Οι καλύτερες ώρες για γυμναστική για να αποφύγουμε έναν πρόωρο θάνατο

Οι καλύτερες ώρες για γυμναστική για να αποφύγουμε έναν πρόωρο θάνατο
Ανάλογα με την ώρα της ημέρας που θα γυμναστούμε, μπορούμε να ωφεληθούμε επί συγκεκριμένων στόχων. Γενικά, όποτε κι αν ασκηθούμε, προστατεύουμε την υγεία μας. iStock

Mελέτη εντόπισε το χρονικό διάστημα της ημέρας στο οποίο η άσκηση μας προστατεύει περισσότερο από τον πρόωρο θάνατο. Επιβεβαιώθηκε πως οποιαδήποτε άσκηση είναι καλύτερη από το τίποτα, για περισσότερα χρόνια ζωής.

Aυτά που γνώριζαν έως τώρα οι επιστήμονες που προσπαθούν να ανακαλύψουν αν υπάρχει κάποιο χρονικό διάστημα της ημέρας που η άσκηση μας δίνει τα περισσότερα δυνατά οφέλη ήταν πως

α) η πρωινή γυμναστική μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του λίπους στην κοιλιά, ενώ συγκριτικά με τις προπονήσεις που γίνονται μετά τις 15.00 βοηθά περισσότερο στην απώλεια βάρους  και

β) οι απογευματινές/βραδινές άρσεις μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεση και να αυξήσουν τη μυική δύναμη.

Για πρώτη φορά μελετήθηκε και το μεσημέρι.

Τα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο Nature Communications δείχνουν πως οι μεσημεριανές (νωρίς το απόγευμα) προπονήσεις μπορεί να μας προστατεύσουν από τον πρόωρο θάνατο περισσότερο από ό,τι οι πρωινές ή οι βραδινές.

Ως πρωί ορίστηκε το διάστημα μεταξύ 05.00 έως τις 11.00,

ως μεσημέρι/απόγευμα από τις 11 το πρωί έως τις 17.00,

ως απόγευμα/βράδυ από τις 17.00 έως τα μεσάνυχτα.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν δεδομένα υγείας και δημογραφικά στοιχεία από 92.000 ανθρώπους μιας βρετανικής βιοϊατρικής βάσης δεδομένων.

Στους συμμετέχοντες δόθηκαν επιταχυνσιόμετρα που μετρούσαν πότε και πόσο έντονα ασκούνταν, σε μια περίοδο επτά ημερών.

Μετά αρκετά χρόνια εξετάστηκαν τα αρχεία θνησιμότητας και διαπιστώθηκε ότι περίπου 3.000 (3%) από τους συμμετέχοντες είχαν πεθάνει -περίπου 1.000 από καρδιακές παθήσεις και 1.800 από καρκίνο.

Τα άτομα που γυμνάζονταν το μεσημέρι είχαν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου, γενικά και ειδικότερα από καρδιακές παθήσεις, σε σύγκριση με όσους ασκούνταν το βράδυ και το πρωί.

Το ίδιο ίσχυε και για άτομα με “μικτούς” χρόνους άσκησης (άλλαζαν τακτικά το πρόγραμμα προπόνησής τους).

Ο μειωμένος κίνδυνος θανάτου από καρδιακές παθήσεις από την μεσημεριανή προπόνηση ήταν ιδιαίτερα εμφανής μεταξύ των ανδρών, των ηλικιωμένων, λιγότερο ενεργά άτομα και άτομα με προϋπάρχουσα καρδιακή νόσο.

Επιβεβαιώθηκε πως οποιαδήποτε άσκηση είναι καλύτερη από το να μην κάνουμε το παραμικρό, για τη μείωση του κινδύνου για χρόνιες ασθένειες, τη βελτίωση της διάθεσης, τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και τα περισσότερα χρόνια ζωής.

Η μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα, οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις και καρκίνο.

Ο χαμηλότερος κίνδυνος θανάτου από καρκίνο παρέμεινε σταθερός σε όλους τους χρόνους άσκησης.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα