Οι χρήστες κάνναβης έχουν διπλάσιες πιθανότητες μόλυνσης με Covid-19, ως πλήρως εμβολιασμένοι

Οι χρήστες κάνναβης έχουν διπλάσιες πιθανότητες μόλυνσης με Covid-19, ως πλήρως εμβολιασμένοι
Η διαφορά στο ρίσκο μόλυνσης όσων έχουν διαταραχή χρήσης ουσιών και όσων δεν έχουν δεν συνδέεται άμεσα με την ουσία, αλλά με τη συμπεριφορά όσων εξαρτώνται από αυτήν. shutterstock

Οι έχοντες διαταραχή χρήσης ουσιών έχουν τις διπλάσιες πιθανότητες να μολυνθούν με Covid-19 από εκείνους που δεν έχουν, μετά και τη λήψη του δεύτερου εμβολίου. Τι έδειξε η έρευνα που έγινε στις ΗΠΑ.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο World Psychology, την Τρίτη 5/10 ενημερώνει πως οι έχοντες διαταραχή χρήσης ουσιών (Substance Use Disorder -SUD), δηλαδή είναι εξαρτημένοι από τη μαριχουάνα, το αλκοόλ την κοκαΐνη ή οπιοειδή ή καπνό, έχουν περισσότερες πιθανότητες να μολυνθούν με Covid-19, αφότου λάβουν και τις δυο δόσεις του εμβολίου. Στην έρευνα που έγινε -με πόρους που έδωσε το National Institute on Drug Abuse- μελετήθηκε η αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε χρήστες ουσιών και σε μη χρήστες. Στην πρώτη περίπτωση (χρήστες ή πιο σωστά όσοι έχουν διαταραχή χρήσης ουσιών) ασθένησε το 7% και στη δεύτερη το 3.6%.

Αυτοί που έχουν το μεγαλύτερο ρίσκο είναι εκείνοι που έχουν διαταραχή χρήσης μαριχουάνας, οι οποίοι παρουσίασαν και το υψηλότερο ποσοστό μολύνσεων (7.8%). Οι επιστήμονες τονίζουν πως η διαφορά δεν συνδέθηκε άμεσα με την ουσία, αλλά με τη συμπεριφορά όσων εξαρτώνται από αυτήν.

Διευκρινίζουν και ότι δεν ερεύνησαν την αιτιώδη σχέση μεταξύ εξάρτησης -από τις ουσίες- και υποκείμενων προβλημάτων υγείας (εάν υπήρχαν), αλλά τη συσχέτιση. Όταν δεν χρησιμοποίησαν παράγοντες όπως οι οικονομικές δυσκολίες και προϋπάρχοντα θέματα υγείας, εξαφανίστηκε ο όποιος αυξημένος κίνδυνος.

“Οι ασθενείς με διαταραχή χρήσης κάνναβης, ο οποίοι ήταν νεότεροι σε ηλικία και είχαν λιγότερες υποκείμενες ασθένειες είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης, από τους έχοντες άλλες διαταραχές χρήσης ουσιών, ακόμα και όταν τέθηκε θέμα κοινωνικοοικονομικών καθοριστικών παραγόντων για την υγεία, μαζί με τα υποκείμενα προβλήματα υγείας” σημείωσαν στην έκθεση τους οι ερευνητές, προσθέτοντας πως “πρόσθετες μεταβλητές, όπως παράγοντες συμπεριφοράς ή δυσμενείς επιδράσεις της κάνναβης στους πνεύμονες και την ανοσολογική λειτουργία, μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του κινδύνου για μόλυνση”. 

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα