλλιών περνάει και μέσα από το πιάτο σας.

Κάποιες τροφές μπορούν να τα καταστρέψουν και κάποιες άλλες να τα απογειώσουν. Δείτε λοιπόν τι πρέπει να τρώτε και τι να αποφεύγετε.

Ποιες τροφές να αποφεύγετε

ΓΛΥΚΑ

Όταν τρώτε κάτι που περιέχει πολλή ζάχαρη ή επεξεργασμένο αλεύρι, όπως το λευκό ψωμί, προκαλείται απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα και απελευθέρωση ανδρογόνων. Αυτές οι στεροειδείς ορμόνες συνδέονται με συρρίκνωση των θυλάκων των τριχών και τριχόπτωση.

ΖΩΙΚΕΣ ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ

Οι κετογονικές δίαιτες δεν είναι ό,τι καλύτερο για την υγεία των μαλλιών σας. Οι πρωτεΐνες είναι μεν απαραίτητες για την οικοδόμηση γερών τριχών, αλλά όχι αν το παρακάνετε εις βάρος άλλων θρεπτικών συστατικών. Προσπαθήστε να καταναλώνετε άφθονες πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, οι οποίες σας προσφέρουν μεγαλύτερη ποικιλία θρεπτικών συστατικών. Βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε αρκετή κυστίνη, το αμινοξύ που αποτελεί πρόδρομο της κερατίνης, η οποία αποτελεί την κύρια δομική πρωτεΐνη των μαλλιών. Τέτοιες τροφές είναι το μπρόκολο, το φύτρο σιταριού και οι κόκκινες πιπεριές.

ΤΡΟΦΕΣ ΧΑΜΗΛΕΣ ΣΕ ΣΙΔΗΡΟ ΚΑΙ ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟ

Παραλείποντας αυτά τα σημαντικά μέταλλα συστατικά, μπορεί να αποδυναμώσετε τα μαλλιά σας. Είναι σημαντικό να λαμβάνετε σίδηρο από τροφές, όπως το μοσχάρι, το κοτόπουλο, τα ψάρια, τα όσπρια και τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Η κατανάλωση θαλασσινών, όπως τα στρείδια, καθώς και δημητριακών ολικής αλέσεως θα σας εξασφαλίσει επαρκή πρόσληψη ψευδαργύρου.

ΨΑΡΙΑ ΜΕ ΠΟΛΥ ΥΔΡΑΡΓΥΡΟ

Τα μεγάλα λιπαρά ψάρια είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής και την ανάπτυξη των τριχών. Πολλά από αυτά όμως, όπως ο ξιφίας, έχουν μεγάλη ποσότητα υδραργύρου, που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μαλλιών. Οι καλύτερες επιλογές για τα μαλλιά είναι ο σολομός, ο τόνος και ο ιππόγλωσσος, o οποίος είναι πλούσιος και σε μαγνήσιο.

ΑΛΚΟΟΛ

Η μπύρα, το κρασί και τα οινοπνευματώδη γενικά, επηρεάζουν τον τρόπο που μεταβολίζεται από το σώμα ο ψευδάργυρος, ένα απαραίτητο μέταλλο για την υγεία των μαλλιών. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί επίσης να σας αφυδατώσει, επηρεάζοντας τα μαλλιά σας. Το αλκοόλ κάνει εν τέλει τα μαλλιά ξηρά και εύθραυστα.

ΛΙΠΑΡΕΣ ΤΡΟΦΕΣ

Οι τροφές που είναι πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά και υδρογονωμένα έλαια μπορούν να φράξουν τους πόρους, ακόμη και στο τριχωτό της κεφαλής, οδηγώντας σε απώλεια μαλλιών. Αποφεύγετε πολύ λιπαρά και επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως οι μαργαρίνες, τα τυποποιημένα προϊόντα ζύμης, τα κρακεράκια κλπ.

Τι να τρώτε

ΚΑΝΕΛΛΑ

Αυτό το γλυκό μπαχαρικό βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και στο τριχωτό της κεφαλής. Αυτό σημαίνει ότι φτάνουν στους θύλακες των τριχών περισσότερα θρεπτικά συστατικά, γεγονός που συνεπάγεται ταχύτερη ανάπτυξη της τρίχας και πιο υγιή μαλλιά.

ΓΛΥΚΟΠΑΤΑΤΕΣ ΚΑΙ ΚΟΛΟΚΥΘΙΑ

Τα πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά είναι πλούσια σε βήτα καροτίνη, δηλαδή βιταμίνη Α, η οποία προκαλεί την παραγωγή ελαίων στο τριχωτό της κεφαλής, χαρίζοντας στα μαλλιά θρέψη, ενυδάτωση και λάμψη. Αποφύγετε όμως την υπερβολική βιταμίνη Α, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μαλλιών. Αρκεστείτε στις διατροφικές πηγές και αποφύγετε τα συμπληρώματα.

ΑΜΥΓΔΑΛΑ

Τα αμύγδαλα είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε, η οποία συμβάλλει στην αποκατάσταση των ιστών και μειώνει τη φλεγμονή. Άλλες καλές πηγές βιταμίνης Ε είναι ο οι ηλιόσποροι, το σπανάκι και το αβοκάντο.

ΡΕΒΙΘΙΑ

Τα ρεβίθια είναι πλούσια σε Β9, γνωστή ως φολικό οξύ, μία ακόμη σημαντική θρεπτική ουσία για την υγεία των μαλλιών σας. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το σπανάκι και τα γογγύλια είναι επίσης καλές πηγές φολικού οξέος. Το φολικό οξύ ενισχύει την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, τα οποία μεταφέρουν οξυγόνο σε όλο το σώμα, με αποτέλεσμα να φτάνουν σε όλο το σώμα και στα μαλλιά τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα